Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

Athyrazol

Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Težave, ki jih navajate najverjetneje niso neželeni učinki Athyrazola, ampak so posledica same hipertiroze, oziroma drugih dejavnikov.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Obupanka1234

pozdravljeni!

Tudi jaz se zdravim s tabletami Athyrazol zaradi povečane ščitnice. Zdravnik mi je predpisav 2x2 tbleti na dan. Po devetih dneh zdravljenja s temi tabletami sem začela bruhat. Poklicala sem zdravnico vendar je ta rekla da to sigurno ni zaradi tablet in da naj naredim pavzo pri jemanju tablet. Tablete nisem vzela dva dni ker sem se slabo počutila. Po dveh dneh sem zjutraj zopet vzela tablete in sem zopet bruhala.
je mogoče da bruham zaradi tablet ????
hvala za vaš odgovor!
Lp.
Default avatar

BrankaV

Pozdravljeni,

Ponovno jaz (Branka). Kot dogovorjeno, sem bila 6 tednov na Athyrazolu - 21dni 2 tableti na dan in 3 tedne 1 tableta na dan (še vedno ga jemljem). Danes sem dala kri za ponovni pregled ščitnice in ugotovila da se je stanje nenormalno poslabšalo! Prej je bila vrednost S-TSH 0,012 sedaj je 29,52?? Kako se je lahko stanje tako poslabšalo v tako kratkem času?

Prosila bi vas za kratek nasvet.

Vnaprej hvala in lp,
branka
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

težko vam enostavno odgovorim na vaše vprašanje, ker ne vem, za katero ščitnično bolezen gre in kakšen je bil potek bolezni do pred 6 tedni. Pri nekaterih oblikah avtoimunske bolezni je možno, da se preveiko delovanje ščitnie spontano umiri ali celo prevesi v zmanjšano delovanje. Vsekakor bi bilo dobro obiskati vašega tirologa, ukiniti Athyrazol in se glede na izvid ščitničnih hormonov in protiteles odločiti, kako nadaljevati z zdravljenjem ali s spremljanjem.

lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovana Obupanka1234,

bruhanje je možni stranski učinek Athyrazola. Najbolje bi bilo, da obiščete vašega tirologa in se dogovorite za menjavo preparata. To bi bilo dobro storiti čim prej, saj vsaka prekinitev zdravljenja lahko pripelje do poslabšanja vaše bolezni.

lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

BrankaV

Pozdravljeni,

Po prejemanju athyrazola (3 tedne po dve tableti, 3 tedne po eno tableto - torej skupaj 6 tednov) se mi je TSH hormon iz TSH=0,012 dvignil na TSH=29,5. Takoj po prejemu izvida sem prenehala z jemanjem tablet in odšla tirologu. Ta mi je ponovno odvzel kri. Izvidi so bili boljši, saj je TSH=11,08. Po prejemu teh izvidov naj bi pričela jemati pol tablete athyrazola dnevno ter ob tem tudi euthyrox 25 mikrogramov dnevno. Po dveh mesecih bi sledila kontrola. diagnoza tirologa je od začetka enaka - bazedovka. Naj povem, da nimam nobenih težav - ne potenja rok, menstruacijo imam redno, teža je stabilna, težav s srcem ni, skratka, počutim se odlično. Zakaj bi torej morala jemati tablete.... Dobrih 6 let nazaj sem tudi bila napotena tirologu, ki je ugotovil latentna hipotirozo in odredil kontrolo hormonskega stanja brez terapije.

Prosim svetujte mi glede tablet - želela sem prositi za drugo mnenje, vendar so mi rekli, da lahko pridem na vrsto čez 6 mesecev (!?!?), kar je zame absolutno preveč, saj bi želela zanositi.

Vnaprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam,

Branka
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Bazedovko (avtoimunsko hipertirozo) zdravimo s tirostatiki, predvsem uporabljamo Athyrazol. Pri odločitvi o zdravljenju so pomembe klinične težave bolnika, laboratorijski izvidi TSH, pT4 in pT3 ter raven TSI protiteles, ki so specifična za bolezen. Glede na to, da nimate nikakršnih težav, da je hiperfunkcija ščitnice ob jemanju Athyrazola izzvenela, oziroma se je celo pojavila hipotiroza, da niste navdušeni nad jemanjem zdravil, je možno, da z jemanjem Athyrazola in Euthyroxa prenehate in kontrolirate stanje čez 6 do 8 tednov. Glede tega sicer priporočam pogovor s tirologom, ki vas zdravi. Nosečnost vsekakor priporočam odložiti dokler ne bo doseženo stabilno stanje (normalni TSH, pT4 in pT3 ter TSI brez terapije).

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

BrankaV

Spoštovani g. Pirnat,

Hvala za vaš odgovor. Kakšen je potek zdravljenja, če bi jaz slučajno že bila noseča? Zadnje perilo je bilo v začetku novembra. Imela sem rojstni dan in mogoče je praznovanje le-tega šlo malo predaleč... Kaj naredite v tem primeru? Sprašujem zato, ker sva prvega otroka s partnerjem spočela v prvem poskusu... Kako lahko moje težave vplivajo na morebitno nosečnost in plod sam?

Iskreno se vam zahvaljujem za odgovor in vam želim lep dan.

S spoštovanjem,
Branka
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Če ste noseči bo potrebno Athyrazol zamenjati z Propiltiouracilom. Takoj, ko bo nosečnost potrjena priporočam opraviti kontrolni pregled pri tirologu: hIpertirozo v nosečnosti je potrebno zdraviti, uporablajmo pa Propiltiuracil, ki v manjši meri prehaja skozi postelico v plod kor Athyrazol. V nosečnosti tirostatikom tudi ne dodajamo tiroksina.


Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Trisha156

Spoštovani, zanima me ali je ustrezno zdravljenje 2 x na dan athyrazol 10 mg in 2 x na dan pol tablete propranolol leka, za 1 mesec, za avtoimuno vnetje scitnice, hipertirozo in bezedovko. Sedaj prvic po 16 letih imam tezavo, ker imam tsh 0,00, ft 3 14,97 (2,63-5,7) in ft4 35,03 (9.00_19,05). Sprasujem zato, ker mojega doktorja ni bilo in mi je to predpisal drugi doktor.

Hvala
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Bazedovko (avtoimunskni hipertirozo) zdravimo s tirostatiki (Athyrazol), navadno dodamo neselektivni blokator beta adrenergičnih receptorjev (propranolol). Glede na to, je zdravljenje, ki so vam ga predpisali ustrezno.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

tinaopr

Pozdravljeni,

stara sem 23 let in se že 5 leto zdravim za hipertirozo z difuzno golšo z Athyrazolom (vmes sem pol leta prenehala z jemanjem zaradi stabilizacije). V začetku meseca marca sem imela pregled pri tirologu (TSH=0,202, FT4=13,33, FT3=4,41) in sem zmanjšala odmerek iz 3tbl dnevno na 2tbl dnevno. Počutje pred tem je bilo normalno. Teden kasneje sva se s fantom odpravila na morje, na kar se mi je med vožnjo začelo motiti, srce mi je močno razbijalo, imela sem občutek, kot da ne morem pogoltniti sline, imela sem manjši napad panike. Odšla sem v bližnjo lekarno, saj sem smatrala, da sem dehidrirana ali pa da imam premalo železa v krvi zaradi močne menstruacije. Izmerili so mi krvni tlak, ki je bil visok (150/95, utrip okoli 100).
Par dni kasneje sem imela občutek, kakor da sem depresivna, brez volje, prespala bi lahko celi dan, apetit nisem imela. Glava me ni bolela, imela sem pa močan pritisk v njej. Osebna zdravnica mi je še enkrat pregledala ščitnične hormone (TSH=0,271, FT4=11, FT3=4,8), dobila sem redno napotnico tirologu, ki mi ni prav nič koristila, saj sem tako naročena na mesečne preglede. Par dni sem prenehala z jemanjem Athyrazola, saj sem se počutila boljše. Sedaj jemljem 2tbl dnevno, kot imam predpisano. Pregled imam naslednji teden. Nekajkrat tedensko si izmerim krvni tlak, ki je v povprečju 140/80-95, utrip niha 80-110. Teža je ustaljena.
So lahko ti simptomi posledica nepravilnega delovanja ščitnice ali vztrajam pri osebni zdravnici za nadaljnje preglede? Pred kratkim me je začelo boleti še v desnem predelu (nekaj časa boli potem pa mine) pod rebri in trenutno čakam na rezultate S-lipaze, v kolikor bi bile težave s trebušno slinavko.

Hvala za odgovor.
Default avatar

MissDream

Pozdravljeni,
imam hud recidiv bazedovke TSH: 0,005, trenutno se zdravim z Athyrazolom in počasu zaključujem s Propranololumom. Tirolog mi je svetoval zdravljenje z radiaktivnim jodom. Zanima me v katerih primerih se odločijo za operacijo in v katerih za rad. jod?
Hvala za odgovor.
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

pri zdravljenju bazedovke se odločamo za kirurško odstranitev v primeru zelo velike golše, ali pri sumu na karcinom ščitnice. Pri vseh ostalih bolnikih z bazedovko se odločamo za zdravljenje z radiojodom.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Tinja

Pozdrav.

Po 14 dneh 2×2 tbl Athyirozola se mi je pojavila alergija (pikice po celem telesu vrat roke trebuh hrbet). Zacelo se je s srbezem predvsem lasišca. Kontrolo imam v sredini januarja. Ali lahko pridem v ambulanto prej, da se zdravilo zamenja.

Zanima me se kako je z šporom. Prej sem veliko tekla in hodila v hribe. Ali bom lahko se kdaj oz kdaj lahko pomovno začnem z bolj intenzivnim treningom? Mišice so mi popolnoma izginele čutim šibkost in bi si zelela da je telo v takem fizicnem stanju kot prej.

Pa se eno vprasanje. Glede na potek bolezni, alergije na zdravila in ponovitve pri 70% pacjentov..zakaj se takoj ne odločite za jod?

Stara sem 35 let. Diagnoza: Bazedovka. TSH < O.OO8, FT4 80.3, FT3 >30.80, ANTITPO 369, ANTIZ
TSHR 32.

Hvala za odgovor.
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

glede na možno alergijo je potreben takojšen obisk pri tirologu in morda zamenjava zdravila za Propiltiouracil.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog