Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

Nevzdržno domače bolno vzdušje

Default avatar

TaHiša

Pozdravljeni!

Sam sm padel v finančno krizo ter sem mislil, da mi bo lažje nekam prit v življenju, če grem nazaj domov za nekaj časa ter si opomorem, vendar je bil učinek popolnoma nasproten.

Sama z materjo sva doma v hiši. Nevzdržno je. Mati ima slab imunski sistem, izpuščaje, kašlja skos kot rakav bolnik v zadnjem stadiju je. Vendar ona nič ne prizna, kot že celo življenje vse zanika, nič sam prehlad je pa take. Problem je, da se jz ne počutim dobro v tej hiši ter njeni bližini. Strah me je it v skupne prostore, ker imam občutek, kot da se nalezem nečesa ter pol jz dobim hude bolečine po telesu, men se zdravstveno stanje poslabša. Če je mati doma je samo hujše ob njeni bližini. Jz nedolžen človek dobim simptome bolezni ob njeni bližini. Seveda ko grem stran od njene bližine, me cele dneve ni doma, se počutim dobro, na srečo sm čisto zdrav, vendar pol se moram pa vrnit v pekel doma.

Telesno je nevzdržno, razmišljam kam bi šel, vendar nimam kam it, vse skup pa je terjalo davek na men. Zakaj bi jz moral bit boln namesto drugega. Mati bi se lahko šla zdravit pa se noče. Ona skos vse zanima pol pa jz izpadem kot nevem kaj. Sploh nevem če je smisel kaj njej rečt, ona bo spet vse zanikala, pa hotla vse name spravit.

Jz bi se rad odselil, sam trenutno ne gre, da bi me pa ona skos delala bolnega ter me uničevala pa ne gre. Nevem kaj naj. Ona bi lahko šla po pomoč, psihologu, zdravniku, denar ima, vendar noče, že celo življenje noče, zakaj bi pa jz moral bit zarad nekoga drugega bit boln ter se jz slabo počutit. Nevem kaj naj.
Default avatar

JanaLavtizar

Pozdravljeni,

opisujete izredno močno in nezdravo povezanost med materjo in seboj, simbiozo, ob kateri se zbuja občutek, kakor da sta siamska dvojčka, ki prav telesno ne moreta narazen. Še zlasti srhljivo je brati, ko pišete samo o vaju, drugih ljudi sploh ne omenjate, kakor da sta že od nekdaj sama in samo vidva na svetu. Kje je vaš oče, imate kakega brata ali sestro, kako je s širšo družino? Vsi imamo vsaj nekaj sorodnikov, če drugega ne, prednike, in gotovo jih imate tudi vi, vendar je vajin odnos z materjo tako problematičen, da zaseda trenutno ves prostor, tudi psihičnega, v vašem življenju.

Vse tisto, česar v tem odnosu še niste predelali na psihični ravni, se zato oglaša s telesnimi simptomi oziroma občutki. Tisto, česar pri sebi ni predelala vaša mati, pa prenaša na vas. Res je, zanjo in za vajin odnos bi bilo dobro, če bi odšla po strokovno pomoč. Vendar se zdi, da ji njene bolezni (in »bolezni«) prinašajo psihološke koristi; da ne zmore in noče prevzeti odgovornosti zase, temveč jo prenaša na vas; zelo verjetno ste že od otroštva njen čustveni partner in cena za to je za vas postala neznosna.

Zelo malo je verjetno, da bo mama kaj ukrenila, čeprav se zunanjemu opazovalcu morda zdi, da bi morala in tudi zmogla. Nanjo ne morete vplivati, zato pa ste gospodar svojega življenja in ravnanja. V večini slabih, neprijetnih, negativnih stvari je mogoče najti vsaj zrno dobrega, in tako ga vidim tudi v vaši trenutni finančni krizi, zaradi katere ste se vrnili domov. Zakaj? Ker ste se prisiljeni soočiti z vajinim nerazrešenim, predvsem pa nerazmejenim odnosom, in – če boste tako želeli – odrasti.

Ključna beseda so tu RAZMEJITVE. Vi pa ste tisti, ki jih boste postavili. Kot je videti, ste prevzeli vlogo žrtve materinega vedenja. Kot majhni otroci smo res povsem prepuščeni staršem, ki zelo močno soustvarjajo odnos z nami. Kot odrasli pa ostanemo sami z vsemi nenarejenimi »domačimi nalogami« iz otroštva, a tudi s sposobnostmi odraslega človeka. Zdaj imate na izbiro: ali ostanete, kjer ste (mislim psihično, saj se vaš odnos z mamo, tudi ko si boste uredili svoj finančni položaj in se odselili, ne bo izboljšal), ali pa se lotite preoblikovanja svoje vloge v tem odnosu.

Ker smo ljudje bitja odnosov in morate spoznati drugačne, bolj zdrave vzorce odnosov, bi se na vašem mestu vključila v katero od mnogih skupin za samopomoč (pri zasvojenosti z odnosi na primer). Presenečeni boste, kako drugačen svet se vam bo odprl, ko boste končno svobodneje zadihali.

Lepo pozdravljeni,
Jana Lavtižar, spec. ZDT,
zakonska in družinska terapevtka

[email protected]
040/523-787
www.janalavtizar.com
Default avatar

TaHiša

Pozdravljeni!

Hvala za odgovor.

Oče pa mati sta se samo površinsko razumela. Oče je hudo zbolel ter umru. Bratov ter sester nimam. Mati je rekla, da se ni odločila za več otrok, neki v smislu zarad mene, kako bi jz reagiral. Sicer me je tudi večkrat udarla po glavi kot otroka pa take z močno silo, da sm po tleh skor padu, vendar samo parkrat. Sicer sm jo vprašal po tem nekak, kr bi vsaj enkrat rad neko iskreno opravičilo od nje, venda je rekla, da nič ne vem o tem, jz se pa dobro spomnem kak sm dobil knokavt po glavi.
Večina časa se ni znašala nad mano, razn parkrat zelo močno, jz sm bil pa tud tih pa mirn, da nebi fasal ter je nekak šlo ter ni blo vse slabo.

Sedaj ma enega partnerja, ki včas pride v to hišo.