Med.Over.Net

Alergija

Odgovarjajo: Prof. dr. Mitja Košnik, dr. med. • Mojca Bizjak, dr. med., specialistka dermatovenerologije • Anja Koren Jeverica, dr. med., pediatrinja in alergologinja

Na forumu se lahko posvetujete o temah: alergeni, testi alergije, urtikarija ali koprivnica, angioedem, otekanje, srbeča koža, atopijski dermatitis (''ekcem'') in druge vnetne bolezni kože, anafilaksija, piki žuželk, seneni nahod, alergija za zdravila, histamin, antihistaminik,... in o tem, kako živeti z različnimi oblikami alergije.

Prof. dr. Mitja Košnik , dr. med.

Mitja_Kosnik

Mojca Bizjak , dr. med., specialistka dermatovenerologije

Mojca Bizjak

Je specialistka dermatovenerologije. Zaposlena je na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik, kjer sodeluje v timski obravnavi alergoloških bolnikov. Izobraževanje/strokovne aktivnosti: - Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2008. - Specialistični izpit iz dermatovenerologije je opravila leta 2014. - Je članica Evropske akademije za alergijo in klinično imunologijo (EAACI). - S sodelavci na Kliniki Golnik so pridobili naziv mednarodni center odličnosti za urtikarijo (GA2LEN UCARE, http://www.ga2len-ucare.com/centers.html). Na Med.Over.Net odgovarja na vprašanja s področja dermatološke alergologije.

Anja Koren Jeverica , dr. med., pediatrinja in alergologinja

Anja Koren

Je specialistka pediatrije (specialistični izpit 2010), dela na Pediatrični kliniki v Ljubljani v Službi za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo od leta 2010 in je usmerjena v področje alergije pri otrocih Ima evropski izpit iz alergologije in klinične imunologije (Evropska akademija za alergologijo in klinično imunologijo) opravila leta 2011. Izobraževala se je v Hans Christian Andersen Children’s hospital, Odense na Danskem (2013) in je predsednica Sekcije za pediatrično pulmologijo, alergologijo in klinično imunologijo, Združenje za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu.

izpuščaji na koži

Default avatar

Fjgjrmcls

Pozdravljeni,
Kaksno leto nazaj so se mi na vrhu dlani pojavile majhne izboklinice, ena zraven druge v razmaku nekaj mm (priblizno pet pik) ter ena v razmaku kaksnega cm. Ni bilo podobno ne bradavici ne cemu drugemu. Kaksno leto ni bilo nikakrsnih sprememb, nekaj dni nazaj pa so se 4 od teh pik nekako "vnele". So povecane, rdece barve, notranjost je nekoliko svetlejsa. Velikost posamezne je nekaj mm. Od vceraj me hkrati srbijo in pecejo. Kaj bi to lahko bilo? Po opisu posameznih moznih izpuscajev in/ali alergij ne najdem nicesar kar bi bilo podobno temu, ki je nekako eno leto "mirovalo", sedaj pa se povecalo.

Hvala.
Default avatar

Mojca Bizjak

Spoštovani,
kožne spremembe pokažite svojemu zdravniku. Če jih ne bo znal opredeliti, priporočam obisk dermatologa. Na podlagi vašega opisa vam težko natančneje svetujem. Forum je tudi namenjen okvirnim nasvetom, žal ne natančni diagnostiki, ki pa je v vašem primeru (trajanje kožnih sprememb leto dni) potrebna.
Lep pozdrav,
Mojca Bizjak, dr. med., spec. dermatovenerologije
Klinika Golnik, www.klinika-golnik.si
Poliklinika Nobilis, www.nobilis.si
GA2LEN Urticaria Center of Reference and Excellence, http://www.ga2len-ucare.com/centers.html
Default avatar

Fjgjrmcls

Pozdravljeni,

Hvala za odgovor. Bila sem pri zdravnici, ki mi je zelo s tezavo predpisala kremo diprogenta. Komentirala je sicer da izgleda kot vnetje mesickov dlak, vendar dlak prakticno nimam ne po rokah, se manj pa po dlaneh. Tudi razporeditev izpuscaja ne kaze na to, pa tudi dejstvo da so se "bunkice" vmanjsem obsegu pojavile ze pred letom. Krema mi sicer ne pomaga, stanje je enako. Opazila sem sicer da se stanje ob hladnejsih dnevih poslabsa, takrat je vse veliko bolj zivo rdece, ob toplejsih dnevih se zadeva umiri, rdeca barva zgine, ostanejo pa izpuscaji (so nad kozo). Ali bi prisla v postev kaksno drugo mazilo? V lekarni so mi sicer ze prej priporocili borovo kremo, ki mi prav tako ni pomagala. Glede na to, da mi diprogenta ne pomaga, predvidevam da zadeva ni alergijskega ali bakterijskega izvora? Kolikor poznam zdravnico, me k dermatologu ne bo napotila. Zadeva me zelo moti, predvsem zarad videza koze na roki, obcasno pa me tudi precej srbi, vendar se praskanju uprem. Prosim za nasvet.
Hvala ze vnaprej
Lp
Default avatar

Mojca Bizjak

Spoštovani,
najprej je treba postaviti diagnozo, nato pa predpisati ustrezno zdravljenje. Imate pravico do napotitve k dermatologu. Zdravljenje mora potekati v ambulantah.
Na podlagi vašega opisa težav vam drugače žal ne znam svetovati.
Lep pozdrav,
Mojca Bizjak, dr. med., spec. dermatovenerologije
Klinika Golnik, www.klinika-golnik.si
Poliklinika Nobilis, www.nobilis.si
GA2LEN Urticaria Center of Reference and Excellence, http://www.ga2len-ucare.com/centers.html
Default avatar

Melitaaa

Pozdravljeni imam rumen jezik in nekšne ranice zelo se bojim kaj bi to lahko pomenilo? Imam pa Refluks je to lahko povezano..lp
Default avatar

Deaaaa27

Pozdravljeni! Že nekaj časa imam po telesu izpuščaje, če si mažem s kremo ki mi jo ke predpisala zdravnica ti izpuščaji postanejo beli oz tam je je bil koza "zbledi". Imam jih po prsih okrog bradavičk, okrog ušes in po trebuhu. Včasih okrog ušesa tudi srbijo koza pa kod da bi se luščila so to lisaji? Kaj storiti? Lp
Default avatar

Mitja_Kosnik

Spoštovani, moj nasvet bo enostaven. Obiščite svojega zdravnika. Preko foruma v tem primeru ni možno svetovati. Lep pozdrav.
MK