Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: dr. Barbara Kutnar Novak, ZDT • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Pravica do resnice

Default avatar
Lep pozdrav vsem na tem čudovitem forumu!!


Moj problem je sledeć. Mati mi je skos lagala glede očeta. Ni mi povedala, da moj "oče" ni pravzaprav moj biološki oče. Očim je, biološki oče je še živ, do tega spoznanja sm se dokopal skupaj z psihoterapevtom. Glede na to, da bila mati v otroštvu izjemno nasilna do mene, na trenutke zla, sem do njenega priznanja prišel z razumom ter dokazi, prej je vse zanikala ter lagala kot da ni nič!!! Jz sm pa vedel, da je nekaj narobe. Z nekega vira sem izvedel, da je moja mati nardila splav - pravzaprav bi mogu imet brata!!! Jz o tem nč ne vem. Kr mi izkušnje velevajo, da bi najbrž vse zanikala, bi rad zvedel koliko lahko sam izvem resnico. Torej a je kje dokumentirano če določena oseba nardi splav ter imam jz kot sin pravico zvedet resnico tud pravno, S tem mislim vpogled v kak karton al pa sj podatek kdj je bil splav narejen. Kam se lahko obrnem, vem da mam to pravico vsaj z moralnega stališča, kot sm mel pravico zvedet kdo je moj oče(to pa tud pravno).
Default avatar
Pozdravljeni, SamoJz!

Ne predstavljamo si kako skrajno boleče se počutite, ko ste se morali sami dokopati do resnice, da vaš oče ni vaš pravi oče, kakor so vam vseskozi trdili. Koliko prizadetosti, razočaranja, izdanosti, jeze, sramu in žalosti doživljate, veste samo vi in prav nobena stvar in nihče vam ne more odvzeti boleče stvarnosti vseh teh težkih let, v katerih so bile na sporedu laži, prikrivanja in nasilje in res vam je bila storjena najhujša krivica. Z vami lahko podelimo samo sočutje, kar pa nikakor ne zmanjša vašega trpljenja.

Vi ste nekje v sebi ves čas slutili resnico, pa si niste smeli verjeti. To je še dodatna krivica in verjamem, da počasi v sebi prihajate do tiste prave jeze/odločnosti, ko ne boste več dovolili manipulacij. Sigurno si zdaj želite izvedeti vse, žal pa ne vem, če boste zaradi varstva osebnih podatkov sploh lahko prišli do želenih informacij. Morda kdo od uporabnikov foruma kaj ve o tem in bo to sporočil, morda pa bi se pozanimali tudi pri kakšnem pravnem strokovnjaku. Verjetno pa bi bilo za vas najlažje informacijo o bratu, ki bi ga lahko imeli, izvedeti prav od matere. Vi vsekakor imate pravico do resnice, na drugi strani pa bo potrebno razumeti tudi stisko in resnico vaše matere, ki jo je doživljala, če je morala narediti splav. To ni niti najmanj enostavno dejanje prav za nobeno žensko (še zlasti, ko/če ostane brez podpore moža/partnerja in staršev) in samo mama bo vedela kakšne stiske je takrat doživljala… Vi ste kot otrok ob tem torej v svoji stiski, mama pa je doživljala in morda še doživlja svojo stisko na drugačen način. Vam kot otroku seveda ni treba razumeti mamine stiske, mama pa naj bi otrokovo stisko vedno razumela (ne glede na to, da je v stiski tudi sama kot ženska). Zato ima edino ona vedno dostop do vas, vi pa do nje ne morete priti, če ona v svoji ranjenosti tega ne dovoli. Če mama ne zmore začutiti otrokove stiske, je to le še dodatna krivica za otroka, ki tako ostane (čustveno) tudi brez matere. To pa je še nova bolečina...

Pomembno je, da vi počasi začnete verjeti in zaupati sebi, da si dovolite čutiti vso to bolečino izdanosti in prevaranosti, da si dovolite čutiti solze in jezo, pa tudi sočutje do sebe in do malega otroka v vas, ki je doživljal vse te boleče preizkušnje… Že to, da ste si poiskali pomoč terapevta je dobro in pogumno dejanje in prepričana sem, da boste lahko ponosno nadaljevali svojo pot. Vse dobro vam želim.
Jerneja Dimec, spec.zakonske in družinske terapije
[email protected]
Družinski inštitut BLIŽINA
03/492-55-80 CELJE
040/573-720 JESENICE
www.blizina.si
Default avatar
Samojz,
moja starša sta meni IN bratu ves čas govorila, da sva bila narejena po nesreči (ja ne vem kaj sta mislila, da se zgodi, če imaš nezaščitene spolne odnose, da mogoše rožice in metuljčki okol letajo, pa ptički cvrkutajo, dojenčka pa sam od štorklje naročiš...), tako da malo razumem, kaj doživljaš.
Ne se tako obremenjevat s tistim splavom, ker v sedanjosti zate v tvoji situaciji ničesar ne spremeni. Tudi če vse izveš, da je bilo res, da bi bila mogoče sestra (ne brat), da to ni bilo res, ker neka oseba s tabo manipulira in ti polni glavo s stvarmi, ki jih ti želiš slišati in še razni drugi scenariji se ponujajo, KI PA ZATE tukaj in zdaj ničesar ne spreminjajo. Ne išči premoči nad svojo mamo, ker dokler to vrta po tebi, bo vedno zmagala ona. Dokler čutiš toliko bolečine, je ona tvoja gospodarica. Pojdi naprej, osvobodi se preteklosti. Bodi ti, poišči pozitivno družbo, stvari, ki te osrečujejo in živi svoje življenje. Ne bo ves čas kot iz filma, ampak vsaj tvoje bo in ne bo šlo mimo tebe.
Veliko sreče ti želim!
Default avatar
Hvala za vaš odgovor!

