Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: dr. Anica Koprivec Prepeluh, zakonska in družinska terapevtka • dr. Barbara Kutnar Novak, zakonska in družinska terapevtka • Edin Durakovic, kulturolog in doktorant ZDT • Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • Melita Kramar, specialistka zakonske in družinske terapije • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, specializant psihoterapije in transakcijski analitik svetovalec (TAC)

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

dr. Anica Koprivec Prepeluh , zakonska in družinska terapevtka

Anica_K._Prepeluh

dr. Barbara Kutnar Novak , zakonska in družinska terapevtka

Barbara Novak

Edin Durakovic , kulturolog in doktorant ZDT

Edin Durakovic

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

Melita Kramar , specialistka zakonske in družinske terapije

Melita Kramar

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , specializant psihoterapije in transakcijski analitik svetovalec (TAC)

Uroš Drčić

Je specializant psihoterapije in transakcijski analitik svetovalec (TAC). Je direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

Naporen sin

Default avatar

angela

Sina starega 17 let ne obvladam več. Izsiljuje me za denar, brca, boksa, poliva z vodo, mi jemlje kartice, denar, vzame telefon, je verbalno nasilen...Nimam več moči. Seveda se to dogaja občasno. Oče ne sodeluje pri vzgoji, a je prisoten. Obiskuje šolo in je uspešen. Kot skrajni ukrep razmišljam, da bi ga prijavila policiji. Kaj to potegne za sabo? Bo dobil opomin, kartoteko? Kaj mi lahko svetujete?
Default avatar

Barbara Novak

Spoštovani,

vedenje vašega sina kaže, da je že dolgo v veliki stiski. Ne zmore več, preveč je. Jeza, bes, sovraštvo, nasilje, nevzdržnost, občutki, ki jih izraža v domačih odnosih, so samo odraz vaših (in očetovih) preteklih odnosov s sinom. S svojim zelo očitnim vedenjem, ki ga tokrat ni moč prezreti, vam(a) sin prinaša pomembna sporočila, nekaj, kar sta s sinovim očetom (nevede in nehote) skozi leta sinovega odraščanja pri njem spregledala, preslišala, prezrla; nekaj, kar nista zmogla ali bila pripravljena sprejeti, zato vaju na ves glas hoče prebuditi. Kakšni so bili vaši (in očetovi) dosedanji odzivi do sina, veste vi, so pa brez dvoma vplivali na to, kako se vaš sin danes počuti. Njegovo vedenje govori o njegovih čustvih, govori o tem, kako težko mu je. Sama lahko začutim, da je sin že davno začel opozarjati nase, najprej z manjšimi izbruhi, težavami in upiranji, ki so se vse bolj stopnjevali. Pogreša očetovo varnost, sodelovanje, odzivanje ter vaše razumevanje, neobsojanje, toplino. Sin vseskozi sporoča samo eno: "Imejta me rada.", torej, da bi bil sprejet, pomemben in slišan z vajine strani, sprejet z vsemi dobrimi in manj dobrimi lastnostmi, da ne bi bil utišan v svojih občutjih, da bi mu prisluhnila in ga zares slišala v dno duše, kako mu je. To si želi. Ker je v različnih situacijah, ko je bil v stiski, ostal nerazumljen in nepomirjen (morda tudi kaznovan), saj se otrok sam ne zmore umiriti, se je jeza v njem počasi kopičila. Ker je je danes preveč, vsake toliko časa neusmiljeno izbruhne. Vse, kar vajin sin potrebuje, je pomiritev, da mu zares prisluhneta. Ukrep policije ne more omiliti ali odpraviti njegovega čustvenega bremena in bolečine, ki jo nosi. Vaš sin rabi vas. Ustavite se v življenju in začutite, kako se vaš sin počuti. Spomnite se svojega otroštva in odnosov s starši. So bili odnosi težki? Sledite svojim občutkom in sinu prisluhnite, kako mu je (preberi njegovo čustveno kartoteko). Vaš sin ne potrebuje ne denarja, ne telefona, potrebuje nekoga, da ga začuti, potrebuje pomiritev, ki jo lahko prinese vaš objem in občutek, da ga imate rad ne glede na vse. Nič drugega. Zagotovo se vama sam ne bo približal, saj vama ne zaupa, še bolj vaju bo odrival, z vztrajnostjo in pravim zanimanjem zanj bosta mogla utirati pot do njega, kar ne bo lahko, je pa prava pot. Samo začutite ga kot mati in ga čim prej vzemite resno. V stiski je, poln nemira, besa, nemoči..., s čimer se ne zmore sam soočiti, zato ruši vse pred sabo. Če se ne boste znašli, priporočam obisk družinskega psihoterapevta, da znova poiščete stik s sinom - tam bi vam lahko povedal, kar morate slišati. Vse dobro vam želim,
dr. Barbara K. Novak, zakonska in družinska terapevtka

www.bodisprememba.si/