Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: dr. Barbara Kutnar Novak, ZDT • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Je debelost res lahko kriva za odtujitev?

Default avatar
Pozdravljeni, zanima me ali je res lahko debelost kriva za slabo vezo? Ko sem bila mlada sem bila suha, lepa, mladi so lepi. Nisem več mlada. Vmes sem bila poročena dolgo, vzgojila otroke. Mož se je odtujil, imel druge ženske, ko sem se približala, poskušala urediti vezo, je le izkoriščal, seksualno se izživljal, zmerjal, da sem grda, debela, izkoriščal me je za delo in denar. Nisem se zapustila, vendar pri vsem delu sama nisem mogla skrbeti za svoj manekenski izgled in tudi dokler sem lahko, nisem bila za njega dovolj dobra, skratka nikoli nisem bila dovolj dobra za njega. Pa ni bil nek hud lepotec, tako ena baraba bi se reklo. kg. so se nabirali, ker je bilo pomanjkanje čustev. Počasi me je sesul in iskala sem uteho v hrani. Lepo sem se oblačila, vedno stuširana urejena, čista, le za njega ne...le kg so šli gor. Kasneje sem se ločila, kg sem res pridobila, 30 preveč. Ampak sedaj se gnusim sebi, rada bi dobila partnerja. Poskusila vse diete telovadbo, tudi preko zd programa, ampak ne gre. za mano je precej bolezni po takem zakonu zato ni možna neka velika rekreacija. Rada bi pa partnerja, kaj na j naredim. kako gledajo moški na to, res samo na telo ali na osebnost.
Priponke

husband-and-wife-arguing-man-yelling-at-woman-YKA3N67.jpg
(47.94 KiB)

Default avatar
Spoštovana UPONIki,

res vam ni lahko in kar srce boli, ko berem vaše pismo. Bolečine in bolečina, žalost, obup in tudi jeza, vsega so polne vaše vrstice. In to ravno v tem prazničnem času.

Če ste pozorni na vaše pismo se v njem že skriva odgovor, ki ga iščete – pravite, da za moža nikoli niste bili dovolj dobri, ne glede na to, kako ste bili izgledali in kako ste se trudili, da bi mu ugajali v vsem kar ste počeli – videz, delo, spolnost, … iskali ste bližino in sprejetost, ki je pri njem niste dobili. Res mislite, da so krivi kilogrami? V vašem pismo ste sami prišli do tega, da ni tako… Preživeli ste veliko težkih izkušenj, poniževanj in zatiranj s strani moža. Koliko ste tudi vi nehote pristajali na tak odnos na način, da ste dajali vse drugo na prvo mesto, samo vi ste čakali, da bo na koncu nekaj pripadalo tudi vam…

Vedno pa, ko se ukvarjamo s posledicami, ne moremo odpraviti vzroka, ki nas je privedel v stisko in obup. Govorite o odvečnih kilogramih in borbami z njimi. Kolikokrat ste se vprašali, po čem pa resnično hrepenite in kaj skušate dobiti. Ne partnerja, tisto, kar bi vam partner dal – je to dom, je to občutek pripadnosti, je to družba, nekaj kar je splošno »normalno« za gospo vaših let?

Ko v odraslosti čakamo, da nam bo drugi dal tisto, kar globoko v sebi želimo, smo pogosto razočarani. Hrepenimo namreč kot majhni otroci, ki z veliko željami upamo, da nas bo drugi osrečili. To se redko zgodi. Zato je za vas pravo vprašanje, kaj boste vi naredili, da boste vi osrečili sami sebe? Da se boste v svoji koži kar najbolje počutili? Da boste zadovoljni in imeli občutek, da ste vi tisti, ki se odločate, kakšno bo vaše življenje? Imate odgovore na vsa ta vprašanja?

Ob teh odgovorih se verjetno ne boste ukvarjali s kilogrami, je res? Kilogrami so samo nekaj, kar vas vsakodnevno opozarja, da ste v stiski, da s hrano dušite težke občutke, osamljenost, žalost in obup, tudi jezo. In da potrebujete do sebe veliko sočutja in sprejemanja, ki ga boste najprej vi namenili sebi, šele potem bodo tudi drugi lahko do vas nežni in vas ne bodo izkoristili. Ampak vi boste drugim pokazali, kako se ravna z vami, z vašim telesom, z vašo osebnostjo, če želite.

Spustite pričakovanja do drugih, vzemite si čas in sebi namenite najboljše, kar zmorete. In bodite pozorni, da boste govorili, ko boste željni pogovora, da boste hodili, ko boste željni hoje po svežem zraku, in da boste jedli le ko boste lačni.

Srečno in veliko poguma za nov začetek in predvsem nov odnos do sebe v letu 2020!
dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psihologinja
[email protected]
041 34 14 14
http://www.utrink.si
Default avatar
Tudi moj bivši(kot, da je on takšen lepotec) je imel veliko povedati o mojih kilogramih, ti so pa so nastali še največ po njegovi zaslugi, saj sem se ob prepirih začela obračat na hladilnik.
Po ločitvi sem sicer malo shujšala, spoznala novega moškega, ki mu moji kg niso odveč. Nisem nič posebnega, oblačim se bolj športno, ličil skoraj ne uporabljam, moj moški pa je manekenske postave. Na začetku najine veze sem mislila, da me hoče imeti le za zabavo, me je mogel,kar dolgo prepričevati, da me ima rad tako kot sem, tudi z mojimi kg, da je njemu bolj všeč kakšna sem po srcu.
Pa imam 50+,on je 6 let mlajši in v tej vezi sva že skoraj 6 let. Upam, da bo tako tudi ostalo.
Default avatar
Moja partnerka se je od kar sva skupaj tudi zredila za cca 20 kg. Vseeno jo ljubim najbolj na svetu, se vedno si jo zelim... Je moja najboljsa prijateljica in kg tega ne morejo spremeniti...
Vse dobro ti zelim
Default avatar
Ne, kg niso vzrok. kadar si partnerju odveč, najde vse samo da ponižuje.
nekje na youtubu sem zasledila, da je nekdo poniževal partnerko, pa je shujšala, se uredila, še bolj..( bila je zelo lepa) naredila več kot vse, potem je pa rekel, da le zakaj je tako velika, hmmmno potem je le šla...ker res v takem primeru, ni prav da si, ne pa kakšen si. Seveda da nisi zanemarjen, neumit...debelih je pa veliko ljudi, ne moreš partnerja, ki ga imaš rad kar pustit. Saj tudi otroka ne zapustiš, če se zredi....no.

Moderatorji

dr. Barbara Kutnar Novak , ZDT
Barbara Novak
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić E-posvet