Med.Over.Net

Alergija

Odgovarjajo: Prof. dr. Mitja Košnik, dr. med. • Mojca Bizjak, dr. med., specialistka dermatovenerologije • Anja Koren Jeverica, dr. med., pediatrinja in alergologinja

Na forumu se lahko posvetujete o temah: alergeni, testi alergije, urtikarija ali koprivnica, angioedem, otekanje, srbeča koža, atopijski dermatitis (''ekcem'') in druge vnetne bolezni kože, anafilaksija, piki žuželk, seneni nahod, alergija za zdravila, histamin, antihistaminik,... in o tem, kako živeti z različnimi oblikami alergije.

Prof. dr. Mitja Košnik , dr. med.

Mitja_Kosnik

Mojca Bizjak , dr. med., specialistka dermatovenerologije

Mojca Bizjak

Je specialistka dermatovenerologije. Zaposlena je na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik, kjer sodeluje v timski obravnavi alergoloških bolnikov. Izobraževanje/strokovne aktivnosti: - Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2008. - Specialistični izpit iz dermatovenerologije je opravila leta 2014. - Je članica Evropske akademije za alergijo in klinično imunologijo (EAACI). - S sodelavci na Kliniki Golnik so pridobili naziv mednarodni center odličnosti za urtikarijo (GA2LEN UCARE, http://www.ga2len-ucare.com/centers.html). Na Med.Over.Net odgovarja na vprašanja s področja dermatološke alergologije.

Anja Koren Jeverica , dr. med., pediatrinja in alergologinja

Anja Koren

Je specialistka pediatrije (specialistični izpit 2010), dela na Pediatrični kliniki v Ljubljani v Službi za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo od leta 2010 in je usmerjena v področje alergije pri otrocih Ima evropski izpit iz alergologije in klinične imunologije (Evropska akademija za alergologijo in klinično imunologijo) opravila leta 2011. Izobraževala se je v Hans Christian Andersen Children’s hospital, Odense na Danskem (2013) in je predsednica Sekcije za pediatrično pulmologijo, alergologijo in klinično imunologijo, Združenje za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu.

Kri v blatu - razlaga izvida

Default avatar

bubu81

Pozdravljeni,

lepo prosim za pomoč, če je tukaj kak zdravnik - alergolog ali kdo s podobno izkušnjo...

Imam hčer, ki je sedaj stara 15 mesecev. V starosti nekaj mesecev sem pri njej začela opažati, da se ji v blatu pojavijo krvave nitke, če sem jedla mleko, jajca ali jagode. Pojavljalo se je tudi nekaj sluzi, kakršnihkoli drugih reakcij (npr. dermatitis, krči ipd.) pa ni bilo. Ko sem šla na strogo dieto brez teh živil, krvi ni bilo več opažati, sluz pa občasno še vedno, dokler nismo uvedli goste hrane. Vsi alergološki testi so bili negativni, vendar sva se iz previdnosti vseeno obe držali diete.

Ko je bila stara eno leto, sem se odločila, da ji previdno poskusim uvesti mleko in jajca. Opaziti ni bilo nobene reakcije, blato sem vedno natančno pregledala, vendar s prostim očesom nisem opazila ničesar nenavadnega. Ker pa sem hotela biti 100% mirna, sem dala testirati njeno blato. Po uvajanju jajc smo dvakrat naredili kvalitativni test na prisotnost krvi v blatu, obakrat je bil negativen. Ko smo uvajali mlečne izdelke, pa sem izvedela, da obstaja tudi kvantitativni test, ki pokaže prisotnost krvi v številkah, in sem se odločila za tega. Oddali smo dva vzorca blata, odvzeta v razmaku dveh tednov (zaradi pomote v laboratoriju, ko so iz drugega vzorca naredili kvalitativno analizo namesto kvantitativne); hči je mlečne izdelke in jajca ves čas uživala, enako jaz. Danes sem prejela izvid in na njem za prvi vzorec piše vrednost 97, za drugega pa <14, pri čemer je referenčna vrednost do 50. Ne razumem, čemu taka razlika, če je bila njena prehrana ves čas enaka? Kaj bi mi svetovali? Razmišljam, da bi šla za 6 tednov spet na strogo dieto in potem ponovno uvedla obe živili in testirala po vsakem posebej... Ne bi rada s prehitrim uvajanjem povzročila kake (tudi dolgoročne) škode.

Hvaležna bom za vsak nasvet ali izkušnjo.