Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

Ali je z menoj kaj narobe?

Default avatar

5678

Spoštovani,

ali menite, da je kaj narobe z menoj, ker nimam punce in je nikoli nisem imel, niti si je več ne želim (čeprav sem včasih po tihem hrepenel po tem, da bi imel punco, vendar pa bolj zato, ker so jo imele meni pomembne osebe, kot pa, da bi si jo res želel)? Naj dodam, da imam kar nekaj tesnih prijateljstev, vendar pa vsi, ki jih poznam in smo kaj več kot samo znanci, želijo biti le moji prijatelji (radi z menoj klepetajo, popijejo kavo, čaj, gremo skupaj kam na sprehod, kaj delamo skupaj), ne pa partnerji (tudi sexa še nisem imel (razen masturbiranja), niti po njem ne hrepenim (za razliko od masturbiranja, ki je pri meni skoraj na dnevnem redu)). Star sem 33 let. Kaj mi svetujete?
Default avatar

JernejaDimecBratina

Spoštovani, 5678!

Sprašujete se, če je kaj narobe z vami, ker nimate partnerke, niti nimate želje po njej. In kaj naj bi bilo narobe? To, da to drugi pričakujejo od vas? To, da naj bi tako bilo? To, da pri teh letih… ? Polno enih pritiskov, pričakovanj okolice in vsajenih dvomov kaj naj bi bilo z vami narobe, da potem sčasoma začne še v vas glodati črv dvoma in strahu, če je res vse v redu… Če se vi dobro počutite sami oz. v prijateljstvih (domnevam, da tudi s puncami) in si partnerke ne želite, zakaj bi jo morali imeti?

Kolikor lahko razberem iz kratkega zapisa ste kar družaben človek, ne zapirate se samo med 4 stene, radi poklepetate, kam greste in se imate fajn sami ali v družbi in to vam zaenkrat povsem zadošča. Imate pravico živeti življenje kot si ga sami želite živeti. Vi odločate o svojem življenju in morda je ravno ta samostojnost in neodvisnost nekaj, kar vam zdaj izredno veliko pomeni. Nikjer ne piše kdaj mora človek srečati nekoga, niti to ne pomeni, da bi moral imeti nekoga zato, da bi bil z njim bolj izpolnjen in srečen, niti se tega ali srečaš punco, ki te pritegne, da si želiš biti z njo, ne da splanirati ali zgolj pritisniti na tipko in dobiti. Odnosi so kompleksna zadeva, partnerstvo in življenje v dvoje pa ima tudi svoje zakonitosti. Morda vas je tega (nezavedno) strah. Sicer se vam pa nikamor ne mudi. Če oz. ko se bo pojavila prava, boste to že začutili in vedeli. Dotlej pa je pomembno, da odkrivate sami sebe, da se spoznavate in iščete smisel svojega življenja v stvareh, ki vas izpolnjujejo. Odkriti bi bilo dobro, če morda globoko v sebi ne dvomite sami vase in v svojo moškost, kako je z vašo samozavestjo, ki se na področju partnerstva in spolnosti izrazi na poseben način, kako je s pogovarjanjem o odnosih, deljenju čustev in ranljivosti… Tudi v teh smereh lahko še marsikaj naredite, če se boste tako odločili. V prvi vrsti pa je pomembno poslušati in začutiti sebe in svoje potrebe, želje, hrepenenje, pa tudi odkriti svoja pričakovanja do življenja, ambicije… Iskati smisel, srečo, izpolnjenost… in obenem živeti življenje v realnosti, tako kot se vam ponuja…

Vse dobro vam želim.
Jerneja Dimec Bratina,
spec.zakonske in družinske terapije,
zakonska in družinska terapevtka

NOVO UPANJE,
individualne,zakonske in družinske terapije in izobraževanje,
Goriška cesta 17
5270 Ajdovščina
030/235 117
[email protected]
www.novoupanje.si
Facebook: https://www.facebook.com/terapije.novo.upanje/
Default avatar

Master_s_Puppet

ne, nič ni narobe s tabo samo nisi tako kot živijo drugi.

Iskreno povedano: lepo od tebe, da prepoznaš, da ne želiš nekoga ob sebi in se zaradi tega ne siliš nekam, kjer bi samo uničeval drugo osebo (punco). Enostavno ostani sam in tudi drugim naznani, da boš vedno sam in da jih prosiš, da te nehajo vzpodbujat, da si koga dobiš. Družba se bo s časom menjala po interesih in prioritetah, ampak si boš že dobil družbo tudi drugih zavestno odločenih ostati sam . Nič takega. Srečno :)

Moderatorji

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka
JanaLavtizar
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić