Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

Prepiranje v družini

Default avatar

Jolme

Pozdravljeni
Naša družina se je znašla v krizi. Z možem sva poročena skoraj deset let in imava tri otroke stare 9, 6 in 1 leto. Težave so se začele ob selitvi v novo hišo in rojstvu tretjega otroka.
Zaceli so se prepiri in neuboganje starejših dveh. Sploh odgovarjanje in žalitve starejšega nad srednjim oz kar nad vsemi. Naj povem da sem res preobremenjena ker je mož veliko službeno odsoten,in mi zmankuje časa da bi se starejšima lahko posvetila toliko kot včasih. Prej sta bila res lepo vzgojena prijazna sočutna,lahko smo šli kamorkoli ni bilo problema. Zdaj pa najmanj eno leto že ne upam nikamor z njima ker vem da bo kakšna scena...kot da bi mi vračala za selitev in rojstvo najmlajše.Dela je ogromno, sama pa ne zmorem vsega. Prepiranje se začne že zjutraj.. če ne zaradi katerih risank bi kdo gledal pa zaradi tega kaj bi kdo jedel...potem če rečem sedaj bo treba pa recimo pospravit vsak svojo sobo se začne javkanje in jambranje da kako je to težko in da mora zmeraj samo delat,pa zakaj ravno jaz itd. In tako naprej skozi cel dan. Prepiranje kdo bo pripravil mizo,kdo bo pospravil z nje,kdo se gre prvi tuširat,zakaj je treba zobe umit itd.. Reče srednji da sploh ni hotel take sestre,da zakaj sem jo rodila itd. Mene take besede bolijo,nikoli nismo njega žalili ,on pa enostavno reče kar se zamisli in ponižuje. Poleg tega se sam pogovarja s sabo, da kakšni smo,da ga ne razumemo...priznal pa ne bo da on stori kaj narobe.
Meni to enostavno pobere vso energijo in še nekaj tiste volje in moči ki mi še ostane ob dnevnem delu in neprespanih nočeh. In priznam postala sem ukazovalna. In slabe volje.
Se trudim pogovarjat z njim, govorim da ima vsak dolžnosti da se ne zmerjamo žalimo itd. Ampak ne sliši ničesar. Pravi da ga nimam rada in da nimam časa zanj.Da ga samo kregam...če pa vseskozi dela neumnosti in -to pove sam- izrecno se je odločil da naju ne bo poslušal.

Srednja punca je pa začela ponavljati obnašanje za prvim, poleg tega pa vidim da je začela uteho iskat v sladkarijah. Odkar se je tretja rodila je tako, vse bi pojedla. Nočem je preveč očitno kregat zaradi tega ker me skrbi kako bo potem še v puberteti s samopodobo. Poleg tega če se s kom pogovarjam enostavno skače v besedo da se ne morem pogovarjat. Ali pa dela neumnosti da ja prekine pogovor. Manjka ji pozornost...sama kolebam med tem kako vsem trem sama zagotovit dovolj da bomo vsi zadovoljni,in tem da vem da sama tega ne zmorem.
Enostavno sem se zgubila...najraje bi kar zbežala ker vem da me zjutraj spet čaka isto...oz se bom počasi jima začela izogibat...ker enostavno ne prenesem vec tega prepiranja. Že avtomatsko rečeta ne ,pa tudi če bi šli na izlet bo nekaj da se dan pokvari...Stika nimam z njima več ta pravega,to čutim in najbrž tudi onadva. Ne vem pa kako naj to spremenim. Je toliko prepiranja normalno v družini?pri nas je samo pregovarjanje,pogovora je zelo malo... Kje sem ga polomila?

Mož se trudi ampak, ker ga ni veliko doma niti ne sledi vsega kar se dogaja,posledično ga tudi ne upoštevata ampak iščeta ga pa vedno. Poleg tega bi rad dobil spoštovanje in vsaj malo miru ko je doma,ampak ravno takrat se zaneti prepir. Posledično smo vsi slabe volje.
Kakšen nasvet?
Default avatar

JanaLavtizar

Spoštovani,

ne vem, koliko potlačene jeze že prenašate, jeze, ki se meša že kar z obupom ob občutku, da vam vse uhaja iz rok. Poleg tega pa se niti ne morete sklicevati na kako višjo silo, kot bi bila recimo bolezen ali smrt v družini – nasprotno, imate zaposlenega moža, zdrave otroke, dom – ampak se morate soočiti z lastno soodgovornostjo, če za drugo ne, vsaj za to, da sta se ob očitnih obremenitvah odločila še za tretjega otroka.

Zdaj je, kar je, in dobra novica je ta, da je vse mogoče popraviti. Vendar samo v primeru, če ste pripravljeni v svojem načinu razmišljanja kaj spremeniti.

S sedanjimi ukrepi starejšima otrokoma ne zmorete postavljati meja, ki jih nujno potrebujeta in kar kličeta po njih. Pravzaprav je stvar zelo preprosta: potrebujeta vajino bližino in vajino primerno strogost, oboje in od obeh. Ker se tu z možem ne znajdeta več, sama potrebujeta razmejitve in strukturo. Gotovo nimate časa, da bi zdaj sami študirali primerno literaturo (pa vendar bi vam priporočila Me imata kaj rada Christiana Gostečnika, pa knjige Jesperja Juula, na primer). Hitreje boste prišli do rešitev, če si bosta omislila partnersko terapijo (da, prav ste prebrali, vidva jo potrebujeta, ne otroka). Morda potrebujeta le nekaj pogovorov, da se stvari postavijo na svoje mesto oz. da se rešijo vsaj najbolj urgentni problemi z vzgojo. Poleg tega se oktobra spet začenjajo srečanja skupine za starše https://fdinstitut.si/skupine/sola-za-s ... arsevstvo/, ki jih vodi dr. Gostečnik in vam jih kar najtopleje priporočam.

Srečno in lep pozdrav,
Jana Lavtižar, spec. ZDT,
zakonska in družinska terapevtka

[email protected]
040/523-787
www.janalavtizar.com
Default avatar

Petrainotroci

Pozdravljeni!Imam štiri otroke,delam polni delovni čas v službi,mož je veliko zdoma,tako da vem o čem govorite.Res je,zelo je naporno in velikokrat ne veš,kaj bi, ...Predlagam,da se pogosto objamete,posebej najstarejšega otroka,posebej srednjega,...npr.ko se srečata na hodniku,morda se bodo na začetku upirali,potem gre lažje,Potem namenoma večkrat pohvalite vsakega posebej za malenkosti,torej zbirajte drobne,kratke trenutke,ki vas povezujejo in potem tudi raje ubogajo.Pri zadolžitvah vztrajajte,, vendar ostanite mirni,...
Default avatar

Jolme

Hvala za oba odgovora...se pa res sprašujem kje je tista zdrava meja prepiranja? Se pravi v družinah kjer se ne prepirajo in pregovarjajo je potem vse ok?
Lp
Default avatar

Turna2

Ubistvu je tole cist resljivo.
Pa nc hujsga . nisi edina. Tud ce mas dva se to zgodi
Al pa tud enga verjem.
Rabis tud kako babico da ti popaz na 2...ti takrat vzames tavelkega gresta na torto in pogovor.
Potem vzames se punco in enako opravis.
In poves da bi se doma lahko prov super igrali.ce se ne bosta onadva kregala.
Ves jz sem mela tud tri.
Na mizo sem dala koledarje liste skup zalepla da je ,il en velik list.jih dala vsak na svojo stran. In seveda jaz. Pa smo risal. Kar je kdo hotu ali pa npr vsi naravo.
Ker ce se bos sla clovek ne jezi se. Bo kreg .
Risanke das za hrbet in naj dans en zbira. Tisto k zbere na slepo tista bo.ce bo klub temu drenje. Vzames vse skup in das nekam na omaro gres iz sobe in en mora s tabo da se ne bosta onadva tepla.
Od kje si. Ce jok ces pusti email pa bova mal poklepetali.
Takih for za otroke je ogromno. Sploh ne vejo kdaj ga okol obrnes