Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: dr. Barbara Kutnar Novak, ZDT • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

privlačijo me starejši moški

Default avatar
Pozdravljeni,

stara sem 18 let in že od nekdaj sem vedela,da so mi všeč starejši moški. Tam okoli 30 ali več. Dojemam se za zadosti zrelo osebo, da sem lahko kos takim moškim,da se z njimi lahko razumem in družim. A problem se pojavi,ker sem tako mlada,saj me mnogi,ki me morda ne poznajo dobro,dojemajo kot otroka. Kar mi gre že pošteno na živce in vse starejše moške moti razlika v letih, kot tudi moje pomanjkanje izkušenj na različnih področjih. Res nevem,zakaj jih to tako moti? Saj me lahko česa naučijo sami. Mene razlika v letih sploh ne moti.

Mislim,rada bi se od njih učila, pa noben se ni pripravljen dobivati z mano,čeprav bi lahko imeli od mene dosti koristi. Sama sem že na poti obupavanja nad moškimi,kajti tisti,starejši,ki so mi všeč me ne marajo. Mislim,da bom kmalu res že kot ena stara devica.
Default avatar
Pozdravljeni, vrtnica12345!

Navdušujete se nad starejšimi moškimi, ob katerih doživljate razočaranje in jezo, saj ti niso navdušeni v enaki meri kot si želite. Razočarani ste in obupani, morda se počutite tudi skrajno neopaženi, zavrnjeni in vse to vas boli, prizadene. Normalno je, da na zavrnitev reagiramo z jezo in bolečino in da ta občutek za nikogar ni prijeten, saj je ravno nasproten od tega, kar je želja vsakega človeka - biti sprejet in ljubljen. Morda vse te zavrnitve vzamete zelo osebno, jih nehote prevzamete nase in verjetno sebe začnete doživljati kot tisto, s katero naj bi bilo nekaj narobe (pa ni!), da se vam vse to vedno znova dogaja.

Sprašujete se zakaj vas ne marajo – pa odgovor ni v vas. Z vami ni nič narobe, moški se obračajo stran zaradi sebe in ne zaradi tega, da bi jim bili vi nezanimivi ali neprivlačni. Moški v 30+ letih si verjetno iščejo ženske z drugačnim namenom kakor je vaš. Domnevam, da si moški v zrelih letih želijo žensko za resno zvezo, za skupno življenje, za ustvarjanje družine, imeti otroke ipd., kar pa vas še ne zanima in bi bilo tudi škoda izpustiti pomembno obdobje mlade odraslosti, preizkušanja, samostojnosti. Nekateri moški pa morda iščejo žensko le za spolnost ali »skok čez plot«, brez vezanosti in čustev, kar pa mladi ženski s polnim srcem hrepenenja in potrebe po čustveni potrditvi lahko le stre srce. Domnevam, da se starejšim moškim ne da ukvarjati z mladimi ženskami, ker verjetno v tem ne vidijo nobenega smisla, cilja, svojega interesa.

Zavedate se, da ste ženska, polna mladostnega hrepenenja in želje po vstopanju v svet odraslosti. Z vsem tem ni nič narobe in je zelo normalno, saj smo to doživljale vse ženske. Predstavljam si, da si želite moškega, ki bi se z vami pogovarjal, vas kam peljal, razvajal, povabil na kavo ali na večerjo, na kak zanimiv izlet, preživljal z vami vikende in vas razvedril, ki bi vas morda držal za roke, vas spoštljivo objel in razumevajoče stisnil k sebi. Morda si nekje globoko v sebi želite tudi izkušnjo spolnosti, spoznati kako deluje vaše telo ob moškem, morda vas zanima kaj se skriva v toliko opevanih spolnih odnosih, ki gotovo prinesejo srečo in zadovoljstvo…?!! Spolnost pa je tudi področje, kjer naj bi dva človeka najprej izgradila odnos spoštovanja, naklonjenosti, se imela rada in se šele, ko sta oba pripravljena na nadgradnjo odnosa tudi s telesnostjo, predala spolnim odnosom. Sicer je to področje, ko slej ko prej lahko ostanemo le globoko razočarani in čustveno ranjeni. Spolnost brez odnosa je zloraba. Tu smo ženske še posebej ranljive in še prehitro želimo ustreči, da bi bile sprejete in ljubljene. Pa je prav, da je najprej moški pripravljen z dejanji pokazati svojo naklonjenost do nas.

Vprašanje je kaj v starejših moških vas privlači, koga pravzaprav v njih iščete in česa se želite od njih učiti. Vprašanje je precej globlje kot se zdi na prvi pogled. Verjetno v njih nezavedno iščete »nekega drugega moškega«, ki bi bil odrasel, zrel, odgovoren…, pa tudi spoštljiv, prijazen, razumevajoč, ki bi vas potrdil v vaši enkratnosti, vam dal občutek sprejetosti, občudovanja, potrditve, ljubljenosti…? Morda je to nezavedno lik očeta, ki bi bil tam za vas? Ki bi bil pripravljen poskrbeti in narediti marsikaj za vas. Ki bi vas imel rad, ki bi vam potdil, da ste lepi, izjemni v mnogih lastnostih…, ki bi vam rekel, da je ponosen na vas in ki bi vas s svojo spoštljivo očetovsko držo potrjeval v ženskosti in učil vstopanja v svet odraslosti. Česar pa vam noben drug moški ne more dati.

Želim vam, da bi se lahko sprostili in si dovolili živeti v polnosti svojo ženskost, igrivost, samostojnost. Da bi lahko iskali in našli samo sebe na različnih področjih in se ne obremenjevali z moškimi. Ti bodo prišli, ko boste v sebi čutili, da ste pripravljeni, da jih spoznate.

Vse dobro vam želim.
Jerneja Dimec Bratina,
spec.zakonske in družinske terapije,
zakonska in družinska terapevtka

NOVO UPANJE,
individualne,zakonske in družinske terapije in izobraževanje,
Goriška cesta 17
5270 Ajdovščina
030/235 117
[email protected]
www.novoupanje.si
Facebook: https://www.facebook.com/terapije.novo.upanje/

Moderatorji

dr. Barbara Kutnar Novak , ZDT
Barbara Novak
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić E-posvet