Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

Kako naprej

Default avatar

Bucka123

Pozdravljeni!
Prosim za pomoč, kako naprej. V lanskem letu sva se z možem po 30 letih razšla. Našel si ljubico z dvema malima otrokoma. Ostala sem sama s sinom starim 23 in hčero staro 18 let. Počasi smo se začeli pobirati po šoku, potem pa je letos v januarju sledil nov šok, doživela sem možgansko kap, ki sem jo preživela k sreči brez večjih posledic. Zdravljenje v bolnici in zdravilišču sem zaključila v mesecu juniju, in od takrat se skušam postaviti spet na noge. Probleme mi dela predvsem hčera, s katero ne mine dan, da se ne bi skregali. Vem, da je morala prenesti veliko v tem času, da je bila pogumna, pa vendar me vsak dan vrže s tira. Ne vem kako ji postaviti meje. Začne že vsako jutro, ko mora imeti kopalnico samo za sebe. Ne vem kako bo potem, ko bomo vsi trije hodili v službo in bo res gneča v kopalnici. Potem mi pokvari ves dan. Da se malo ohladim, grem na vrt in dam možgane na off. Včasih sem tako z živci na koncu, da bi najraje končala vse skupaj. Ko sem s prijatelji, je malo boljše, a kaj ko pridem domov, pa je spet isto. Ne vem, kako se izkopati iz vsega tega. Prosim za pomoč.
Sorodne vsebine:
Default avatar

Uroš Drčić

Spoštovani,

na vprašanje v zvezi z maturo vaše hčerke vam je lepo in obširno odgovorila Sabina. Poudarila je več pomembnih aspektov. Jaz bi dodal mogoče to, da je za hčerkina leta značilno in zdravo, da se bori za svoj prostor in da se prepira s starši. Na ta način najstnik postopoma veča čustveno distanco do svojih staršev in se pripravlja, da bo čez nekaj let ustvaril svojo sekundarno družino. Tako, da za najstnika se običajno izkaže kot škodljivo, če živi v nekakšni harmoniji s svojimi starši. Ali je to za starša naporno? Zelo. Še posebej, če se starš sooča še s kakimi drugimi težavami.

Postavili ste si zelo dober cilj: kako doseči, da bi čustveno manj intenzivno reagirala na hčerkino vedenje ter kako hčerki postaviti meje. Kadar pridejo klienti s tako dobro izdelanim ciljem, ga običajno tudi hitro dosežejo. Za odgovor kako bi vi konkretno to dosegli, bi morali najprej razumeti vašo notranjo logiko - torej odgovor na vprašanje: s čim si vi preprečujete, da bi nastopili suvereno kot mama in uporabljali kopalnico takrat kot bi vi hoteli - seveda z nekim razumevanjem, da jo rabi tudi hčerka. Ampak ona je tista, ki naj bi se prilagajala in sledila mami. Iz vašega zapisa pa je videti, kot da se počutite bolj kot njena sestra, ki se z njo prepira kdo bo zdaj v kopalnici. Če pravite, da hčerka mora imeti kopalnico zase, iz tega sklepam, da v enem delu sebe doživljate njeno željo po uporabi kopalnice kot bolj pomembno od svoje želje. Skratka, na ta način raziščemo vašo notranjo logiko. Ko jo poznate, pa jo seveda lahko tudi spremenite. Ena točka spoznanja v takem procesu je tudi, da vas iz tira ne vrže hčerka in vam dneva ne pokvari hčerka, ampak iz nekega razloga vi tako reagirate in si iz istega razloga sami pokvarite dan. Kar je dobra novica, ker pomeni, da lahko to tudi spremenite.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić
_____________________
mag. Uroš Drčić
transakcijski analitik - psihoterapevt
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si

Moderatorji

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka
JanaLavtizar
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić