Med.Over.Net

Zdravila in zakonodaja - arhiv

Originalna in generična zdravila. Kaj določa in predpisuje zakonodaja? Forum na voljo samo za branje.

Ospen tbl. pri otroku?

Default avatar

vesna.strubelj

Pozdravljeni!

Zanima me kako naj prepričam 8 letnega sina, da bi pogoltnil tableto Ospena? Ali se lahko to tableto tudi stre na žlici glede na to, da je filmsko obložena tableta?

Hvala za odgovor.

Lp, Vesna
Default avatar

Nada-Irgolič

Pozdravljeni!
Razumem vaš problem. Zdravilo ima za jemanje res ponesrečeno obliko, še posebno če gre za otroka.
Glede filmske obloge, ki naj bi določala način jemanja zdravila v celi obliki, je potrebno upoštevati njen namen. Filmska obloga določene zdravilne oblike ščiti zdravilo pred razpadom v kislem okolju želodca in tako prepreči poškodbo želodčne sluznice, ali pa v določenih primerih zavira prehitro sproščanje zdravila.
Kljub temu pa v navodilu za uporabo zdravila Ospen piše takole:

"Izgled zdravila Ospen in vsebina pakiranja Filmsko obložene tablete Ospen 1.000.000 i.e. so ovalne, rahlo izbočene, bele do rahlo sive barve, s prečno razdelilno zarezo na obeh straneh. Tableta se lahko deli na enaki polovici. Filmsko obložene tablete Ospen 1.500.000 i.e. so ovalne, izbočene, bele do rahlo sive barve, s prečno razdelilno zarezo na obeh straneh. Tableta se lahko deli na enaki polovici. Na voljo so škatle s 30 filmsko obloženimi tabletami v pretisnih omotih. V škatlah so 3 pretisni omoti po 10 tablet."

Zato vam svetujem, da tableto prelomite in ji tako dajte ustreznejšo obliko, nikakor pa je ne drobite.
Želim vam uspešno izvedbo in vas lepo pozdravljam!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.