Med.Over.Net

Alergija

Odgovarjajo: Prof. dr. Mitja Košnik, dr. med. • Mojca Bizjak, dr. med., specialistka dermatovenerologije • Anja Koren Jeverica, dr. med., pediatrinja in alergologinja

Na forumu se lahko posvetujete o temah: alergeni, testi alergije, urtikarija ali koprivnica, angioedem, otekanje, srbeča koža, atopijski dermatitis (''ekcem'') in druge vnetne bolezni kože, anafilaksija, piki žuželk, seneni nahod, alergija za zdravila, histamin, antihistaminik,... in o tem, kako živeti z različnimi oblikami alergije.

Prof. dr. Mitja Košnik , dr. med.

Mitja_Kosnik

Mojca Bizjak , dr. med., specialistka dermatovenerologije

Mojca Bizjak

Je specialistka dermatovenerologije. Zaposlena je na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik, kjer sodeluje v timski obravnavi alergoloških bolnikov. Izobraževanje/strokovne aktivnosti: - Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2008. - Specialistični izpit iz dermatovenerologije je opravila leta 2014. - Je članica Evropske akademije za alergijo in klinično imunologijo (EAACI). - S sodelavci na Kliniki Golnik so pridobili naziv mednarodni center odličnosti za urtikarijo (GA2LEN UCARE, http://www.ga2len-ucare.com/centers.html). Na Med.Over.Net odgovarja na vprašanja s področja dermatološke alergologije.

Anja Koren Jeverica , dr. med., pediatrinja in alergologinja

Anja Koren

Je specialistka pediatrije (specialistični izpit 2010), dela na Pediatrični kliniki v Ljubljani v Službi za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo od leta 2010 in je usmerjena v področje alergije pri otrocih Ima evropski izpit iz alergologije in klinične imunologije (Evropska akademija za alergologijo in klinično imunologijo) opravila leta 2011. Izobraževala se je v Hans Christian Andersen Children’s hospital, Odense na Danskem (2013) in je predsednica Sekcije za pediatrično pulmologijo, alergologijo in klinično imunologijo, Združenje za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu.

Alergija na nikelj, kovine...

Default avatar

Alergija_

Pozdravljeni,

ali je možno pri dermatologu oz na Golniku ali kjerkoli testiranje na kovine kot so nikelj, kobalt ipd.?
Imam namreč te alergije ampak bi rada da bi to bilo zapisano tudi v moji kartoteki, saj mi zdravniki tega ne upoštevajo in imam predvsem pri zobarjih nenehne težave.

Hvala in LP.
Default avatar

Mitja_Kosnik

Spoštovani,
ta testiranja sodijo med osnovne teste alergije in so v Sloveniji dostopni, kadaj je indikacija. Vaš zdravnik vas lahko napoti na te preiskave. Ker ti alergeni ponavadi delajo kožne težave, ta testiranja predvsem izvajajo dermatologi (v nekaterih ustanovah).
LP
MK
Default avatar

Gosenica987

Pozdravljeni,
Mene pa zanima, če se lahko pojavi alergija na nikelj (druge kovine) šele čez leta. Stara sem okoli 30 in nisem nikoli imela nobenih alergij - ne v prehrani in ne pri nošenju kakršnegakoli poceni nakita. Sedaj pa že par 5 let nosim prstan iz belega zlata (nekaj čez 50% je zlata). Nosim ga ves čas in do sedaj nisem imela nobenih težav. Sedaj pa se mi je kar naenkrat naredila na predelu stika prstana na koži neka reakcija. Koža je rdeča, kot da bi bili mali mehurčki, precej je boleče, okoli rdečice med prstancem in sredincem pa je koža zelo izsušena in popokana (ne do krvi). Sem prstan prestavila na drugo roko, kjer se mi je zopet pojavila manj intenzivna reakcija.
Sem brala, da belemu zlatu dodajajo tudi nikelj za trdnost oz. belino. Ali je možna reakcija na to? Mi je res čudno, saj sem kot najstnica prenosila ogromno poceni nakita in nikoli nisem imela težav. Sem pa pred parimi meseci rodila in po porodu sem imela tudi kakšne kožne spremembe (rahlo pordelo liso suhe kože na licu, zelo suho kožo na stopalih in na delu narti ene noge). Ali lahko po porodu pridobimo kakšno alergijo? V družini nimamo znanih alergij...

Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Default avatar

Mojca Bizjak

Spoštovani,

glede na opis vaših težav imate z veliko verjetnostjo alergijski kontaktni dermatitis. Vzročni alergen se potrdi z epikutanimi testi. Nikelj je najpogostejši kontaktni alergen. Vzrok so lahko tudi druge kovine, vključno zlato. Nasvet je praktičen - prenehajte nositi prstan. Če se vam bodo srbeča vnetja kože še ponavljala, pa naj vas osebni zdravnik napoti na teste. Kontaktna alergija se lahko pojavi kadarkoli.

Lep pozdrav,
Mojca Bizjak, dr. med., spec. dermatovenerologije
Klinika Golnik, www.klinika-golnik.si
Poliklinika Nobilis, www.nobilis.si
GA2LEN Urticaria Center of Reference and Excellence, http://www.ga2len-ucare.com/centers.html