Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

hashimoto, TSH, nosečnost

Default avatar

Aby

Spoštovani!

Imam Hashimoto in do julija nisem potrebovala zdravljenja. Julija (10m po
porodu) sem bila na kontroli na Polikliniki in zdravnik mi je glede na
vrednost TSH nekaj čez 4 predpisal jemanje Euthyroxa 25ug na dan. Oktobra
sem imela kontrolo in vrednost TSH je bila 2,89 ug, zato sem še naprej
jemala Euthyrox 25 ug. Pred nekaj dnevi sem ugotovila, da sem ponovno
noseča in šla sem kontrolirat TSH, ki je bil 3,549. Zdravnica je rekla, da
je to v redu in da je odmerek ustrezen. Tu na forumu sem PA brala, da naj
bi bil TSH v nosečnosti nižji. Zanima me, ali menite, da je TSH normalen in
odmerek ustrezen, ali bi ga bilo potrebno povečati in za koliko - kaj
svetujete? Zdravnica pravi, da je normalno. T3 in T4 mi niso kontrolirali,
ker ga kontrolirajo le, če TSH ni v normalnih mejah.

Ali lahko ta vrednost TSH 3,549 povzroči kakšno škodo plodu ali nosečnosti
(glede na to, da bi bilo idealno, da je okoli 2 ug)??

Naj poudarim še, da sem kri oddala zvečer, 25ug Euthyroxa sem pa vzela
zjutraj (če je to pomembno za vašo odločitev).

Hvala lepa in lepe praznike!
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na nosečnost priporočam zvišati odmerek Euthyroxa izmenoma 50 ozir. 25 ug dnevno in kontrolo TSH in hormonov čez šest tednov. TSH 3,549 mE/l je normlna vrednost. Za vaš plod zaradi tega ni nevarnosti.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Aby

Hvala za odgovor. Sedaj jemljem izmenično 25 oz 50 ug euthyrox dnevno.
Zanima me zakaj je v nosečnosti potrebno zvišati odmerek tudi, če je sicer TSH v normalnih mejah in torej plod ni ogrožen (naprimer pri 3,5 kot v mojem primeru)? ali se bom zato bolje počutila ali zakaj?

Pa še nekaj me zanima - saj to povečanje Euthyroxa na 50 ug na 2 dni ni tolikšno, da bi bila zaradi tega lahko hipertirotična?? ALi naj kontroliram TSH že prej kot čez 6 tednov??

Hvala lepa in lep božič!
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

V nosečnosti se pojavijo fiziološke spremembe (poveča se koncentracija transportnih beljakovin za ščitnične hormone, poveča se volumen krvi, zveča očistek joda...), kar pomeni, da je ščitnica pri nosečnici bolj obremenjena in mora proizvesti več hormonov, kot sicer. Pri hipotirozi ščitnica teh dodatnih obremenitev ne zmore, zato je potrebno zvišati odmerek tiroksina. Zvečanje eodmerka za 25 ug vsak drugi dan ne bo povzročilo hipertiroze. Kontrola TSH je lahko tudi že čez štiri tedne.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Aby

Spoštovani!

Navezujem se naprej na to temo.
Sedaj sem noseča cca 9 tednov.
Pred 4 tedni sem odmerek po vaših navodilih zvečala iz 25ug/dan na 50ug/vsak drugi dan - se pravi en dan 25, drugi dan 50...

Po 4 tednih takšnega jemanja sem šla preverit TSH inn vrednost je iz 3,5 padla na 0,869. Ali je to ok? ali je že preveč???

Naj ponovim - imam Hashimoto in jemala sem 25ug Euthyroxa. Takoj, ko sem izvedela, da sem noseča, sem preverila TSH, ki je bil 3,5. Po vaših navodilih sem povečala odmerek na 50 ug vsak drugi dan in sedaj je TSH 0.869.

Je to zame in nosečnost v redu ali naj kaj spremenim pri odmerjanju? Bi bilo 3,5 bolje?

Naj pa poudarim, da sem kri dala cca 2 uri po zaužitju Euthyroxa, če to kaj spremeni?

Kdaj naj zoper kontroliram TSH?

Hvala lepa in lp!
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

TSH 0.869 je za zgodnjo nosečnost povsem primerna vrednost. V nosečnosti se potrebe po ščitničnih hormonih povečajo. Priporočam nadaljevati z jemanjem Euthyrox izmenoma 50 oziroma 25 ug dnevno. Kontrola TSH in hormonov priporočam čez dva meseca.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Aby

Spoštovani!

Ponovno se javljam. Sedaj sem v 12. tednu nosečnosti. TSH mi je bil kontroliran pred dobrimi 14 dnevi in je bil 0.869. Kontrolirala sem ga 4 tedne po povišanju odmerka iz 25ug na 50 ug vsak drugi dan (TSH pred povečanjem je bil 3,5).

Že par dni imam občutek tiščanja v prsih, anksioznosti. Zato tudi težko zaspim. Kot bi me nekaj mučilo, pa me ne. To je prišlo kar iznenada. Ali je možno, da je vzrok ščitnica? Je možno, da je vrednost TSH v 14 dneh iz 0,869 še padla in sem sedaj hipertirotična?? Ali moram ponovno na kontrolo TSH ali je vzrok najverjetneje kje drugje? Bojim se, da se je TSH v teh 14 dneh še znižal in bo zaradi tega ogrožen plod (glede na to, da je pri zvišanju odmerka iz 25 na 50 ug vsak drugi dan v 4 tednih padel iz 3,5 na 0,869).
Kako hitro se lahko nepravilna vrednost TSH odrazi kot posledica na ploda?

Hvala lepa!
Default avatar

majabee

Lep pozdrav!

Poleti 2012 so mi odkrili premajhno delovanje ščitnice - hipotirozo po vnetju. FT3 in FT4 sta še bila v mejah normale, zelo povišan pa je bil TSH (takrat 24,3). S počasnim povečevanjem odmerka (iz 50 na 100) sedaj jemljem Euthyrox 100 in pri zadnjem pregledu, dva tedna nazaj je moj TSH bil 3,66 (glede na laboratorij so normalne meje od 0,27-4,40). Zanima pa me sledeče, ker planiram nosečnost - ali je tak normalen TSH dovolj (in je samo TSH indikator dovolj, brez vrednosti FT3 in FT4), ko se trudim zanositi (nekje sem zasledila, da je najbolje, da je v mejah 1-2, ali je to sploh res?) ter kdaj po ugotovitvi zanositve je pametno oz. priporočljivo spet preverjati hormone, če je potreben višji odmerek? Glede na priporočljivo jemanje folne kisline tudi že pred zanositvijo pa me zanima, če je za nas, ki imamo probleme s hipotirozo določena folna kislina (proizvajalca) bolj priporočljiva (glede na vsebnosti)?
Najlepša hvala za odgovore in lep dan želim! Maja
Default avatar

Edi P

Spoštovani "Aby"!

Kot že rečeno se potrebe po tiroksinu v nosečnosti povečajo. Vrednost TSH 0,869 je primerna za zgodnjo nosečnost. Ni nevarnosti za prekomerno substitucijo (nadomeščanje) tiroksina. Glede na hud skrb priporočam ponovno določitev TSH, pT4 in pT3.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Edi P

Spoštovani "majabee"!

V nosečnosti se potrebe po tiroksinu povečajo, zato je potrebno odmerek Euthyroxa v nosečnosti navadno zvečati. Optimalen TSH v nosečnosti je dejansko med 1 in 2 mE/l ob normalnih pT4 in pT3, kar pa je v praksi težko doseči. Glede na to, da načrtujete nosečnost in imate on Euthyroxu 100 ug dnevno TSH 3,66, priporočam dvakrat tedensko Ethyrox 125 ug ostale dni 100 ug in kontrolo TSH čez dva meseca. TSH pT4 in pT3 je potrebno kontrolirati tudi takoj, ko bo nosečnost potrjena. Vsekakor je priporočljivo tudi jemanje folne kisline (Femibion) brez joda.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Aby

Spoštovani!

Nadaljujem v svoji temi. Sedaj v 19. tednu nosečnosti imam TSH 0,852. Ali je to ok za drugo tromesečje? Približno tolikšnega sem imela v 9. tednu, v 13. tednu, pa je bil 1,5.

Zanima me še nekaj. Glede na to, da je Euthyrox treba jemati na tešče in potem še pol ure nič jesti/piti, me zanima ali bi lahko skupaj s tableto spila 2dcl toplega Donata (nameso navadne vode) ali to še lahko smatramo pod tešče?? Imam namreč težave s prebavo in edino to mi pomaga.

Hvala lepa!
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Vrednost TSH 0,852 je primerna. Euthyrox je potrebno jemati na tešče s kozarcem navadne vode. Donat priporočam popiti 15 minut po zaužitju Euthyroxa.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Aby

Spoštovani!

Nadaljujem v svoji temi...
Imam po maključju odkrit Hashimoto, ki do prvega poporodnega obdobja ni potreboval zdravljenja. Po prvem porodu mi je tirolog zaradi vrednosti TSH nekaj čez 4 predpisal 25ug Euthyroxa na dan.

V drugi nosečnosti (sedaj) sem po vaših nasvetih odmerek povečala na vsak drugi dan na 50ug. Odtlej se mi TSH giblje od 0,85 do 1,5.

Sedaj v 33. tednu nosečnosti je bil TSH 1. Je to za zadnje mesece ok?

Po porodu bom naslednjič kontrolirala TSH in me zanima koliko naj bi bila vrednost TSH po porodu oz. ali naj nadaljujem z enakim odmerkom zdravil (izmenično 25/50 ug na dan), ali je potem, ko ne bom noseča, vrednost lahko višja in se vrnem zopet na stari odmerek 25 ug na dan ali celo brez zdravil? Koliko po porodu naj kontroliral TSH - 6 tednov?

Hvala lepa in lep pozdrav!
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na izvid TSH 1 mE/l je pri vas odmerek Euthyroxa primeren. Priporočam kontrolo TSH in hormonov šest tednov po porodu. Navadno je potrebno odmerek po porodu nekoliko znižati.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Aby

Spoštovani!

nadaljujem v svoji temi...

8 tednov po porodu sem kontrolirala ščitnične hormone, in sicer je izvid sledeč:
TSH-0,457
T3- 5,2
T4-16,3

Jemljem Euthyrox izmenično 25 in 50 ug (vsak drugi dan 50).
Ali naj z odmerkom nadaljujem ali naj ga zmanjšam? Kontrolo imam sicer ponovno čez 2 meseca. Naj omenim še, da se je v tem obdobju po porodu velikokrat zgodilo, da tablet nisem vzela na tešče .... (če kaj spremeni)...

Hvala in lp
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Menim, da lahko nadaljujete s predpisano terapijo v enakem odmerku do kontrole čez dva meseca.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Petie

Najprej lep pozdrav!
Se bom kar tej temi priključila, In sicer, trenutno sem v 31. tednu nosečnosti. Bolezen ščitnice imam že več let (tam nekje 8), ki smo jo vedno imeli pod kontrolo (s tabletami Euthyrox). Jemljem že nekaj časa 50mg Euthyrox (v preteklosti sem imela že večjo "dozo" le-tega). Pred nosečnostjo sem kontrolirala hormone in je bilo vedno ok (vrednost TSH okrog 1, tudi ostale vrednosti v mejah normale). Tudi v nosečnosti smo kontrolirali redno na 3 mesece in je bilo do sedaj ok (vrednost TSH je bila nekje med 1-2, je pa vrednost vedno počasi naraščala, ne padala). Naj omenim, da mi odmerek Euthyroxa niso zvišali (kot naj bi bilo to v navadi med nosečnostjo). Verjetno ni bilo potrebe, glede na to, da so bile vrednosti pač vredu.
Ta teden pa smo zopet kontrolirali in je sedaj TSH že nekaj malega čez 3 (za ostale vrednosti ne vem). Brala sem in tudi nekje drugje zasledila, da naj v nosečnosti TSH ne bi narasel čez 2,5. Je to res? Kot se ve je pri odraslem človeku drugače zgornja meja tam okrog 4. Če se motim, me prosim popravite. Zdaj pa jaz menim, da bi bilo fajn, da bi se mi odmerek Euthyroxa povečal, recimo za 25mg. Kaj vi menite? Sploh glede na to, da vztrajno narašča in je že nekaj čez 3. Skrbi me predvsem zaradi otroka, da ne bi imel kakšnih posledic zaradi premalega delovanja ščitnice. Je pa res, da ne moj ginekolog in ne osebna zdravnica nista na tem področju kaj dosti podučena in niti ne vesta veliko o temu. Bi morala iti na kak dodaten pregled?

Hvala za vso razlagao že vnaprej!

Lp
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na navedeno priporočam nekoliko zvišati odmerek Euthyroxa (12,5 ug dnevno) in kontrolo TSH 4 tedne po porodu. Dodatne preiskave niso potrebne.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

neja1neja

Spostovani,

konec septembra sem zacela z jemanjem Euthyroxa 12,5 mg, ker sem imela tsh okrog 5,4. Cez 4 tedne sem testirala tsh, je bil 3,49. Odmerek sem povisala na 25 mg, cez 5 tednov je bil tsh 3,46, ft4 15,84 in ft3 4,61. Drugo in tretje testiranje sem opravila v razlicnih laboratorijih, ki pa imata podobne referencne vrednosti. Slisala sem, da bi naj bil za zanositev tsh pod 2,5. Imam tezave z zanositvijo. Zanima me sledece:

- Kako to, da se mi pri 100 odstotnem povisanju odmerka ( iz 12,5 na 25 mg) ni skoraj nic znizal tsh?
- Ali testiranje v razlicnih laboratorijih lahko da razlicen rezultat (upostevaje seveda njihove referencne vrednosti)?
- Ali cas dneva (zjutraj, cez dan) vpliva na rezultat? Sem pa sicer obe testitanji opravila zjutraj, casovno le pol ure razlike, zanima pa me za prihodnja testiranja.
- Ali in za koliko naj povisam odmerek?
- Koliko casa po povisanem odmerku se lahko opravi ponovno testiranje?
- Ali se vzame tableta euthyrox pred ali po testiranju?

Pregled pri tirologu imam sele marca, glede na mozno povezavo med previsokim tsh in tezavo pri zanositvi in upostevajoc dosedanji cas pa se mi zdi brezveze cakati 3 mesece in jemati morebiti prenizek odmerek.

Hvala in lep pozdrav
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na navedeno priporočam Euthyrox 50 ug dnevno. Določanje TSH v različnih laboratorijih vsekakor lahko da različne rezultate. Tablete vzamete zjutraj pred določitvijo TSH. Ponovo testiranje priporočamo po dveh do treh mesecih.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog