Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

nizek tsh v nosečnosti

Default avatar

keti12

Pozdravljeni!

Sem v 13. tednu nosečnosti in sem bila danes v ambulanti za bolezni ščitnice na Polikliniki zaradi prenizke vrednosti TSH (0,054), T3 (5,31) in T4 (15,91). Zdravnica mi je dejala, da je najverjetneje razlog za to jemanje Centrum Materna, ki vsebuje jod in mi svetovala pripravek brez tega (Elevit), kot možen razlog pa je omenila tudi spontani splav v 8.tednu nosečnosti 2 leti nazaj (takrat sem bila zadnjič na kontroli ščitničnih hormonov, ki so bili OK- pred spontanim splavom). Ko sem jo vprašala, če nizka vrednost TSH (ob normalnih vrednostih T3 in T4) lahko kakorkoli vpliva na razvoj ploda, mi je odgovorila pritrdilno in da danes ne bova o tem, češ da kar je, je in me poslala na ponoven odvzem krvi v vaši ustanovi, da bo ponovno preverila hormone in še protitelesa. Naj omenim, da sem bila leta 1999 zdravljena z Vobenolom, ki sem ga jemala cca. 3 leta (difuzna evtirotična golša), potem pa so bili izvidi pri vsaki nadaljni kontroli vedno OK- nazadnje 12/2010.

Pri prebiranju odgovorov na tem forumu sem dobila vtis, da sama vrednost TSH ne vpliva bistveno na razvoj ploda, če je T4 OK, ker le ta prehaja skozi posteljico. Ker me odgovor zdravnice zelo skrbi, bi vas lepo prosila, če mi lahko odgovorite na kakšen način bi lahko nizek TSH (ob normalnih vrednosti T3 in T4) vplival na razvoj otroka oz. kakšne posledice bi to lahko imelo pri razvoju ploda. Nosečnost je zelo zaželjena po 10 letih borbe z neplodnostjo, zato upam, da razumete mojo skrb.

Za odgovor in vaše požtrtvovalno delo se vam isreno zahvaljujem,

Katarina
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

V prvem trimesečju nosečnosti je TSH fitiološko lahko nekoliko nižji, vendar je 0,054 mE/l nekoliko prenizka in pomeni, da gre za latentno hipertirozo (mejno preveliko delovanje ščitnice), kljub normalnim vrednostim pT4 in pT3. Vsekakor bi bilo potrebno opredeliti vzrok, kar so že storili pri tirološkem pregledu. Latentna hipertiroza ne vpliva škodlivo na razvoj ploda, nekoliko večje pa je tveganje za zaplete v nosečnosti. Trenutno zdravljenje ščitnice ni potrebno, priporočam pa je spremljanje TSH in hormonov na 4 do 6 tednov.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

keti21

Spoštovani!

Iskrena hvala za vaš odgovor, ki me je vsaj malce pomiril (da plod zaradi tega ni utrpel škode). Trenutno še vedno čakam izvide odvzema krvi (ščitnica pa je bila na UZ videti OK) in nadaljnih navodil. Zanima me pa še do kakšnih zapletov v nosečnosti pa bi lahko moje stanje privedlo oz. na kaj naj bom pripravljena?

Hvala za vaš čas in lep pozdrav,

Katarina
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Pri latenti hipertirozi se lahko pogosteje pojavljajo zapleti v nosečnosti kot so: krvavitev, spontani splav, otekanje, zvišan krvni tlak, eklampsija, upočasnjena rast ploda....

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Ni no cka

Pozdravljeni,

sem v 9, tednu nosečnosti in izvid za ščitnico mi je pokazal naslednje vrednosti:
S-TSH: 0,51 mlU/L (0,35 - 4,94)
S-Prosti T3: 2,57 pmol/L (2,63 - 5,70) - LOW
S-Prosti T4: 11,14 pmol/L (9,01 - 19,05)

Ali imam razlog za skrb in moram narediti nadaljnje preiskave za ščitnico?
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

glede na navedeno dodatne preiskave ščitnice niso potrebne. Menim, da težav s strani ščitnice v nosečnosti ni pričakovati.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Ni no cka

Spoštovani,


zaključujem 19. teden nosečnosti in pri pregledu ščitnice so rezultati pokazali naslednje:
S-TSH: 1,00 mlU/L (0,35 - 4,94)
S-Prosti T3: 2,47 pmol/L (2,89 - 4,88) (Low)
S-Prosti T4: 9,53 pmol/L (9,01 - 19,05)

Prosila bi za vaše mnenje ali imam razlog za skrb (nižja vrednost T3). Skrbi me namreč, da (jaz in otrok) ne bi imela dovolj ščitničnih hormonov oz. tudi nekako pomanjkanje joda. Trenutno jemljem Elebaby kapsule, ki vsebujejo 150 μg joda in ne uživam jodirane soli, temveč himalajsko.

Sem lahko z rezultati mirna ali bi mi vi svetovali kako drugače.

Najlepša hvala za odgovor.
Default avatar

Ni no cka

zaključujem 19. teden nosečnosti in pri pregledu ščitnice so rezultati pokazali naslednje:
S-TSH: 1,00 mlU/L (0,35 - 4,94)
S-Prosti T3: 2,47 pmol/L (2,89 - 4,88) (Low)
S-Prosti T4: 9,53 pmol/L (9,01 - 19,05)

Prosila bi za vaše mnenje ali imam razlog za skrb (nižja vrednost T3). Skrbi me namreč, da (jaz in otrok) ne bi imela dovolj ščitničnih hormonov oz. tudi nekako pomanjkanje joda. Trenutno jemljem Elebaby kapsule, ki vsebujejo 150 μg joda in ne uživam jodirane soli, temveč himalajsko.

Sem lahko z rezultati mirna ali bi mi vi svetovali kako drugače.

Najlepša hvala za odgovor.
Default avatar

Ni no cka

Spoštovani g. Pirnat,

po priporočilih dr. Pušenjaka se z naslednjim vprašanjem obračam tudi na vas.

Zaključujem 19. teden nosečnosti in pri pregledu ščitnice so rezultati pokazali naslednje:
S-TSH: 1,00 mlU/L (0,35 - 4,94)
S-Prosti T3: 2,47 pmol/L (2,89 - 4,88) (Low)
S-Prosti T4: 9,53 pmol/L (9,01 - 19,05)

Prosila bi za vaše mnenje ali imam razlog za skrb (nižja vrednost T3). Skrbi me namreč, da (jaz in otrok) ne bi imela dovolj ščitničnih hormonov oz. tudi nekako pomanjkanje joda. Trenutno jemljem Elebaby kapsule, ki vsebujejo 150 μg joda in ne uživam jodirane soli, temveč himalajsko.

Sem lahko z rezultati mirna ali bi mi vi svetovali kako drugače.

Najlepša hvala za odgovor.

Lep pozdrav
Default avatar

Ni no cka

Spoštovani,

zaključujem 19. teden nosečnosti in pri pregledu ščitnice so rezultati pokazali naslednje:
S-TSH: 1,00 mlU/L (0,35 - 4,94)
S-Prosti T3: 2,47 pmol/L (2,89 - 4,88) (Low)
S-Prosti T4: 9,53 pmol/L (9,01 - 19,05)

Prosila bi za vaše mnenje ali imam razlog za skrb (nižja vrednost T3). Skrbi me namreč, da (jaz in otrok) ne bi imela dovolj ščitničnih hormonov oz. tudi nekako pomanjkanje joda. Trenutno jemljem Elebaby kapsule, ki vsebujejo 150 μg joda in ne uživam jodirane soli, temveč himalajsko.

Sem lahko z rezultati mirna ali bi mi vi svetovali kako drugače.

Najlepša hvala za odgovor.

Lep pozdrav
Default avatar

Edi P

Spoštovani,
glede na normalne vrednosti TSH gre za normalno delovanje ščitnice, nižja vrednost pT3 je verjetno neščitnično pogojena. Glede uporabe jodida menim, da je primerneje uporabljati jodirano kuhinjsko sol.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Ni no cka

Spoštovani,

najlepša hvala za odgovor. Torej ni strahu, da v telo s kapsulami in dodatno jodirano soljo vnesem preveč joda? Sedaj že kakšen mesec in pol uživam samo himalajsko sol brez dodanega joda in kapsule Elebaby - ali obstaja potencialna možnost, da sem s tem naredila kakšno škodo otročku? Pred tem sem do začetka 14. tedna jemala tablete Elevit, ki niso vsebovale joda in sem uživala himalajsko sol, ki ima dodan jod.

Spodaj navajam še pretekle vrednosti ščitničnih hormonov, ki sem jih dala (samoiniciativno) preveriti (mesečno) v času nosečnosti:

Datum: 2.10.2017 (cca. 8 teden nosečnosti)
TSH: 1, 103 mIU/L (0,358 - 3,740)
FT3: 4,0 pmol/L (3,4 - 6,1)
FT4: 11,8 pmol/L (9,8 - 18,8)

Datum 12.10.2017
S- prosti T3 = 2,57 poml/L (2,63 . 5,70) LOW!
S-prosti T4 = 11,14 poml/L (9,01 - 19,05)
S-TSH = 0,51 MIU/L (0,35 4,94)

Naslednji dan, datum 13. 10.2017 sem s strani ginekologinje prejela napotnico za preverjanje krvne slike in TSH, zraven sem samoplačniško prosila še za preverjanje vrednosti T3 in T4. Vrednost TSH je bila po besedah ginekologinje ok (nisem dobila vpogleda), vrednosti T3 in T4 so bile sledeče:
S-fT3 = 0 3,20 pmol/L (2,63 - 5,70)
S-fT4 = 12.16 pmol/L (9,0 - 19.05)

Datum: 13.11.2017
TSH: 1,03 miU/L (0,35 - 4,94)

Datum: 21.12.2017
TSH: 1,00 miU/L (0,35 - 4.94
S -prosti T3 = 2,47 pomol/L (2,89 -4,88) LOW!
S- prosti T4 = 9,53 pomo/L (9,01 - 19,05)

Ali lahko na podlagi vrednosti ščitničnih hormonov sklepamo, da ni bilo narejene škode? Od sedaj naprej pa bom, kot ste svetovali, ponovno pričela z uživanjem himalajske soli, ki ima dodan jod.

Naj omenim še, da sem himalajsko sol z dodanim jodom prenehala jemati po mnenju ginekologinje - preveč joda ob hkratnem jemanju Elebaby?

Sklepam tudi iz zgornjega odgovora da dodatnih preiskav/zdravljenja ne potrebujem?

Že vnaprej se vam iz srca zahvaljujem za vaš odgovor.

Lep pozdrav
Default avatar

Dvojna merila

Pozdravljeni,

ne morem razumeti, da se tirologi držite TSHja kot pijanec plota. Gospa ima več kot očitno neoptimalne vrednosti ščitničnih hormonov - da, tudi T4 je huda žalost, čeprav je v meji. Mar ni ravno T4 tisti, ki je tudi po vaše najpomembnejši (saj le ta prehaja posteljico). S TSH si plod ne more prav nič pomagati. Ja ja, vem da ima plod pri 19. tednu funkcionalno lastno ščitnico. V začetku nosečnosti, ko je gospa imela tudi take mizerne vrednosti, je pa pač ni imel.

In res me čudi, da je po drugi strani jemanje kombinacije T4 in T3 hormona, ki prinaša skorajda idealne vrednosti hormonov (razen seveda nesrečnega zavrtega TSH) taka katastrofa.

Dajte no, dajte malo sveti TSH na stran, vsaj v nosečnosti.
Default avatar

Edi P

Spoštovani " ni no cka",

vrednosti TSH in pT4 so ves čas v okviru normalnih vrednosti, tako, da zaradi ščitnice ni pričakovati neželenih učinkov na razvoj ploda.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

v času nosečnosti veljajo drugačne "normalne" vrednosti za TSH in ščitnične hormone kot pri ostali populaciji.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Ni no cka

Spoštovani g. Pirnat,

iz srca se vam zahvaljujem za odgovor in za pomiritev, da zaradi ščitničnih hormonov ni bila narejena škoda pri razvoju ploda.

Prosila bi še za informacijo o tem kakšne so še sprejemljive oz. normalne referenčne vrednosti ščitničnih hormonov tekom nosečnosti.

Ali velja, če ob Elebaby kapsulah uživam himalajsko (in ne kuhinjsko) sol, ki ima dodan jod (20-30mg/kg).

Lep dan
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

vrednosti TSH so nekako zrcalne vrednostim beta HCG v serumu. V začetku nosečnosti, ko so koncentracije beta HCG velike, se raven TSH nekoliko zniža in je lahko nižja od normal, ki veljajo sicer. Vrednosti pT4 in pT3 so navadno normalne. Kasneje se vrednost TSH zvišuje, v tretjem trimestru pa se navadno znižajo vrednosti pT4, ki so lahko celo znatno nižje od normalnih, pT3 je navadno v spodnjem območju normale.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Ni no cka

Spoštovani,

glede na zgornji odgovor so torej tudi sledeče vrednosti ščitničnih hormonov ok. Sem v 27. tednu nosečnosti:
TSH: 1, 183 (0,358 - 3,740 mIU/L)
S-FT3: 3,4 (3,4 - 6.1 pmol/L)
S - FT4: 9.4 (9,8 - 18,8 pmol/L)

Za hiter odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.
Default avatar

Ni no cka

Spoštovani,

glede na zgornji odgovor so torej tudi sledeče vrednosti ščitničnih hormonov ok. Sem v 27. tednu nosečnosti:
TSH: 1, 183 (0,358 - 3,740 mIU/L)
S-FT3: 3,4 (3,4 - 6.1 pmol/L)
S - FT4: 9.4 (9,8 - 18,8 pmol/L)

Za hiter odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

navedene vrednosti so normalne za 27 teden nosečnosti.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog