Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

Partner v 2019

Default avatar

Res je tole res

Zanima me zakaj se mi ne odpre pot do partnerja. Pri 35ih sem bila spet grdo zapuscena za silvestra in niti 1 silvestrovega se nisem prezivela v dvojini. Zanima me, koliko casa vztrajat se na tem planetu saj vidim da nisem vredna ujet sonca in spoznat cloveka ki bi me cenil. Vsi govorijo da se naj druzim. S kom? Ste morda sami diplomirani in zaradi diplome v vecnem boju za sluzbo ki ni nikdar vasa zmaga? Ce niste ne veste kaj dozivljam! Vem samo da sem sita samote, ljudi ki se delajo da jih zanima zame pa jih ne. Da nimam partnerja s kerim bi sportala in bi imela lepse brezposelne dni...sita sem utrujena minla mi je volja skrbet zame ker zakaj bi vlagala v vase ljubezni nebom dobila in nasla. Ker se meni enak partner ni rodil in se ne bo na ta gnil planet....
Default avatar

Uroš Drčić

Spoštovani,

Ne vem kakšno vlogo ima vaša misel »koliko casa vztrajat se na tem planetu«. Eno je misel, ki nas prešine v težki situaciji – »Šit, a ima vse to matranje sploh smisel? A ne bi bilo lažje kar zapustit planet?« S takimi mislimi se sreča večina. Drugo je pa, če dejansko razmišljate o samomoru. Če je pri vas slučajno to drugo, takoj obiščite osebnega zdravnika ali urgentno psihiatrično ambulanto.

Sprašujete: »Zanima me zakaj se mi ne odpre pot do partnerja.« Moj odgovor vam mogoče ne bo všeč, ampak sem prepričan, da drži. Razlog ni v tem, da bi bil planet gnil in se vam zato ne odpre pot. Razlog je v vaših globokih prepričanjih o sebi, o moških in o svetu. Naša življenja so v največji meri odraz našega notranjega psihičnega sveta. Če je nekdo reven ali bogat, če je fit ali debel, če ima partnerja ali je sam – večinoma je to slika osebnostne strukture. Lahko seveda vplivajo še zunanje življenjske okoliščine ali neke biološke lastnosti, vendar je iz vašega zapisa sklepati, da pri vas ne gre za to dvoje. In to je dobra novica. Če bi bil problem gnil planet, tega pač ne moremo spremeniti. Vaša prepričanja pa lahko raziščete in spremenite. Lahko rešite svoj problem. Torej, pot se ne bo odprla sama, lahko pa jo odprete vi. Kako? Tako, da se obrnete na izbranega svetovalca in skupaj z njim zadevo raziščete in rešite.

Običajno v primerih podobnih vašemu ugotovimo kaj od naslednjega:
× Oseba je imela v otroštvu slabe izkušnje z bližino. Zato je nekje globoko zaključila, da bo v odraslosti raje trpela samoto kot pa tvegala nevarnost bližine nekoga.
× Oseba globoko v sebi verjame, da ni dobra oseba, da ni vredna ljubezni. Zato lahko nezavedno s svojim vedenjem vedno znova doseže, da je zapuščena. S tem se potrdi to globoko prepričanje.
× Oseba je v otroštvu od staršev prevzela prepričanje, da je svet slab in gnil. Zato nezavedno pelje svoje življenje tako, da se to prepričanje potrjuje. Na podoben način lahko recimo verjame, da so moški prasci.
× Oseba je v otroštvu razvila prepričanje, da je sama center sveta. Da so drugi na svetu za to, da ji v vsem ustrežejo. Prepričana je, da so drugi in svet odgovorni za njeno dobrobit.
× Oseba verjame, da je dober človek samo, če je popoln (hiter, močan, lep, uspešen). Zato se sama trudi biti taka, hkrati pa išče tudi takega partnerja. Ker takega seveda ni, na tak ali drugačen način vedno ostane sama.

To je samo nekaj idej za predstavo kako potem raziskujemo izvor težav in kaj klienti tekom terapije spreminjajo. Ne vem, če bi kaj od tega veljalo tudi za vas. Če želite sami raziskovati izvor svoje težave in kako zadevo rešiti, vam predlagam dve knjigi:

1. Poiščite knjigo avtorja Amirja Levine: ATTACHED. Knjiga podrobneje pa vendar praktično in razumljivo odgovarja na vaše vprašanje. Na voljo je srbski prevod knjige z naslovom: VEZA. Če knjige ne najdete, bi jo pa želeli, me lahko kontaktirate. Moji kontaktni podatki so spodaj.

2. Eric Berne, Katero igro igraš? Nejdete jo v knjižnici.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić
_____________________
mag. Uroš Drčić
transakcijski analitik - psihoterapevt
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si

Moderatorji

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka
JanaLavtizar
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić