Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

Grožnje punce ob želji zaključiti zvezo

Default avatar

Razocaran

Pozdravljeni
Ce problem na kratko opisem je sledec.
Imam mlajso punco ze nekaj casa. Zadnje tedne se je odnos zacel popolnoma poslabsevat. Skoraj cel cas sama kregrija, neprimerne besede, zaljenje iz ene in druge strani, ljubosumje in podobno, vglavnem popolnoma neprimerno za nadeljevanje in brez smisla... Pac enostavno ne zelim vec zivet taksnega zivljenja, ker unicuje psihicno tako mene kot njo, na oba vpliva negativno. Zadnji meeec in pol postaja vedno slabse in nemogoce. Ze 2 ali 3x sem zelel zadevo normalno razresiti, s pogovorom kot dva odrasla cloveka, da pac razcistima in da zelim da se zadeva zakljuci brez tezav in gre vsak svojo pot. Ampak to ni izvedljivo. Ob pogvoru sem zacel dozivljati groznje o tem da si bo nekaj naredila, da se bo ubila... To se je ze nekaj krat zgodilo, in seveda te stisne postane strah in neves kaj nsrediti. Pa se kaksne groznje so bile v zadnjem casu... Jaz pa seveda kratkih zivcev, in se pac odzovem da spet zalim. Potem po vsem tem pa naslednji dan kot da se nic ni zgodilo, seveda do naslednjega sranja.
Pac prislo mi je do zivega in vec ne zmorem tako dalje, zelim zadevo zakljucit in zivet dalje brez vsakodnevne psihoze in kregarije.
To je nekak na kratko moj problem. Sedaj pa me zanima ce bi mi lahko pomagali pri tej tezavi. Predvsem na kaksen nacin se soocit s vsem skupaj in kako to ta vrata zapreti

Hvala za odgovor in Lp 😊
Default avatar

Uroš Drčić

Spoštovani,

Prvo pomembno vprašanje je ali ste se dokončno odločili, da prekinete zvezo? Če vaša odločitev ni dokončna, bo punca verjetno čutila, da so nekje vratca še odprta. In se bo zato borila z raznimi sredstvi. In tudi če puščate vratca odprta samo zaradi strahu, da bi se ona poškodovala, bo to zaznavala in imela nekaj, česar se lahko oprime.

Če ste ali ko boste sprejeli dokončno odločitev o prekinitvi, pa se postavi vprašanje kako to sporočiti. Da si odgovorite na to vprašanje, je dobro osvetliti situacijo iz več vidikov:

1. Če punca grozi s samomorom, to pomeni, da vidi vašo morebitno prekinitev zveze kot zelo bolečo, skoraj kot konec njenega sveta. Čeprav to na zunaj izraža z jezo, je sigurno v ozadju strah. Mogoče temu deloma botruje tudi to, da je še mlada. Vsekakor pa se z njo velja pogovarjati sočutno, brez žaljivk. Vi lahko tudi težko odločitev sporočite sočutno. Recimo: »Vidim, da ti je težko. Žal mi je za to, ampak moja odločitev je …« Punca verjetno povezuje razpad zveze z lastno osebno vrednostjo. To bi pomenilo, da nekje globoko verjame, da je ona kot oseba ničvredna, če jo fant pusti. Se pravi bi zadevo olajšal vaš stavek recimo: »To ne pomeni, da si ti slaba, ampak …«

2. Mi trdno verjamemo, da je vsaka zdrava odrasla oseba sama odgovorna za svoje življenje. Če eden od partnerjev grozi in izsiljuje s samomorom, svetujemo, da drugi partner jasno in odločno zavrne to odgovornost. Če menite, da gre za izsiljevanje, naj pač ostane pri tej zavrnitvi. Če pa menite, da bi si res lahko kaj naredila, pa pokličete 112 in center za obveščanje obvestite o tem, da ta pa ta oseba grozi s samomorom. Na koncu je pomembno, da razumete, da odgovornost za to ali bo nekdo naredil samomor ali ni vaša.

3. Če, oziroma ko boste punci sporočili, da prekinjate zvezo, je pomembno, da to naredite v celoti. To pomeni, da nikjer ne puščate nobenih vrat odprtih. Zgodi se recimo, da eden od partnerjev prekine zvezo, potem pa drugi partner prvega še kliče po telefonu. Ker se partnerju, ki je zvezo prekinil, drugi partner smisli, se vseeno oglaša na telefon in se pogovarja z njim kako je zveze res konec. Ampak ker se z njim pogovarja, mu nezavedno daje signalček, da še ni konec. Zato je pomembno, da prekinete odločno in v celoti. Recimo že vnaprej povemo, da prekinjamo vse stike in tudi jih. Se niti ne oglasimo na telefon.

Naj bo to nekaj izhodišč za lažjo odločitev. Ta pa je seveda vaša.

Lep pozdrav
Uroš Drčić
_____________________
mag. Uroš Drčić
transakcijski analitik - psihoterapevt
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si