Enkrat se moram še s tem soočit ter izvedet še za brata, to bi pa še res rad vedu. Mogoč je še možnost, da je živ kje.

Senica da ti nekdo brez vesti popolnoma laže v obraz, ne veš kva sm doživlju. Tu se ne gre za štorklje, ampak je bolj kompleksana situacija, da sploh ne veš kdo je tvoj oče- pa v seb veš, da je neki narobe.

Se ne strinjam, ne iščem premoči nad mamo, rad bi izvedel samo resnico? A ti je nebi hotla vedet ter bi raje živela v iluziji? To še bom izvedu.

Lep pozdrav
Default avatar
Oprosti, SamoJz,

samo pomagat sem ti hotela, da se ne bi tako obremenjeval s tem, kar se ti dogaja. Seveda bi tudi jaz hotela vedeti resnico. Hočem samo reči da sta vedno dve plati vsake zgodbe in ena ponavadi ni prijetna, samo na to bi se bilo treba mentalno pripraviti, da te potem še novi razpleti dodatno ne prizadanejo. Saj iščeš pot iz tega, a ne?
Default avatar
Kaj hočem pravzaprav reči? Seveda imaš vso pravico do resnice. Ampak, ko jo boš izvedel, se najbrž ne boš počutil nič drugače, bolje. Še vedno boš jezen na mamo (zato ti pravim, da ona zmaguje) in to ti bo grenilo življenje in odnose z vsemi ljudmi, ki te imajo radi in bi ti radi pomagali. Želim ti, da bi izvedel vse, kar te zanima, ampak ne opiraj se na to kot na rešilno bilko, ker boš tudi potem ti ti in boš moral delati na sebi. Potem, ko boš izvdel vse, kar te zanima, naredi pot preteklostjo črto in pojdi naprej, če ne ne bo tega nikoli konec.
Stare mamke pravijo: bolj ko drek mešaš, bolj smrdi. Lahko tudi not padeš. Ampak potem se moraš sam izkopat ven, se fino umit in it ČIST naprej. To bi ti želela, da greč ven iz tega čist in neobremenjen naprej. Zate.
Default avatar
Pravico imaš vedeti, kdo je tvoj biološki oče. Seveda.

Nimaš pa pravice dostopati do zdravstvene dokumentacije tvoje mame. Podatki o tem, če je in kdaj je delala splav, so del njene zdravstvene dokumentacije in kot taki varovani kot osebni podatki. Če mama ne da soglasja, ti jih nihče ne sme pokazati. Zdravstveni podatki vsake osebe so zaupni podatki in nobeno sorodstveno razmerje nam ne daje pravice brez soglasja stikati po njih.

Očitno imaš z mamo zelo težke odnose. Vendar tega ne boš rešil na način, da ji boš z nekimi 'ukradenimi' podatki, ki jih, če so sploh resnični, očitno želi zadržati zase, dokazoval, kako je slaba. Pojma nimaš, kakšne stiske je doživljala in zakaj se je odločila za splav, če se sploh je. Bolj prav bi bilo, da se začneš ukvarjati s svojimi težavami, s svojim bivanjem v tem trenutku in s svojimi odnosi z drugimi ljudmi. Razrešuj svoje travme, ne starih maminih.
Default avatar
"Nimaš pa pravice dostopati do zdravstvene dokumentacije tvoje mame. Podatki o tem, če je in kdaj je delala splav, so del njene zdravstvene dokumentacije in kot taki varovani kot osebni podatki. Če mama ne da soglasja, ti jih nihče ne sme pokazati. Zdravstveni podatki vsake osebe so zaupni podatki in nobeno sorodstveno razmerje nam ne daje pravice brez soglasja stikati po njih."

Vredu, to me je zanimalo, malo bom še povprašal.


"Vendar tega ne boš rešil na način, da ji boš z nekimi 'ukradenimi' podatki, ki jih, če so sploh resnični, očitno želi zadržati zase, dokazoval, kako je slaba. Pojma nimaš, kakšne stiske je doživljala in zakaj se je odločila za splav, če se sploh je. Bolj prav bi bilo, da se začneš ukvarjati s svojimi težavami, s svojim bivanjem v tem trenutku in s svojimi odnosi z drugimi ljudmi. Razrešuj svoje travme, ne starih maminih. "

Kot prvo ne veš, kako sm to zvedel. Kot drugo si si izmislil, da so ti podatki ukradeni, al da jih sploh imam. Kot tretje ne dokazujem nč njej- spet očitno si ti svoji materi nekaj dokazoval ter raje tko povej, da ti materi neki dokazuješ / si v preteklosti ne pa mene to obtoževat.

Njene stiske niso moja stvar. Kot četrto pa ne rabim nekega takega nasveta, za problem ki ga maš/ si ga mel očitno ti.

Moderatorji

dr. Barbara Kutnar Novak , ZDT
Barbara Novak
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić E-posvet