Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

starševski dodatek in porodniška

Default avatar

anncy

pozdravljeni!

Zanima me kako je glede teh stvari s statusom imam namreč status dijaka,pred tremi meseci sem zanosila in nevem kaj naj naredim ali se prijavim na zavodu ali obdržim statu saj nevem če mi kljub statusu pripada porodniška in starševski dodatek rok imam avgusta status pa mi poteče 31.oktobra.2018 lp!
Default avatar

Uroš Drčić

Zdravo,

vse finance, ki ti pripadajo, ker boš mamica, ureja center za socialno delo (CSD). Imajo tudi časovne roke, do kdaj moraš pri njih izpolnit kakšen obrazec in tako uveljavit svojo pravico. Tukaj so telefonske od CSD-jev: http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podr ... jalci/csd/ . Pokliči CSD najbližji tvojemu kraju, povej svojo situacijo in kar direktno vprašaj kaj vse ti pripada in kako to dobiš. Lahko greš tudi direktno tja v času uradnih ur.

Na tej povezavi viewtopic.php?t=5504664 je en študentka spraševala podobno kot ti. Preberi odgovore, da vidiš katere vse finančne pravice so si punce v podobni situaciji izborile. Važno je, da si na CSD vztrajna in zahtevaš, da ti predstavijo vse možnosti, ki ti pripadajo. In ti tudi povejo kdaj in kako posamezno pravico uveljavljaš. Odgovorili bodo tudi na tvoje konkretno vprašanje zavod ali status. Saj ponavadi so ful prijazni, je pa treba tudi svoje zahtevat.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić
_____________________
mag. Uroš Drčić
transakcijski analitik - psihoterapevt
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si
Default avatar

linika2018

Pozdravljeni !
Jaz bi imela vprašanje kako si lahko naredim informativni izračun porodniške in kakšna mi bo sploh pripadala ?
Namreč PDP imam junija 2018,bila pa sem:
- od oktobra 2016 do oktobra 2017 redno zaposlena
- od novembra 2017 do januarja 2018 prejemala nadomestilo iz zavoda za brezposelnost
- sedaj čakam odgovor če bom upravičena do denarne socialne pomoči
Na podlagi česa si naj nardim izračun porodniške ? Katere zneske naj aprila vpišem na Vlogo za porodniško ?

Prosim za čimprejšen odgovor in iskrena hvala že vnaprej.

Lp, anuska
Default avatar

Izkušena

Pri vas gre vse skupaj malo drugače, saj ob nastopu porodniške predvidoma ne boste zaposlena, a vam nadomestilo pripada po tem členu:
Pravico do starševskega nadomestila imajo tudi osebe, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj dvanajst mesecev v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do starševskega nadomestila.

Za vas glede izračuna velja sledeče:
Za zavarovanca iz drugega odstavka 39. člena tega zakona se kot osnova upošteva 55% minimalne plače. Tako določena osnova se za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo, ki ga je imel v zadnjih treh letih pred uveljavitvijo pravice do starševskega nadomestila, poveča za 2% minimalne plače, vendar največ za 50% minimalne plače.

Vaša plača in nadomestilo zavoda bi se pri izračunu upoštevala, če bi bili ob nastopu porodniške zavarovani za starševsko varstvo (zaposleni/prejemali nadomestilo/vključeni v javna dela itd.).
Default avatar

žarna

Status dijaka se ti vsekakor splača imeti in dokončati srednjo šolo, kar bi ti glede na datum poroda moralo uspeti brez problema.
Prijava na zavod ti popolnoma nič ne bo koristila, ker iz tega naslova ne boš prejemala ničesar, razen DSP, če bi imela svoje gospodinjstvo. Če prejemaš državno štipendijo, bi jo morala pa vračati, ker ne bi dokončala letnika. Zato to varianto odločno odsvetujem.
Ker nisi bila zaposlena, bi po rojstvu lahko dobivala starševsko nadomestilo, če boš imela svoje gospodinjstvo, pa verjetno tudi DSP za otroka plus preživnina, če z očetom otroka ne bosta živela skupaj. In OD za otroka.
Default avatar

Cookie1234

Pozdravljeni.
Jaz pa sem se zaposlila za določen čas - eno leto. To je moja prva zaposlitev imam pa rok sredi marca. S tem da mi pogodba poteče 1. februarja. Kako je potem s porodniško? Ne vem še, če mi bodo pogodbo podaljšali ker načeloma nadomeščam porodniško.
Hvala za odgovor :)