Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: dr. Anica Koprivec Prepeluh, zakonska in družinska terapevtka • dr. Barbara Kutnar Novak, zakonska in družinska terapevtka • Edin Durakovic, kulturolog in doktorant ZDT • Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • Melita Kramar, specialistka zakonske in družinske terapije • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, specializant psihoterapije in transakcijski analitik svetovalec (TAC)

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

dr. Anica Koprivec Prepeluh , zakonska in družinska terapevtka

Anica_K._Prepeluh

dr. Barbara Kutnar Novak , zakonska in družinska terapevtka

Barbara Novak

Edin Durakovic , kulturolog in doktorant ZDT

Edin Durakovic

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

Melita Kramar , specialistka zakonske in družinske terapije

Melita Kramar

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , specializant psihoterapije in transakcijski analitik svetovalec (TAC)

Uroš Drčić

Je specializant psihoterapije in transakcijski analitik svetovalec (TAC). Je direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

Literatura o jezi in agresiji

Default avatar

littlered

Pozdravljeni!

Vprašala bi, ali mi lahko predlagate kakšno literaturo iz področja obvladovanja in razumevanja jeze in agresije ter naučenega agresivnega vedenja od staršev; pregledala sem seznam, objavljen na vrhu foruma, vendar je tam le ena knjiga o tem, pa še te ni mogoče dobiti v kjnižnicah. Morda je katera, ki ima drugačen naslov, pa kakšno poglavje tudi o tem?

Zanima me še nekaj; ali je kje v Ljubljani možno poiskati brezplačno psihološko pomoč oz. takšno, da je se je možno zahvaliti z manjšo vsoto. Kako pa poteka takšna pomoč na napotnico (je možna napotitev osebnega zdravnika)?

Najlepše se zahvaljujem že vnaprej!
Default avatar

JernejaDimecBratina

Spoštovani littlered!

Na vaše vprašanje o še drugi literaturi glede jeze in agresije, kot je navedena v seznamu na vrhu foruma, vam žal ne morem dati kakega dodatnega odgovora, čeprav obstajajo tudi druge dobre knjige. Ko sem se potrudila poiskati kaj »pametnega« o tem, ugotavljam, da verjetno še ne obstaja priročnik v katerem bi bilo na enem mestu zbrano vse to in po možnosti ne bi bilo obravnavano zgolj s kognitivnega vidika. Verjetno obstaja kaka knjiga, ki obravnava kognitivno-vedenjske tehnike obvladovanja jeze, in vam jo bodo morda ostali udeleženci še priporočili. Zdi pa se mi, da če bi se trudili v teh knjigah naučiti in obvladati najbolj uporabne načine, bi verjetno kljub vsemu še vedno ostali razočarani in jezni. Če bi se torej osredotočili zgolj na razumski vidik jeze in njenega izražanja v najrazličnejših oblikah, ne da bi pri tem upoštevali čutenjski in telesni del in brez da bi šli v globino iskanja izvora jeze, kako mi ob tem je ter od kod in s čim se povezuje, še nismo prišli kam daleč. Zato vam priporočam da se morda ne osredotočite zgolj na jezo ali agresijo kot ključno besedo (niti v naslovu knjige ali poglavja), pač pa morda skušate najti neko ozadje, globino vsega navedenega v spisku na vrhu foruma. Verjamem, da že zajetnost tega seznama in »prebijanje skozi« prebuja nekaj jeze. Morda lahko začnete pri Strupenih starših, Čustvenem izsiljevanju, Rahločutnosti do otrok, Me imata kaj rada, Srečal sem svojo družino… in skušate v širšem kontekstu odkriti ozadje in izvor jeze, besa, strahu in drugih občutij, pa vse do nesprejemljivih oblik izražanja agresije oz. nasilja. Tema jeze je namreč kar kompleksna, še bolj pa je kompleksno njeno ozadje, zato se zgolj s prebiranjem knjig verjetno težko pride do konca, čeprav ne želim razvrednotiti pomena branja. Nasprotno, to, da ste pripravljeni začeti »študirati« stvari o teh temah, je zelo pohvalno in predstavlja zelo dober začetek.

Zato je pomembno in pogumno tudi vaše razmišljanje o iskanju strokovne pomoči. Obstajajo različne svetovalnice z različnimi modalitetami oz. načini dela. Sama poznam in ostajam pri relacijskem družinskem modelu, zato lahko rečem nekaj besed samo o tem. Zaenkrat večina ZDT centrov deluje samoplačniško, posamezni zavodi pa skušajo najti še kak drug vir financiranja. Zato napotitev preko napotnice še ni mogoča. Glede cene in izbire za vas primerne pomoči se je potrebno pozanimati pri posameznem centru. Za pomoč pri tem vam je na voljo seznam vseh naših centrov v okviru Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije (www.ZDT.SI).

Želim vam veliko vztrajnosti in poguma na poti prihajanja do sebe.
Jerneja Dimec Bratina,
spec.zakonske in družinske terapije,
zakonska in družinska terapevtka

NOVO UPANJE,
individualne,zakonske in družinske terapije in izobraževanje,
Goriška cesta 17
5270 Ajdovščina
030/235 117
[email protected]
www.novoupanje.si
Facebook: https://www.facebook.com/terapije.novo.upanje/