Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

Pod skupno streho

Default avatar

Negotovosti

Forum.Over.Net
Forumi Klepetalnice Starševski čvek

STARŠEVSKI ČVEK
Pod skupno streho
Default avatar
Negotovosti
7 Okt 2018 23:10
FacebookTwitterGoogle+PinterestDeli
Kaj bi vi želeli in pričakovali v primeru, da ste v partnerstvu z osebo ki ste ji veliko oz 365/24h na dan pomagali pri okrevanju po težki nesreči, sedaj pa se z njo selite v hišo brez lastne finančne udeležbe iz razloga. Oseba ima odraslega potomca. Tudi vi ga imate, a ga ne želite mešati v "premoženje", iz razloga finančnega nesodelovanja. Kljub temu pa intenzivno sodelujete in pomagate okrog vselitve v hišo, dnevno še naprej skrbite za osebo, njeno dobro počutje in varnost. Kasnejših zapletov si ne želite v kolikor se bi oseba poslovila od življenja pred vami. Iskreno povedano ne pričakujete hiše zase, a nekako in na nek način pa bi bilo pošteno poskrbeti tudi za vas, za vaše delo, trud, skrb itd...Na koncu koncev vi skrbite za osebo, potomec v ničemer. Za osebo skrbite v celoti, skratka kakor v zakonski zvezi. Pod kakšnimi pogoji bi se bili pripravljeni torej skupno vseliti, neka varnost bi vam pa pravzaprav vseeno pripadala. Vprašanje je pošteno zastavljeno, pa naj bodo še komentarji takšni. Hvala
Default avatar

Uroš Drčić

Spoštovani,

Če prav razumem vaš zapis, vas ne skrbi toliko trenutno lastništvo hiše, ampak bolj, da bi v primeru partnerjeve smrti ostali brez strehe nad glavo. Ali vas lahko v tem primeru partnerjev potomec vrže iz hiše ne vem. To je bolj vprašanje za pravnike.

Predlagam, da pri vašem razmisleku ločite tri zadeve: kaj vam pripada, kaj želite in kaj zahtevate. Kolikor razumem je hišo kupil partner in vam pravno gledano samo po sebi ta trenutek ne pripada noben del hiše. To, da ste vi žrtvovali svoj čas za skrb za partnerja, vam pravno gledano ne daje pravice do solastništva. Razen če bi imala vnaprejšen dogovor, ki bi to določal. Naslednje vprašanje je kaj si vi želite? Mogoče je to pol hiše pisane nase? To pa vam zagotavlja varnost bivanja v prihodnosti. Naslednje vprašanje je, kaj boste zahtevali in ali se počutite dovolj pomembno, da zahtevate, kar mislite, da vam pripada. Ne pravno gledano, ampak iz širšega konteksta partnerske zveze.

In ja, poznam številne ženske, ki so v situaciji podobni vaši rekle: "Veša kaj, rada te imam in rada skrbim zate ter hišo. Želim pa se počutit varno tudi za prihodnost. Želim, da pol hiše napiševa name. Kaj praviš?" Poznam pa tudi take, ki tega niso naredile in po ločitvi plačujejo visoko najemnino za stanovanje, v katerega so same veliko vlagale, nikoli pa postale solastnice. Pa še to so lahko ostale noter samo zaradi malih otrok, drugače bi letele ven.

To so moje misli, kaj boste naredili pa je seveda vaša odločitev.

Lep pozdrav,

Uroš Drčić
_____________________
mag. Uroš Drčić
transakcijski analitik - psihoterapevt
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si