Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

Nesamozavest, občutek neustreznosti

Default avatar

Nesamozavest

Ne zmorem več slediti vsem tem spremembam. Ali je še komu tako zelo naporno se sprašujem, ali še kdo tako težko živi kot jaz?
Imam otroka 2,5 let starega in od rojstva kar ne pridem k sebi, utrujena sem da komaj živim, vse to kar se je zgodilo v teh dveh letih kar ne morem prebaviti, količino (nespanje, slabe odnose, službo). Pa si vzamem čas zase in počitek kolikor lahko (nimava babic, mož zahtevno službo, otrok pogosto bolan, ponoči se zbuja). Problem je ne samo zbujanje otroka (ob boleznih, bolan je pa zelo pogosto), ki me izčrpava, ampak tudi moja občasna nespečnost zaradi službe. To je že moja druga služba v enem letu in psihično tonem. Pol leta sem zaposlena in me sodelavci niso sprejeli že od začetka (šikaniranje, širjenje laži), v bistvu sem vodstvo opozorila kaj se dogaja in je vse skupaj v postopku obravnave proti tem ki to izvajajo (vodstvo je na moji strani, ker se spravijo na vsakega, ki pride na novo). Vse to doživljam kot neustrezna, imam izredno nizko samozavest, čeprav rezultati kažejo nasprotno, ampak sama se tako doživljam. Vedno sem se borila, zdaj pa kar ne morem več, ko pomislim na iskanje druge službe se kar sesujem, to bo to potem že tretja v dveh letih – predvsem s tem se obremenjujem ali je res z mano kaj narobe, da ne najdem neke normalne službe? Kako bodo delodajalci gledali name? Da nimam prijateljice (v preteklosti sem jih sicer imela)? Ali nekih drugih trajnih vezi (razen partnerja, s katerim se razumeva in ok funkcionirava, tudi ljubezen je)? Imam občutek kot da ni nikjer prostora zame, da se nikjer ne najdem. Pa se trudim (veliko delam na tem, da poslušam, skušam razumet ljudi), vendar kar ne najdem neke prijateljice, je pa res da zadnje čase sem tudi sama taka, da me hitro kaj zmoti in sem bolj občutljiva na vse kar kdo reče, postala sem precej nestrpna do ljudi, precej analiziram vse. Včeraj, ko je otrok spal in sem imela tišino in čas samo zase me je presenetil en grozen občutek – praznina, kar zazijala je. Nič zares ne počnem v življenju kar bi me izpolnjevalo, pa niti ne vem kaj to je. Zadnje čase se obnašam tako, da najbolje ustrezam ljudem, bojim se zamerit, izgubila sem sebe. Kako ven iz tega? Kako si si človek zgradi zdravo samozavest?
Default avatar

Uroš Drčić

Spoštovani,

Vse kar opisujete je videti kot klasična zgodba z izgorelostjo. Obiščite forum, ki je posvečen prav izgorelosti, na tej povezavi: viewforum.php?f=585. Pobrskajte med zgodbami, ki so zelo podobne vaši. Našli boste številne odgovore: Zakaj pride do tega?; Kakšne so posledice?; Kako se postaviti na noge in zaživeti bolj zadovoljno ter uspešno. V paket izgorelosti spada: izjemna utrujenost, nespečnost, razdražljivost, umik iz socialnega kroga, občutek nesposobnosti, nesamozavesti in praznine ter še cel kup drugih zadev.

Kako zgradite zdravo samozavest? Postopoma in z vsaj kratktrajno pomočjo strokovnjaka. Najprej je potrebno natančno razumeti vaše stanje, potem ustvariti prostor za rehabilitacijo psihofizičnega sistema, potem pa ugrizniti tudi v kislo jabolko škodljivih prepričanj iz otroštva, s katerimi ste se pripeljali v tako stanje. Zveni veliko, ampak v resnici ni. Je osvabajajoče. Vso samozavest in vire za uravnoteženo življenje imate že v sebi. Se pravi oseba niti ne rabi graditi samozavesti, samo odvreči mora neumnosti, ki smo jim verjeli v otroštvu - da je slaba oseba, nesposobna, da ni prostora zanjo, da so drugi bolj pomembni itd.

Lep pozdrav,
uroš Drčić
_____________________
mag. Uroš Drčić
transakcijski analitik - psihoterapevt
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si