Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

Ne zaupam mu

Default avatar

Nezaupljiva

Ko sem spoznala pred leti svojega partnerja se je zaupanje vanj porušilo že na začetku . Jaz sem zvezo vzela tako kot sem si jo predstavljalain mi je poznana , torej spoznava se najprej kasneje pa lahko resno začneva . Takrat nisem vedela , da ima partner drugačen pogled na svet in na zvezo . Najprej so me nanj začeli opozarjati drugi , kasneje sem ga ujela sama , partner je vedno vse zanikal . Od takrat se mi že nekaj let vleče nezaupanje vanj , ki pa me ne zapusti .
Partner mi je kasneje še nekajkrat dal povod za moj sum in nezaupanje . Ne vem ali mu je vseeno da jaz čutim nezaupanje vanj , ali pa je on prepričan še naprej da mi bo zmetal dovolj peska v oči da bom ostala z njim še naprej .
On v glavnem ne razume da je zaupanje pomembno in da to na dolgi rok uničuje to ljubezen . Ne vem ali se lažno tolažim da bo ta končno sprevidel da se mora spremeniti saj se mi to zdi glavni problem da zveza ne funkcionira v pravi smeri . Ker me nanj vežejo kar močna čustva imam še vedno neko upanje da bo prenehal varati , lagati in se obnašati neodgovorno . Je taka sprememba sploh možno in zakaj nekateri kljub zvezi živijo kot samci ?
Default avatar

zakaj zato

zato ker je dovolj razočaranih žensk, ki so vse to pripravljene tolerirati.
Default avatar

razumem te

Ojjj, kako te razumem. Kot bi brala svoje občutke in svoje razmišljanje. Pri meni ni stvar v prevari, kot skok čez plot, ampak prevare v smislu natega ljudi, goljufij, nezakonitih poslov. Čeprav vztrajno zanika, ga poznam tako dobro, da točno vem, kako funkcionira, s kakšnim tonom pove odgovor.
Razlika je samo ta, da moja čustva niso tako močna, kot jih sama opisuješ, ker sem mu že enostavno prevečkrat zamerila in to, da mu ne zaupam, mu povem direktno v obraz. Sicer je najbolj užaljen, ampak to zame ni vzor odraslega človeka (55 let).

In ne, ne bo spremenil. Sama boš kmalu spoznala, da so vsa prizadevanja odveč ( pri nama so še otroci ) in boš enostavno preveč izčrpana.

Če nimaš otrok, čimprej razmisi o drugih možnostih, ker se situacija ne bo spremenila, verjemi mi.

Javi se in dobro razmisli
Default avatar

JanaLavtizar

Spoštovana,

načelno je taka sprememba možna, vendar ne kot posledica pritiskov od zunaj, ampak kot posledica notranje motivacije. Vaš partner pa notranje ni motiviran za to, da bi svoje vedenje spremenil. K temu ga ne motivirajo niti vajina zveza niti vaše zahteve.

Zakaj je tak? Ker se je takšnega vedenja nekje (beri: v svoji primarni družini in/ali kot posledica tega, kar se je tam dogajalo) naučil. Tako kot smo se vsi (vi, jaz in še vseh preostalih ne vem koliko milijard ljudi na tem planetu) nekje naučili vedenjskih vzorcev, ki jih zdaj ponavljamo; če so nefunkcionalni, pa zaradi tega trpimo in/ali povzročamo trpljenje svoji okolici. (Preberite Gostečnikovi knjigi Srečal sem svojo družino I, II.)

Zdaj pa bistveno vprašanje: kakšen je pa vaš vzorec, ki vas žene, da že več let vztrajate s partnerjem, ob katerem doživljate občutek izdanosti – in ob tem upate, da se bo spremenil? To je tako, kakor da bi bolnik s težkim diabetesom zavračal zdravila, jedel sladkarije, pil alkohol in cele dneve presedel, ob tem pa imel »neko upanje«, ne samo da ne bo zelo kmalu umrl, ampak da bo celo ozdravel! Vajin odnos je takšen bolnik.

Naši odgovori na vaše pismo vam mogoče ne bodo pomagali rešiti tega odnosa (kljub temu poskusita s partnersko terapijo – si bosta vsaj čim prej nalila čistega vina, poleg tega pa je partnerska terapija namenjena temu, da se partnerja s širšim razumevanjem celotne slike rešita dosedanjih in morebitnih prihodnjih zamer, ki življenje samo uničujejo). Zagotovo pa ste že s tem, ko ste tule sprožili naš dialog, stopili na pot reševanja sebe, svoje prihodnosti. Da se razumemo: čisto vsakemu se lahko zgodi, da pristane v zlorabljajočem odnosu; zloraba je žal zelo »demokratičen« pojav, ne izbira žrtev po statusu, inteligenci, lepoti, izobrazbi ... Je pa razlika, ali iz takega odnosa odidemo čez eno leto, čez deset let, nikoli – ali pa iz njega samo prestopimo (kot z enega avtobusa na drugega) v drug odnos, ki ni nič boljši (ker mi nismo počistili s svojimi nefunkcionalnimi vzorci). Zato kar pogumno, upajte si pričakovati več od zveze in začnite verjeti vase. Če želite kak konkretnejši pogovor, me pokličite (telefonski pogovor je brezplačen in seveda popolnoma zaupen).

Lepo pozdravljeni,
Jana Lavtižar, spec. ZDT,
zakonska in družinska terapevtka

[email protected]
040/523-787
www.janalavtizar.com