Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

tolmačenje izvida - ščitnica

Default avatar

hčerkaT

Spoštovani,
Pišem za svojo mamo, ki pravi, da je sicer pisala na forum, vendar mislim, da je nekje prišlo do napake v pošiljanju.Zraven tega, pa sem itak še bolj od nje, zaskrbljena jaz sama.
Stara je 56 let, ima močne vrtoglavice, občasno težje požira in jo sili na kašelj.
Opravila je specialistični pregled ščitnice, po priporočilih specialista pa še scintigrafijo ščitnice. Izvidi so bili naslednji.
UZ ščitnice: Ščitnica je normalne velikosti, nekoliko hipoehogena, nekoliko bolj prekrvavljena. V levem režnju je kavdalno hipoehogen nodus velik 1,1 cm, kavdalneje se nakazuje hipoehogen nodus velik 5 mm. V desnem režnju je kranialno hipoehogen nodus velik 5 mm, nodusi so prekrvavljeni enako kot ščitnica. V višini desnega ščitničnega režnja je ob ACC bezgavka velika 1,3 cm. TSH je 2,8 mE/l

Scintigrafija ščitnice: Kopičenje izotopa v ščitnici je enakomerno, brez hiper ali hipofunkcijskih nodusov.

Ker smo dobili izvide po pošti, vas prosim za razlago izvidov in ali nakazujejo na kaj resnega? Na internetu smo prebrali, da če je nodus neaktiven, je najverjetneje maligen. Ali to potrjujejo? Ali nakazujejo na maligni nodus? Sledi operacija? Punkcija? Kaj pomeni ACC bezgavka? Ali je punkcija nevarna za razširitev malignih zasevkov?

Iskrena hvala za vaše razumevanje in odgovore,
Tanja
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vaši mami za manjše vozliče (noduse) v ščitnici, ki deluje normalno. Gomolji v ščitnici so scintigrafsko normalno aktivni in prekrvljeni enako kakor preostala ščitnica, kar govori za nenevarne benigne spremembe. Zdravljenje trenutno ni potrebno in tudi ne dodatne preiskave. Priporočam pa spremljanje z UZ čez pol do enega leta . ACC pomeni arterijo carotis communis - vratno arterijo, ob kateri leži manjša bezgavka.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

bunk

pozdravljeni!Pred tremi meseci sem šla k zdravniku,ker sem se počutila zelo nervozna .Na živce mi je šel otroški smeh,če je kdo govoril glasneje,za vsako malenkost sem bila užaljena,srce mi je zelo močno razbijalo,v grlu imam občasno cmok,nimam nobenega apetita,ko grem po stopnicah me bolijo mišice,..Zdravnica mi je rekla da imam ščitnico ,ultrazvok je pokazal da je vse ok.na krvi pa mi je pokazalo:S- TSH(0.27-4.20)mlU/L 4.32 H
S-T4 Prosti (12.00-22.00) pmol/L 15.21
S-T3 Prosti(3.95-6.80) pmol/L 5.42
Rekli so mi da imam blago povečanje ščitnice.Kaj to pomeni
p.s.:ker sem se počutila zelo nervozno mi je zdravnica dala tablete proti depresiji parogen,shujšala sem 12kg,še vedno nimam apetita!
hvala za vaš odgovor!
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na navedene izvide gre pri vas za morfološko normolno šitnico (normlen izvid UZ ščitnice). Mejno je zvišan TSH, kar lahko govori za zelo blago premajhno delovanje ščitnice, ali pa gre za fiziološko normalno nihanje vrednosti TSH. Zdravljenje ščitnice trenutno ni potrebno, priporočam p kontrolo TSH in pT4 čez pol leta.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

BetkaB.

Spoštovani,

zadnji dve leti opažam, da se strašansko potim - tako veliko, da se izogibam javnih prevoznih sredstev, saj mi je nerodno pred ljudmi. Zelo se mi tresejo roke, močno mi tolče srce in kar naenkrat sem postala popolnoma nespečna (zadnje leto) pa tudi depresivna. Posledica vsega je velike motnje v koncentraciji, kar me zelo ovira pri delu in sploh pri vsakdanjem življenju. Strašansko sem utrujena. Ne jemljem nobenih zdravil, stara sem 38 let, brez otrok.

Rezultati testa so naslednji (Adria Lab, Ljubljana):

S-TSH 1.71 mIU/L (orient. vred. 0.27-4.20)
S-T4 prosti 12.65 pmol/L (orient. vredn. 12.00-22.00)
S-T3 prosti 3.81 pmol/L (orient. vredn. 3.95-6.80)

Najlepše prosim za razlago testa, vnaprej najlepša hvala.

Lp.
Default avatar

Katjaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Pozdravljeni.

Zanima me naslednje:

S.-A. Fosfataza: 1,81 nkat/L ref.vr. do 1,74
S-AST 0,54 nkat/L ref.vr. do 0,52
(S)HDL holesterol 1,2 ref.vr 1,4-2,8

hvla in lp
Default avatar

Edi P

Spoštovana Betka B!

Glede na normalne vrednsoti TSH in pT4 gre pri vas za normano delovanje ščitnice. Mejno nižji pT3 je verjetno posledica laboratorijske metode določevanja ali morda jemanja zdravil.

Lp

Spoštovana Katjaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Alkalna fosfataza je pri vas mejno povišana, ravno tako AST, kar oboje lahko govori za blago okvaro jeter. Znižan je zaščitni holesterol HDL. Vsekakor je laboratorijske izvide vedno potrebno vrednostiti skupaj z bolnikovimi težavami in kliničnim stanjem.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

BetkaB.

Spoštovani,
najlepša hvala za odgovor.

Lep pozdrav.


[quote=""Edi P""]
Spoštovani!

Glede na navedene izvide gre pri vas za morfološko normolno šitnico (normlen izvid UZ ščitnice). Mejno je zvišan TSH, kar lahko govori za zelo blago premajhno delovanje ščitnice, ali pa gre za fiziološko normalno nihanje vrednosti TSH. Zdravljenje ščitnice trenutno ni potrebno, priporočam p kontrolo TSH in pT4 čez pol leta.

Lp[/quote]
Default avatar

polki

Moj izvid,zanima me koliko je to slabo?:(
TSH -4,92
T3 - 3,66
T4 - 12,36
dobila zdravilo euthyrox 25mg.
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

laboratorijski izvid je zelo težko komentirati, ker so vrednosti predvsem TSH mejne, referenčne vrednosti pa se ravno za to področje v različnih laboratorijih razlikujejo. Če že, gre za zelo blago hipotirozo. Predvidevam, da so vam opravili ultrazvok ščitnice in določili ščitnična protitelesa ter se na osnovi vseh teh preiskav odločili za uvedbo Euthyroxa.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

pred uvedbo zdravil za ščitnico je potrebno opredeliti ščitnično bolezen. Tako mejne vrednosti, kot so vaše, je nujno potrebno preveriti, saj zaradi izredno občutljivih metod laboratorijske vrednosti pogosto (tudi za 20%) ostopajo od realnih vrednosti. Tirolog ob svojem pregledu običajno odredi pregled krvi za ščitnične hormone in protitelesa in pravi ultrazvok ščitnice in se odloči, ali je zdravljenje potrebno ali ne. Na žalost jemanje Euthyroxa zabriše realno stanje, zato tirolog ob pregledu ne bo mogel oceniti delovanja vaše ščitnice. Zato bi bilo bolje, da zdravil do pregleda pri tiologu ne jemljete.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

polki

Meni so pa rekli naj tabletke jem in da bo do takrat gli prav vidno če se je stanje popravilo in zdravljenje ne bo več potrebno.
Zdaj sem pa res v dilemi..a si mogoče s tem ko jih jemlem naredim škodo?
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

to žal ne bo držalo. Kadar je zaradi pomanjkanja ščitničnega hormona potrebno zdravljenje z Euthyroxom, je to praviloma trajno (doživljensko) zdravljenje. Zato je toliko bolj pomembno, da odločitev, ali je zdravljenje res potrebno, stoji na trdnih temeljih in da je ščitnična bolezen jasno opredeljena. Če boste pred tirološkim pregledom jemali Euthyrox, tirolog zanesljivo ne vedel, ali ga res potrebujete ali ne.
Jemanje tako nizkega odmerka vam najverjetneje ne bo škodilo, pa tudi koristilo ne, škodilo pa bo oceni, ali preparat potrebujete trajno ali sploh ne. To pa mislim, da je dolgoročno kar pomembna ocena.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

Ana 87

Pozdravljeni. Prosim za razlago izvida.

TSH: 1,31

Koža in dlani so primerno vlažne, tremorja rok ni. Ščitnica je palpatorno povečana, je pomična, na otip neobčutljiva. Bulbomotorika b.p., veznice niso vnete, blag eksoftalmus obojestransko. Bolnica je evpnoična in normokardna.

UZ: Desni reženj meri 168mm X 21mm, levi 15mm X 14mm. Ščitnica je grobe in homogene strukture, brez nodusov. Traheja ni utesnjena.

Pacientka je evtireotična. Terapija za ščitnico ni potrebna. Odvzamemo kri za aTg, aTPO in TSI.


Počutim se kar dobro, samo občasno brez energije in utrujena. Nikoli še nisem prejemala nobene terapije za ščitnico. Leta 2006 je bila vrednost TSH 0,62.

Hvala in LP, Ana
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

delovanje vaše ščitnice je normalno, tudi struktura ščitnice je glede na opis najverjetneje normalna. Za izključitev avtoimunske bolezni bo potrebno počakati še izvid ščitničnih protiteles. Če bodo negativna, to pomeni, da imate zdravo ščitnico.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

nonimus

Pozdravljeni!

Mene sicer nekaj zanima, ampak ne vem natančno opisat.. sem dala pregledati ščitnico in na izvidu čisto zadnja vrednost (to nisem prepričana al je tsh,t3 ali 4,...) piše da imam 1,24.
normalna meja bi naj bila mend 0,36 in 4,26.
Kako si naj to interpretiram? Baje ščitnica deluje normalno, ampak ali glede na to da sem blizu spodnji meji vseeno pomeni da je počasnejša, kot bi lahko bila ali to nima nobene veze?

Hvala vnaprej!
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Verjetno gre za vrednost TSH 1,24 mE/l kar je povsem v mejah normale in pomeni, da vam ščitnica deluje normalno.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Metka69

Prosim za razlago izvida iz sept.2010:
Hipertiroza z difuzno golšo (pod kontrolo sem že 10 let, v zadnjih 4 letih dvakrat rodila, brez zapletov))
TSH: 0,30
FT4: 5,21
FT3: 13,54
TG: 85,76
UZ: oba režnja sta povečana, multinodozno spremenjena, vse tkivo je izpodrinjeno z velikimi policističnimi nodusi. Sagitalni premer režnjev je cca. 3 cm. V primerjavi s prejšnjimi UZ izvidi je golša nekoliko večja.
Scintigram: razporeditev izotopa v ščitnici je nekoliko nehomogena.
Srčna akcija je ritmična, 88/min.

Trenutno sem brez terapije. Med 2.nosečnostjo in še slabo leto po porodu sem jemala Propyltiuracil, pa tri mesece Athyrazol. Prenehala sem jemati avgusta 2010.

Na izvidu piše, da bi v poštev prišla strumektomija, če se zanjo odločim, sicer pa znova kontrola aprila 2011.

Prosim za vaše mnenje, kaj mi priporočate. Hvala
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

iz napisanega ni povsem jasno, za kakšno ščitnično bolezen gre - lahko bi šlo za bazedovko ali za avtonomno tkivo v ščitnici. Ne glede na to je 10 let spremljanja in občasnega zdravljenja dolgo obdobje, zato vsekakor pride v poštev "definitivno" zdravljenje ščitnične bolezni. Običajno svetujemo na prvem mestu radiojodno zdravljenje, ki je varen način zdravljenja, običajno umiri hipertirozo in zmanjša ščitnico. Redkeje priporočamo operacijo, ki sicer v celoti učinkovito odstrani ščitnico, ima pa možne zaplete, kot je poškodba živca za glasilke ali poškodba obščitničnih žlez.

Odločitev glede zdravljenja je individualna, odvisna od ščitnične bolezni, velikosti ščitnice in poteka bolezni.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

dani 51

Pozdravljani!

Sicer sem ugotovil, da vam pišejo preteno ženske imam pa vseeno tudi jaz prošno za razlago mojega izvida:

S-TSH 8.56
S-TF4 10.84
S-FT3 3.49
S-Tg 54.31

Hvala in lepo pozdravljeni Dani