Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

Res res lahko ?

Default avatar

unikatna2

Vprašanje za ženske: Ali res lahko praktično z danes na jutri preklopiš in varanje pospraviš pod preprogo ter pozabiš na vse dogajanje? Tudi izlivanje čustev tretji osebi? Ali res lahko partnerju rečeš, da kar se je zgodilo se je zgodilo, od danes naprej obstajaš le ti, čeprav si še pred 14 dnevi mislila in bila čustveno popolnoma predana nekomu tretjemu? Je res tako lahko ali je to le sprenevedanje in ohranjanje nečesa....kdo ve česa?
Sorodne vsebine:
Default avatar

JernejaDimecBratina

Spoštovani unikatna2!

Kot ste nakazali že v naslovu vas razjeda dvom in strah, da bi lahko na hitro odrezali svoja čustva, ki so še nedavno bila namenjena nekomu drugemu, ga skušali pozabiti in biti spet vsa ljubeča v odnosu s partnerjem. Ob tem je občutek kot bi morala iz neke živosti spet v neko zadušljivo otopelost. Postavlja se kup vprašanj o tem kaj vam je dalo oz. daje živost ali otopelost in kako da tega niste oz. ne bi zmogli živeti s partnerjem.

Jasno je, da se svojih čustev ne da kar odrezati in se prepričevati, da čutite drugače kot čutite, pomembna pa je zavestna odločitev, vlaganje napora, odlaganje zadovoljitve ter izbira novega vedenja kot odziv na ta čustva ter predvsem velika iskrenost do sebe in partnerja. Nobeno pretvarjanje ni in ne more biti uspešno. Tudi zgolj razumsko »odrezati« svoja občutja se mi ne zdi v redu. Pomembno je, da se zaveste, da npr. razmišljate ali sanjarite o drugem, vendar da se zmorete odločiti, da to prekinete, da ga ne pokličete oz. ne iščete stika z njim. Da pa je to težka in zelo zahtevna naloga, ni dvoma, saj je podobno zahtevno kot ko se mora alkoholik odpovedati alkoholu ali narkoman drogi. Bistveno je, da se da v partnerskem odnosu povedati kako mi je in kako se počutim, obenem pa, da sem tudi sama pripravljena slišati, razumeti in se vživeti tako vase kot tudi v partnerjevo doživljanje. Torej upoštevati in začutiti kako sem s to prevaro prizadela njega in kaj on doživlja.

Pomembno je, da bi se bila oba pripravljena soočiti s sabo in s tem,kar se je zgodilo, kako je do prevare prišlo in kaj je kdo prispeval k čustvenemu oddaljevanju. Bistveno bi bilo, da bi se oba odločila za zavestno grajenje odnosa. Priporočam, da s pomočjo terapevtske podpore, saj bi bilo potrebno odkrivati vzroke in predelovati posledice te prevare ter prevzeti odgovornost. Spodbujam pa tudi iskanje terapevtske opore za predelavo te osebne stiske, četudi se partner morda ne bi odločil zanjo.

Zagotovo je potreben čas, razumevanje in odkrivanje sebe. In tega kaj ste šli preko prevare iskat v drug odnos, česa niste dobili oz. kaj sem pogrešali, koliko se da zdaj in koliko se je dalo prej pogovarjati s partnerjem, kaj sta oba pripravljena (pri sebi) spremeniti - ali pa ne in je morda za koga od vaju že prepozno, da bi na pogorišču uspela znova zanetiti iskrico ...

V zadnjem stavku se da razbrati apatičnost, obup in praznino ter dvom, če boste zmogli ostajati v čustveno prazni zvezi. Zaradi česa? In se sprenevedati? Zaradi česa? Vsekakor bo pomembno raziskati in si priznati kdo ste, kaj prinašate v odnose, kje čustveno ste, kaj si želite in vzpostaviti predvsem pristen odnos do sebe. In tudi do partnerja. S tem da bi mu bilo pomembno povedati kaj doživljate, kaj pričakujete od njega in kaj vam ni sprejemljivo ter kaj ste sami pripravljeni vložiti v morebitno obnovitev zveze. Zagotovo pa je vama obema sprejemljivo to samo na novih temeljih.

Vse dobro vam želim.
Jerneja Dimec Bratina,
spec.zakonske in družinske terapije,
zakonska in družinska terapevtka

NOVO UPANJE,
individualne,zakonske in družinske terapije in izobraževanje,
Goriška cesta 17
5270 Ajdovščina
030/235 117
[email protected]
www.novoupanje.si
Facebook: https://www.facebook.com/terapije.novo.upanje/

Moderatorji

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka
JanaLavtizar
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić