Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

Re: Kaj storiti? 2

Default avatar

ČE LAHKO?

Če se lahko navežem na to temo, imam vprašanje. Vedno berem odgovore stroke, da naj pri sebi ugotovimo kaj nas bremeni, zakaj, od kod to izvira. In ko potem sama ugotovim, da mnoge stvari pri možu delam, ker sem iz otroštva tako navajena, strahopoštovanje do očeta, kaj naj zdaj s to ugotovitvijo? Kako naj sedaj spravim sebe iz tega oziroma to iz mene???
Saj skoraj za vsako stvar najdem izvir,kaj pa potem.
Hvala lepa za odgovor
Default avatar

Jerneja Dimec, spec. ZDT

Pozdravljeni, ČE LAHKO?

Res je včasih še najbolj enostavno najti vzporednice iz otroštva s tem, kar počnemo v odnosu z možem ali otroki (čeprav so tudi tu včasih stvari precej zamegljene in zamaskirane, da jih težko prepoznamo), težje pa je potem to spremeniti oz. ukrepati. Verjamem, da ste ob teh naših odgovorih lahko samo jezni. Prepoznavanje je že prvi korak, ki pa še ne pomeni, da so stvari rešene in predelane. Še najlažje se z vsem tem soočimo v varnem terapevtskem odnosu, kjer se v vsakokratnem procesu vzpostavijo neke nove povezave, novi uvidi in kjer terapevt sproti ovrednoti kaj se dogaja oz. se je dogajalo, pri tem pa poleg razumskih oz. kognitivnih uvidov naslavljamo tudi čutenja in telo.

Ugotavljate navajenost na določene reakcije, ki ste jih vedno počeli že v otroštvu in ponavljanje le-teh sedaj ob možu. Najlažje je izhajati iz konkretnih situacij, zato je nemogoče takole samo z enkratnimi odgovori priti do globinskih rešitev. Pomembno se je začeti zavedati kakšna čutenja so se in se vam še pojavljajo ob tem, govoriti o njih, jih prepoznavati po telesnih reakcijah, ločevati kaj je vaše in kaj od drugih, kaj spada v sedanjost in kaj v preteklost (kdaj ste morda v vlogi otroka in kdaj kot odrasla oseba), ugotavljati kaj ob vaših reakcijah doživlja in čuti mož, kaj otroci, kako bi si želeli, da bi vaši starši reagirali do vsake vaše stiske in kaj ste najbolj pogrešali in kar boste sicer najtežje dali drugim (pa ravno to hočejo od vas otroci, morda tudi mož)… Ob strahospoštovanju je verjetno prisotno precej nasilja, potlačene jeze in besa, strahu, sramu, krivde, gnusa.. Ne obstajajo enostavni recepti kako potem to spraviti iz sebe (včasih pomagajo kognitivno-vedenjske tehnike), na vsak način pa je to garanje, napor, vendar se da z resnično odločenostjo stvari korenito spremeniti. Gre skratka za proces ozaveščanja, prepoznavanja, prevzemanja svoje odgovornosti za svoje vedenje, razmejevanja… Verjamem, da vam stvari, ki sem jih omenila, ne pomagajo kaj dosti, čeprav sem vam vseeno skušala odgovoriti. Globlje odgovore, ki bodo veljali prav za vas, pa vsekakor lahko najdete na terapiji.

Vse dobro vam želim.
Jerneja Dimec, spec.zakonske in družinske terapije
[email protected]
Družinski inštitut BLIŽINA
03/492-55-80 CELJE
040/573-720 JESENICE
www.blizina.si

Moderatorji

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka
JanaLavtizar
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić