Alergija

Odgovarjajo: Prof. dr. Mitja Košnik, dr. med. • Anja Koren Jeverica, dr. med., pediatrinja in alergologinja

Alergija na cvetni prah

Default avatar
Prosim izkušene starše za pomoč.

Moja hči ima 6,5 let. Pred dnevi so se ji močno vnele oči. Pediatrinja je postavila diagnozo alergija na cvetni prah, glede na to, da nima gnojnega izcedka iz oči in da smo bili tudi lani ob približno istem času pri zdravniku zaradi vnetih oči (lani je bilo vnetje veliko šibkejše). Dobili smo kapljice, po nekaj dnevih je že vidno precejšnje izboljšanje. Na kontrolo gremo naslednji teden.

Zanima me pa, katera rastlina je vzrok za hčerine alergije. Živimo v primestju po Pohorjem, okoli nas je veliko travnikov, gozd je nekaj sto metrov stran. Sama v zraku ne zaznam povečanega cvetnega prahu, travniki še ne cvetijo. Katere so torej tiste rastline, ki v tem času cvetijo? Vem, da mi ne morete povedati, na kaj naj bi bilo moje dete alergično. Ampak na tem področju sem povsem neizkušena. Poskušam sestaviti vsaj okvirni sezman možnih rastlin, da se bo hči čimbolj izogibala rastlinam, ki ji povzročajo alergije.

Pa še drugo - zadnje dneve se hči zadržuje v hiši. To smo uvedli kot preventivni ukrep, da ne prihaja v stik z alekgeni. Ker je izboljšanje že lepo vidno, bi jo želeli odpeljati na svež zrak. Naj se na začetku zadržuje zunaj za kratek čas, kakšnih 15 minut? Je vseeno, če ostane zunaj nekaj ur?
Default avatar
Pri alergiji na cvetni prah ponavadi niso vnete samo oci pac pa jih spremlja kihanje in smrkanje, vcasih je dihanje otezeno. Na katero rastlino je punca alergicna, lahko ugotovite, ce spremljate katera drevesa cvetijo v tem casu. Najbolje pa to ugotovi alergologinja z alergijskimi testi. Ostajati doma je sicer smiselno, vendar cvetni prah prileze tudi v stanovanje. Predlagam, da greste cimprej k zdravniku, da ugotovi, koliksna je stopnja alergije in kako jo zdraviti, vcasih pomagajo ze tabletke, ki jih dobis v lekarni, vcasih je zadeva hujsa. KJe pa ste doma, ce smem vprasat? Glede zadrzevanja zunaj pa je tako, da pac vidis, kaksna je reakcija, jaz vcasih moram kar noter, ker me oci srbijo, da bi si jih spraskala, kiham in smrkam, da je joj, zoprno, res! Lp, Sergeja
Default avatar
http://med.over.net/klinicne_stroke/por ... ergije.php


na tej strani so bolj spodaj podani podatki, v katerem mesecu cvetijo posamezna drevesa. možno da je tudi kakšna alergija na hišni prah. meni še sicer niso dokazali alergije, samo pa sumim, ker me ful srbi v nosu (kihniti pa ne morem in je zelo hudo), iz nosa mi teče, kašljam, pa oči me srbijo. priporočam da greste k pediatrinji in ji poveste, da vas naročijo za testiranje. jaz sem naročena in morem čakati en mesec. mogoče je pri manjših otrocih kaj drugače in ni take vrste.
Default avatar
Če prav razumem, naj bi bili pri alergiji na cvetni prah prisotni še ostali simptomi ter, da samo vnetje oči ne kaže na alergijo?

Moram reči, da se je hčeri stanje popolnoma saniralo. Oči so videti zdrave, beločnice čiste. Vnetje se je pojavilo v nekaj dneh, se dratično poslabšalo čez noč, zjutraj se je zbudila vsa zatečena, kot bi jo v okolico očesa pičila čebela. Tako hitro kot se je pojavilo, pa je tudi izginilo. Vam to deluje kot alergija? Jaz še vedno upam, da je šlo za kakšno virusno vnetje, čeprav so antihistaminske kapljice tako lepo pomagale.
Default avatar
možno je, da je šlo za alergijo, ker so ji pomagale te kapljice. lahko se je zgodilo, da je kaj takega prijela v roko in se potem potegnila po očeh. to je tudi možno. in se je zaradi tega pojavila alergija.
Default avatar
Pri alergiji na cvetni prah bi jo srbelo se naprej, sploh, ce ste nehali dajati kapljice!
Default avatar
Trenutno cveti bezeg, kostanj, topol, akacija, okrasno grmovje...
Za vsako vrsto je značilno, da so koncentracije peloda v zraku različne ob različnih urah dneva. Takoj po dežju je najboljši čas za sprehod ali pa celo v dežju. Draži jo pa verjetno kaj v vaši bližini, tako da pozorno opazujte. Jaz samo pridem v bližino javorja, topola ali enega belocvetočega okrasnega grma, pa sem čisto zabuhla in kihajoča.
Ponavadi alergiki zelo hitro odreagirajo na alergene (ni nujno - različne vrste reakcij), zato boš hitro videla koliko svežega zraka je dovolj.

Ironično, amapak res, vam želim vsakodnevne plohe in posledično uživanje na soncu in zraku.

Moderatorji

Prof. dr. Mitja Košnik , dr. med.
Mitja_Kosnik
Anja Koren Jeverica , dr. med., pediatrinja in alergologinja
Anja Koren