Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: dr. Barbara Kutnar Novak, ZDT • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Spoznavanje in dilema

Default avatar
Lepo pozdravljeni dragi člani,

Torej kako naj to napišem na najbolj enostaven način in da bo razumljivo kaj hočem s tem povedati? Sem 44 letni moški in spoznavam se z žensko ki je od mene starejša 12 let in prihajava iz različnih koncev. Spoznala sva se na medmrežju lansko leto nekje oktobra čisto po naključju in v bistvu je nekako takoj preskočila obojestranska simpatija. Začela sva se dopisovati in čedalje bolj sva začela ugotavljati da imava neke skupne interese, cilje...Takoj sem ji tudi povedal da sem invalid kar pa njo očitno ne moti, Naj pa povem tudi da se s to žensko nisva še videla ker ima ona tam svoj studio in "ima zelo veliko dela" so pa začeli nastajati problemi nekje drugje in sicer pri mojih prijateljih oz. njo je začelo motiti ko sem šel recimo s kako mojo prijateljico ven ali pa če ji nisem posvetil zadosti časa čeprav sem bil in sem še vedno na medmrežju v večini primerov več ali manj samo zaradi nje. Nadalje se je zapičila v eno mojo znanko čeprav se z njo nisva nikoli niti videla ampak ona zgleda vidi v njej neko tekmico ali kako naj se izrazim tako da sem sedaj prekinil stike s to znanko. No kar pa tudi mene moti je pa to da si jo želim videti v živo, jo spoznati v živo, predvčerajšnjim mi je rekla da je hčerki in ostalim povedala za mene in da ji je tudi hčerka rekla da naj se spoznava še v živo, ampak ona se stalno izgovarja da rabi več časa, da ne more pustiti hčerke same v studiu da ona sama ne zmore vsega dela pa čeprav ima kakor mi je sama rekla zaposlene 4 osebe, nadalje da se zelo nerada vozi v takem vremenu... Čedalje bolj se mi dozdeva da ona ne misli povsem resno z mano ali pa mi nekaj prikriva, kajti ko sva se menila da bi se dobila je rekla da bo ona prišla do mene in ko sem ji rekel da lahko jaz pridem do nje pa čeprav nimam avta se mi je zazdelo da ji ni bilo najbolj prav da sem ji to rekel. Torej v dilemi sem ali nadaljevati to ali pa se ji zahvaliti za čas ki mi ga je namenila in končati vse skupaj. Kaj pa si pa vi mislite o vsem tem? Hvala za odgovore in lep pozdrav.
Default avatar
Pozdravljeni, bobomar!

Znašli ste se v dilemi, ko vam neka ženska postaja všeč in si želite, da bi jo osebno spoznali, ona pa vam očitno ne daje znakov največje zainteresiranosti in srečanja odlaga. Kako se boste odločili ali nadaljevati spoznavanje ali prekiniti stike, se boste morali odločiti sami, morda pa vam bo v pomoč pri odločanju nekaj naslednjih stavkov.

Če pogledamo zgolj z razumskim pogledom, so dejstva lahko sledeča. Spoznavanje na daljavo, kamor spadajo tudi različne internetne oblike komuniciranja, nam je lahko v veliko pomoč pri navezovanju stikov, hkrati pa je to lahko tudi skrita past, saj človeka na nek način lahko spoznavamo, verjamemo njegovim interpretacijam predstavitve sebe, hkrati pa ne moremo preveriti tega v resničnosti, v konkretnem življenju. Torej lahko nasedemo besedam, ki jih morda neka oseba celo iskreno misli o sebi, vprašanje pa je kakšna so tudi njena dejanja in uresničevanje teh besed. Še bolj se zaplete pri naših željah, pričakovanjih in hrepenenjih, ki jih projiciramo v neko idealizirano, nerealno osebo, kakršno si naslikamo in predstavljamo sami, kar pa se kasneje izkaže, da se pogosto ne ujema z dejansko osebnostjo te osebe. Poenostavljeno rečeno si lahko zelo goreče želimo neko oddaljeno osebo za svojo partnerko in ji pripišemo takšne lastnosti, ki si jih pri njej želimo. Zaljubimo se lahko torej v svoje sanje oz. v svoje projicirane želje, česar se običajno niti ne zavedamo, zato je lahko razočaranje, ko osebo spoznamo v resnici, toliko močnejše. Na koncu smo lahko jezni na to osebo, češ da nam je stvari prikrivala in se predstavljala drugače, v resnici pa smo si jo mi predstavljali po svoje, torej tako kot smo jo želeli videti, in ne tako kot je v resnici. Ta vidik je pri oddaljenih npr. internetnih simpatijah lahko zelo močan, zato se je zelo pomembno zavedati vsega tega in iti v spoznavanje osebe z neko distanco, z ne prevelikimi pričakovanji in z omejevanjem svojih sanj in hrepenenj. To je razumsko sicer mnogo lažje vedeti kot pa dejansko tudi izvajati pod čustveno in telesno vznemirjenostjo, ki nam jo privlačnost vsekakor povzroči. Dejansko je pomembno osebo čim prej začeti spoznavati tudi v osebnih stikih, preživljati z njo čim več časa (ne le prijetnega druženja v prostem času, ko nismo pod stresom vsakdana) in se veliko pogovarjati, tudi in zlasti o dilemah, o svojih in njenih pričakovanjih, o potrebah in željah obeh, o svojih in njenih občutjih in doživljanjih, o načrtih za prihodnost - konkretno kaj vama predstavlja fizična oddaljenost, invalidnost, njeno delo, starostna razlika, njeni otroci, dohodki … in ob tem nekako »preverjati«, če je ta oseba za nas ustrezna.

Verjamem, da vam je ta ženska vzbudila zanimanje, da se je pojavila neka privlačnost, »kemija«, da je hrepenenje vzbrstelo in se razcvetelo, in s tem ni nič narobe. Vprašanje je kaj boste s tem storili. Ali boste dali krila tem sanjam (do neke mere) ali boste skušali hrepenenja nekako obrzdati, malo umiriti in ne pričakovati preveč. Verjamem, da si želite biti sprejeti, spoštovani in ljubljeni, in to vam vsekakor tudi pripada. Vprašanje je koliko časa si boste še dali, da jo morda spoznate v živo in da se o morebitnem vajinem odnosu (doslej so vse to le sanje in hrepenenja) in o možnostih zanj zelo iskreno pogovorita. Vidva sploh še nista v nobenem odnosu, zato vam verjetno ni treba prekinjati stikov z znankami. Razumem, da postajate neučakani in jezni na njene izgovore in vse to iskreno z njo lahko tudi ubesedite (opisovanje v 1. osebi ednine, brez očitkov, obtoževanj… - torej nekako v tem smislu: Čutim, da mi postajaš všeč. Želim si te spoznati v živo. Prosim povej, če si za to? Kdaj in kje se dobiva? Predlagam… (neko nevtralno področje, torej ne na vašem in ne na njenem domu…) Če si srečanja ne želiš, mi bo lažje, če mi to iskreno poveš. Verjetno se ti bom v tem primeru zahvalil za čas, ki si mi ga namenila, in prekinil stike, ker mi bo sicer pretežko… ) Ne vem kakšne besede boste našli vi in kakšna so vaša pričakovanja in želje glede spoznavanja s to žensko.

Vse dobro vam želim.
Jerneja Dimec Bratina,
spec.zakonske in družinske terapije,
zakonska in družinska terapevtka

NOVO UPANJE,
individualne,zakonske in družinske terapije in izobraževanje,
Goriška cesta 17
5270 Ajdovščina
030/235 117
[email protected]
www.novoupanje.si
Facebook: https://www.facebook.com/terapije.novo.upanje/
Default avatar
Lepo pozdravljena gospa Jerneja,

Najprej prav lepa hvala za vaš odgovor. Veliko sem premišljeval o tem kar ste mi napisala, in veliko sem premišljeval o tem kar so mi svetovali tudi drugi ljudje, v tem primeru moji bližnji prijatelji. V bistvu jaz ne pričakujem ničesar drugega kot samo to, da bi se dobil v živo s to žensko, da bi videl na čem sem, koliko je pravzaprav sploh resnice v vsem tem kar je ona meni napisala in kar mi govori po telefonu, ker dobro vem, da je velika večina ljudi pogumnih na daljavo, v živo je pa povsem druga pesem. Kar me še čudi je to, da je men rekla da bi šla z mano na dopust a ne more si vzet par ur časa za to da bi se dobila, ne vem meni je to vse skupaj precej sumljivo, tako da sem nekako sklenil da ji dam čas do konca aprila in če je še takrat ne bo se ji bom pa lepo zahvalil za vse in prekinil stike z njo.

Prisrčen pozdrav

Moderatorji

dr. Barbara Kutnar Novak , ZDT
Barbara Novak
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić E-posvet