Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

13-letnica in spolnost in telefon ...

Default avatar
Obračam se na vas, ker se počutim povsem izgubljena. 13-letnica (8. razred) je zapadla v neko obdobje, ko ji je bolj ali manj vseeno za šolo. Problemi so bili tudi lani, ampak je nekako zvozila 7. razred, bila je dobra. Naj povem, da je v 5. razredu bila še odlična in med najboljšimi v razredu. Jaz sem najslabša mama, ker kontroliram samo nje in ne njene mlajše sestre. Posledica vsega je, da se vsak dan dereva, kregava, kričiva ... Ne morem vam povedati, kako mi je hudo. Mož je največkrat zunaj in velikokrat ni priča tem najinim kregom. Hči mi zameri zadeve iz preteklosti, ko sem v jezi izrekla marsikaj, kar ne bi smela. Nekako ne najdeva skupne točke in ne prideva na isto valovno dolžino. Po novem ima fanta, s katerim sta se dobila ene 3x, da sem jaz vedela. 2x sem jo ujela na tudi na laži. Pogovarjali sva se tudi o spolnosti, o tem, kdaj pričeti z njo, zakaj ... Bila je zelo razumna, dajala je vtis osebe, ki ji lahko popolnoma zaupam. Včeraj pa sem doživela zelo hladen tuš, ko sem si ogledala njen snapchat profil. Aplikacijo je imela naloženo na mojem telefonu, tu je ostala iz časa, ko je imela pokvarjen telefon. Kar tako sem vtipkala geslo in ga uganila, saj je bil njen rojstni datum. Ob prebiranju tistih sporočil sem mislila, da bom kar umrla. To je moja hči? Ona je pisala te zadeve? Ona se tako pogovarja s kar tremi različnimi fanti??? Kdo bo s kom "sral", "fukal", kdaj, varal ... Pisali so si zadeve, o katerih je čas v srednji šoli! In brez kakršnekoli dlake na jeziku! Jaz sem bila povsem šokirana in sem še danes. Zjutraj sem povedala možu, je rekel, da se morava temeljito pogovorit z njo. Saj se bova, takoj danes, ko pride iz šole. Bojim se, da bom vzrojila, ampak poskušala ji bom res na miren način povedati oz. razložiti, ali se zaveda, kaj počne, ali se sploh ceni? Ceni svoje telo in sebe??? Kaj nam je še za narediti??? Najlepša hvala za pomoč! Naj omenim, da sva bili 2x tudi v svetovalnem centru za otroke in mladostnike, vendar je predaleč od nas, da bi tja redno zahajala. Tja pa sva šli izključno zaradi njenega nedela v šoli, lenobe, hitrega zadovoljstva z oceno 2 ali 3 ipd. in ni bilo časa, da bi razpravljali še o tej novi temi. V bistvu niti vedela nisem, da se kaj takega dogaja z našo punco. Se je pa vse začelo pred kakšnim mesecem dni.
Default avatar
Spoštovana popolnoma obupana!

Zgroženi, šokirani in z občutkom nemoči ste ostali po spoznanju, da vaša hči odrašča in se spoznava s fanti in spolnostjo na ne najbolj zaželen način. Vse to lahko obrneva – in domnevava, da se tako, torej da ne more povedati kako hudo, zgroženo, šokirano in nemočno, popolnoma obupano, da bi kar umrla, se počuti hči. Kako to? Dekle pri 13? Ja, zelo zmedena je, sama, neslišana. V starših ne dobi opore, razumevanja, pač pa zgolj »šolo«, nasvete, prepovedi, zapovedi, kreganje in moraliziranje. Raziskuje in poskuša, išče. Na žalost tudi z neprimernimi načini. Čaka na spoštljivo, prijazno, razumevajoče vodenje skozi čeri odraščanja v sodobnem svetu. Sicer ji preostane le samotno in uporniško poskušanje vsega, kar pride mimo.. In zelo boleče ostajanje v razočaranju, žalosti, bolečini, obupu…

Jezi vas marsikaj v povezavi s hčerkinim vedenjem, njenimi zanimanji in šolo, ki vam verjetno ostaja zelo pomemben faktor in vezni člen pogovorov s hčerko. Njo pa zanima v tem obdobju še marsikaj drugega in ne vem koliko jo v resnici poznate. Hči vam s takšnimi, verjamem, da za vas zelo bolečimi »metodami«, v resnici daje priložnost za nov, drugačen stik z njo. In predvsem vam daje priložnost za iskanje novih načinov soočanja s svojo jezo in drugimi čustvi ter za drugačno izražanje le teh, z besedami in ne zgolj s povišanim tonom, glasnimi konflikti, kreganjem, kričanjem, očitanjem… To pa je zahteven proces dela na sebi, najlažje s pomočjo psihoterapije. Priložnost pa je seveda tudi za vključitev in pomoč moža vam kot ženi, ki ste se znašli sami v tem zahtevnem obdobju in močan klic po očetu, ki ga potrebuje hči. Prisotnega, razumevajočega, zanimajočega se za otroka, vendar tudi odločnega očeta, ki zmore postavljati meje sprejemljivega.

Priložnosti za nove odnose, povezovanje, sodelovanje in rast vaju obeh kot zakoncev in staršev, ki sta največji model in zgled prav z lastnim življenjem, je torej obilo, verjamem pa, da to zahteva svoj čas, energijo, napor, tudi denar.., saj se sami pogosto vrtimo v začaranem krogu. Globinsko raziskovati kaj vam sporoča hči in kako je njej, kaj pa ob tem doživljate vi kot mama in kaj mož kot oče, ter preraščati svoje meje z iskanjem povezav v svoji zgodovini pa na prvi pogled ni tako enostavno. Je pa zagotovo pot, ki vodi k odrešujočim odnosom, če smo se seveda pripravljeni učiti in spreminjati.

Rada bi še pohvalila vas kot mamo, ki ste opazili vse to dogajanje s hčerko, ki vam nikakor ni vseeno zanjo in ki aktivno iščete poti in načine, kako pomagati sebi in kako pomagati njej. To pa je dobro izhodišče, ki vas pelje v iskanje globoke, sočutne in raziskujoče materinske drže.

Kar pogumno in vse dobro vam želim.
Jerneja Dimec Bratina,
spec.zakonske in družinske terapije,
zakonska in družinska terapevtka

NOVO UPANJE,
individualne,zakonske in družinske terapije in izobraževanje,
Goriška cesta 17
5270 Ajdovščina
030/235 117
[email protected]
www.novoupanje.si
Facebook: https://www.facebook.com/terapije.novo.upanje/

Moderatorji

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka
JanaLavtizar
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić