Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

Fantova sestra me ne prenese

Default avatar

SVDW

Pozdravljeni!

Pred kratkim sva s fantom, s katerim sva v razmerju 4 leta, imela velik konflikt, ki je bil posledica pretiravanja z alkoholom in neracionalnega ljubosumja. Jaz sem storila napako, fant pa je zelo čustveno reagiral. Njegova 19-letna sestra je bila priča temu dogajanju. Je izredno zaščitniška do svojega starejšega brata, in ko ga je videla v solzah je sama burno reagirala. Zmerjala me je, ni me spustila v stanovanje, vse moje stvari je vrgla pred vrata, raztrgala je moje slike... ko so se stvari ohladile, sva se s fantom pogovorila in vse razrešila. Njegova sestra pa me še vedno ne prenese.
Pred tem sva se dobro razumeli, vendar ne bi rekla da sva bili prijateljici. Mislim, da je bila mnenja, da sem za njenega brata primerna partnerica.

Sedaj - po 14 dneh - pa je fantu rekla, da sem s to napako prizadela tudi njo in da mi nima namena oprostiti. Zelo jasno je povedala, da ne želi da sva še vedno v razmerju. Grozila je tudi, da če še enkrat storim kaj takega, da me bo ''razbila''. Je zelo pristranska glede cele situacije, kljub temu, da sva konflikt zakuhala s fantom oba (tudi on je takega mnenja).
Sedaj je situacija neprijetna za vse. Fantu ne želim ''tožiti'' o njenih besedah, ker nočem ustvariti še večjega problema. On se po navadi postavi na mojo stran, čeprav vem da mu je to zelo težko, ker ima svojo sestro izredno rad in ne želi biti z njo v konfliktu.

Nekaj dni nazaj sem poskusila vzpostaviti stik z njo, vendar ni bila zainteresirana. Sedaj se je izogibam, izogibam se tudi razpravljanju o tem s fantom, ker ga ne želim spraviti v neprijeten položaj.

Ne vem, kaj naj naredim, da bi se stvari spremenile. Želim le, da me tolerira in fantu ne govori, da me sovraži. Kaj mi predlagate vi?

Lepo pozdravljeni!
Default avatar

Uroš Drčić

Spoštovani,

Določeno čustveno reakcijo lahko presojamo, ko podrobno poznamo situacijo, na katero je oseba reagirala. Takrat lahko ugotovimo ali je bila čustvena reakcija ustrezna ali ne. Na začetku pravite, če prav razumem, da je fant reagiral z neustreznim ljubosumjem. V naslednjem stavku pa pravite, da ste vi naredili napako. Ker ne vem za kakšno vašo napako je šlo, ne morem oceniti ali je bilo fantovo ljubosumje ustrezno ali ne. Iz istega razloga tudi ne morem oceniti ali je sestrina čustvena reakcija ustrezna ali ne.

Za razrešitev celotne situacije, se mi zdi pomembno, da pri sebi jasno razmejite kaj je vaša odgovornost in kaj ne. Iz vašega kratkega zapise je videti kot, da tega še niste storili v celoti. Na eni točki pravite, da ste vi naredili napako, drugje pa, da sta konflikt zakuhala skupaj s fantom. Deluje kot bi želeli svojo odgovornost malce razpršiti. Ali to drži? Če gre za napako v smislu prevare, bo za odnose s fantom in njegovo sestro dobro da:
1. Jasno poveste, da se zavedate, da ste naredili napako.
2. Jasno poveste, da vam je (iskreno) žal, da ste to naredili.
3. Sporočite svojo odločitev, da tega ne boste naredili nikoli več.

Če gre za tako vrsto napake, morajo biti vsi ti trije pogoji izpolnjeni, da lahko veza dobro teče dalje.

Kar se tiče komunikacije s sestro. Z zaupanjem je tako, da se dolgo časa vzpostavlja pa zelo hitro poruši. Dajte ji več časa. Če ne boste več delali napak, bodo najbrž njena čustva postopoma izzvenela. V vmesnem času pa ne vidim razloga, zakaj bi se ji izogibali. Tudi če s katerim od sorodnikov niste v najboljših odnosih, si pač za čas srečanja nadenete masko in komunicirate bolj formalno. Če želite, lahko sestri po določenem času sporočite, da ima pri vas odrta vrata. Ni je pa smiselno siliti v odnos, dokler doživlja tako intenzivna čustva. Kljub tem čustvom, pa naj bi se tudi ona vedla socialno ustrezno. Grožnje s fizičnim nasiljem so nesprejemljive. Če bo tako sovražno komunikacijo z vami ponovila, je prav da zaščitite svoje meje v smislu. »Vem, da sem naredila napako. Žal mi je za to in vem, da sem tudi tebe prizadela. Razumem tvoja čustva, ampak ne dovolim, da tako govoriš z mano. Grozila si mi zdajle in nikoli več. Ko boš želela, bom vesela, če se bova pogovorili. Jaz bi želel imeti s tabo ok odnos.«

Mogoče se tudi pogovoru s fantom ni potrebno izogibati. Saj se mu ni potrebno odločiti med vami ali sestro. Lahko ima rad obe, čeprav vas sestra trenutno ne sprejema.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić
_____________________
mag. Uroš Drčić
transakcijski analitik - psihoterapevt
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si