Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

skupni žuri s sodelavci

Default avatar

vanja1307

Pozdravljeni

Prosim vas za pomoč.
Z možem sva poročena 25 let stara sem 48 let. Mož ( starost 51 ) je bil ko sva se spoznala malo bolj okrogel, vesele narave, priljubljen bolj kot jaz.... na začetku sem ga hotela spremeniti shujšati, naučiti plesati itd.... V zakonu sem jaz bolj dominantna ..
Kakorkoli sedaj je shujšal vesele narave je še vedno, priljubljen je še vedno bolj kot jaz. ker delava v službi v istem oddelku sva vedno skupaj na teh novoletnih zabavah..
To me zelo moti, ker se ne morem sprostiti, poleg tega pa ker je priljubljen je vedno obkrožen z sodelavci + tega, ker je mlad kolektiv, če ne štejem mene in njega ( punce med 30 - 40 let ) jih seveda rad pogleda. Jaz pa sedim kot kakšna nuna v kotu. Sem namreč bolj mirne narave. Tako sem si želela da se nauči plesat ker jaz rada plešem. še vedno sicer ne pleše dobro pa vseeno gre potem plesati s puncami. Kakšno poboža, ker tudi dela z njimi ali celo objame. Je tak topel človek. Naj omenim da je v našem oddelku malo fantov zato plesalcev manjka.
Pa še, če so so zelo mlajši od mene tako da jaz izvisim. Ne vem ali sem ratala ljubosumna. Nikoli nisem bila. Še hotela sem da naj gre kdaj s prijatelji ki jih nimama dosti ven. No sedaj pa imam. Drugače ne hodi ven....ne med vikendom samo če je kaj v službi. Je zelo skrben človek...
Sva se tuid že pogovorila pa pravi, da mi ne more pomagati, če se ne sprostim. Sva bila tudi zmenjena, da se na žuru ne poznava samo da bi užival vsak po svoje brez zavor... No potem pa gledam kako se smuka okoli mojih sodelavk, saj pride tudi k meni pa spet potem okoli.
Saj vem da potrebuje svoj jaz...samo jaz ga nimam nimam prijateljic, da bi šle posebej...
Ne vem kaj naj naredim ali je to druga puberteta...Sedaj bo šel na bowling s sodelavci en par se jih je zmenilo..sicer ne vem ali bodo vmes tudi punce. pa me je spet stisnilo...jaz pa doma za zapečkom...
Prosim vas za kakršni koli odg. ali sem čudna..ali moram kaj delati na sebi
hvala lp 1307
Default avatar

JernejaDimecBratina

Spoštovana vanja1307!

Razumem vaše razočaranje, prizadetost in jezo ob moževem obnašanju v družbi sodelavk. Vsaj tolikšno, če že ne večje, občudovanje in pozornost, ki jo daje njim, bi si želeli tudi vi kot žena, kot izbranka njegovega življenja, Ali jo dobite? Vprašanje je kakšen je odnos med vama, koliko mu lahko poveste kaj si vi želite in potrebujete in koliko on to sprejme, razume, začuti – in udejanja? Kako težko je morda povedati o svojih občutkih, ki jih še sami težko prepoznamo, ko zmanjka besed, varnega prostora, razumevanja….?

Ne vem kako te situacije s sodelavkami zgledajo, kje je tista zdrava meja dobrega okusa in spoštljivosti in kje gre morda čez rob? Kje je ta meja za vas, kje zanj? Koliko se da o tem pogovarjati? Če mu spregovorite o svojem strahu, občutkih dvomov, morda doživljanja občutkov neljubljenosti, kar je poleg vašega notranjega doživljanja povezano tudi z njegovim vedenjem in vajinim zakonskim odnosom? Vprašanje je koliko se on sam zaveda kaj s takšnim šarmiranjem ali zabavanjem ali pozornostjo do žensk sporoča njim, vam in kaj on s tem išče?

Verjamem, da si želite biti v vlogi ženske in ne mame, ki spodbuja in usmerja svojega sina kaj naj stori, kako naj poskrbi zase in za žensko, kje je prava zdrava meja v odnosih, vedenju in čustvih, ki se je ne sme prestopiti in mora to zaznati in upoštevati vsak sam pri sebi. Razumem, da si želite imeti ob sebi odraslega moškega, ki je razmejen, odrasel, odgovoren in ki bo znal zaznati meje spoštljivosti in svojega vedenja na različnih področjih.

Drugo vprašanje je kakšen strah vas vodi in kje ste vi sami s sabo, s prijateljicami, z zaupanjem, sprostitvijo, pa tudi v odnosu z njim. Kakšno je vaše ozadje (izvorni družinski sistem) in kje ste se verjetno že srečali s podobnimi občutki neljubljenosti, primerjanja, zapostavljanja? Delo na sebi in na vajinem odnosu kliče oba, če si bosta dovolila osebnostno zrasti. Terapevtska podpora je ob tem dobrodošla, saj sicer hitro zaplavamo zgolj vsak v svojih okvirih, ne uvidimo pa povezav, novih vidikov, razmejitev, vpogledov, čustvenih in telesnih doživljanj, možnosti spreminjanja…

Vse dobro vam želim.
Jerneja Dimec Bratina,
spec.zakonske in družinske terapije,
zakonska in družinska terapevtka

NOVO UPANJE,
individualne,zakonske in družinske terapije in izobraževanje,
Goriška cesta 17
5270 Ajdovščina
030/235 117
[email protected]
www.novoupanje.si
Facebook: https://www.facebook.com/terapije.novo.upanje/

Moderatorji

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka
JanaLavtizar
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić