Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

zdravljenje?

Default avatar
Spoštovani, ponovno vam prosim za pomoč. Po 8mesecih sem imela ponoven pregled. Ščitnica je normalne velikosti, anizoehogena bolj prekrvavljena. V levem režnju so nodusi: kavdalno hipoehogen 1,9 normalno prekrvavljen (pred 8mes je bil velik 1,7cm), kranialneje anizoehogen z majhnimi kalcinacijami1,5cm (pred 8mes je bil velik 1,0cm) bolj prekrvavljen in 1,7cm normalno prekrvavljen (pred 8mes je bil velik 1,4cm). V desnem režnju je struktura spremenjena - možen je vsaj en modus manjši od 1cm. TSH 1,1mE/L. Scintigrafija z mibijem: Ščitnica je povečana in neenakomerno ščiti izotop. V kavdalnem delu levega režnja je kopičenje izrazitejše. Punkcija nodusa v levem režnju ščit.: I in II: koloid, posamični in v skupinah ležeči unimorfni tirociti. Malignih celic ni. Diagnoza: evtirotična nodozna golša. Diagnoza: jemanje EUTHYROX 25 1tab/dan. Kontrola jeseni.
Zanima me: 1. ali je zdravljenje s euthyroxom učinkovito? Če sem prav razumela bi naj e. zmanjšal rast nodusov. Kakšna je verjetnost, da bodo nodusi še rastli? 2. stranski učinki euthyroxa - ali vpliva na kosti? Naj začnem z jemanjem kalcija sočasno? 3. Ali lahko glede na tole diagnozo zanosim ali je bolje počakati? 5. Kaj pomeni ,z majhnimi kalcinacijami,? Kaj pomeni bolj prekrvavljen nodus?
Za vsa pojasnila se vam vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Default avatar
Spoštovani,

1. Zdravljenje z Euthyroxom običajno ni dolgoročno učinkovito, zato ga le redko priporočamo z namenom preprečevanja rasti golše. Poleg tega je Euthyrox 25 mcg precej nizek odmerek, ki najverjetneje ne bo imel učinka niti na ščitnico niti ne bo imel stranskih učinkov (kot je učinek na kost). Napoved rasti gomoljev ni možna - 1/3 jih raste, 1/3 jih miruje, 1/3 pa se jih celo spontano zmanjša.

2. V višjih odmerkih, ki povzročijo znižanje TSH, Euthyrox lahko učinkuje na kost, vendar zdravljenje s kalcijem ne koristi.

3. Glede na diagnozo lahko zanosite in imate normalne nosečnosti in porode.

5. Kalcinacije lahko kažejo na degenerativne spremembe, prekrvljenost pa je opis, ki nima globjega pomena.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar
Spoštovana, najprej se zahvaljujem za odgovore. 1. Zanima me kakšno zdravljenje priporočate vi - radioaktivni jod, večkratna injekcija etanola ali lasrska fotokoagulacija vozličev? Kje v tujini opravljajo fotokoagulacijo . pri nas sem brala, da tega ne počno? 2. A mislite, da bi moralo odmerek Euthyroksa povečati? 3. Na kakšni osnovi se v bistvu odločite za način zdravljenja. En vozlič mi je zrasel za 50% v 8 mesecih, kar je veliko. Hvala za odgovore.
Default avatar
Spotšovani,

1. Radioaktivni jod pride v poštev predvsem v primeru prekomernega delovanja ščitnice in pri zelo velikih golšah. Zdravljenja z etanolom si vsekakor ne bi želela in ga v Sloveniji že vrsto let ne izvajamo, saj lahko povzroči hude lokalne težave. Tudi laserske fotokoagulacije pri nas ne izvajamo, ne glede na to pa pride v poštev predvsem za zdravljenje enega večjega gomolja in ne več manjših. Gomolj po tem zdravljenju ne izgine, pač pa se le nekoliko zmanjša.
V vašem primeru vam težko svetujem le na osnovi opisov slik. Glede na to, da je po opisu vaša ščitnica normalno velika in normalno deluje, ob tem pa je bil izvid punkcij nesumljiv, bi se na vašem mestu odločila le za opazovanje (brez zdravljenja) z ev ponovno pukcijo gomolja, ki je zrasel na 1,5 cm in s kontrolo čez 8 - 10 mesecev. V primeru izrazite rasti bi prišla v poštev operacija.

2. Euthyrox se dolgoročno za zaviranje rasti golše ni obnesel, zato ga v našem centru praktično ne uporabljamo več.

3. Za zdravljenje se odločamo na osnovi kliničnega pregleda, laboratorijskih izvidov, ultrazvočnega videza, scintigrama in punkcije. Meritev na ultrazvoku pa se med dvema pregledoma hitro lahko razlikuje za nekaj mm (ker gomolj ni krogla, ampak ima različne premere).

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar
Hvala za pohjasnila. 1.Zanima me kaj je vzrok rasti gomoljev? Kateri organi so povezani s rastjo gomoljev na ščitnici npr. prebrala sem da npr. žarišča mrtvih zob? 2. Kakšno prehrano priporočate - več joda ali manj,...? 3. Kaj pa zdravljenje npr z bioresonanco, akupunkturo, mogoče Breussova metoda. Želim se izogniti opraciji, pa ne vem kaj in kako. 4. Sem 2 leti po porodu. In sem jemala Brogergon (za zaustavitev dojenja). Ima to lahko kakšen vpliv? Hvala za pojasnila in lep dan želim.
Default avatar
Spoštovani,

razlogi za rast gomoljev so lahko genetski, izrazito pomanjkanje joda, pomanjkanje ščitničnih hormonov, vsekakor pa jasnega enostavnega odgovora na to vprašanje ni. Drugi organi niso povezani z rastjo gomoljev. Primerna prehrana je zdrava normalno slana prehrana (ob uporabi jodirane soli), saj tako premalo kot preveč joda lahko škodi. Izkušenj z navedenimi načini zdavljenja nimam, dvomim pa v njihovo učinkovitost. Tudi Bromergon zanesljivo ni vplival na vaše gomolje.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar
Ponovno se zahvaljujem za odgovor. Torej lahko le ,čakam, kaj se bo zgodilo. 1.Zanima me le še če sploh naj nadaljujem terapijo - jemanje Euthyroksa 25.
2. Kdaj govorimo o velikoh gomoljih? Je 1,9mm velik gomolj velik, mali ali sredenj? 3. kaj če mi med nosečnostjo npr ugotovijo, da gomolji izredno hitro rastejo? Hvala in lp.
Default avatar
Spoštovani,

glede nadaljevanja zdravljenja bi bilo najbolje, da se pogovorite z vašim tirologom - zdravilo vam verjetno ne bo škodilo, korist pa je vprašljiva. Gomolj velikosti 1,9 cm je srednje velik. Med nosečnostjo gomolji pogosto nekoliko zrastejo, saj je ščitnica bolje prekrvljena in se v nosečnosti poveča, tudi če je povsem normalna. V primeru izrazite rasti (ki je potrjena ultrazvočno) je potrebna punkcija, nato pa glede na izvid ter videz gomolja odločitev glede morebitne operacije.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P