Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

Endokrinolog

Default avatar

Edi P

Spoštovani,

gelede na navedeno rastnega hormona ne potrebujete.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

ABC123

Pozdravljeni!

Rada bi opravila samoplačniško hormonsko testiranje. Prosim vas, če mi lahko predlagate, katere hormone bi bilo pametno preveriti in ali je vseeno, kdaj se opravi testiranje za posamezne preiskave (kateri dan v ciklusu). Moj glavna težava je izpadanje las po celotnem lasišču, ki traja že od januarja, zadnji mesec pa se je stanje še močno poslabšalo. Lasje postanejo tudi zelo hitro mastni.

Pred tremi leti sem bila pri endokrinologu, opravila sem določene laboratorijske preiskave, med katerimi so odstopali S-Testosteron z vrednostjo 0,2, S-DHEA-S 3,4, S-Urat 149, S-Klorid 106 in S-Železo (III) 9,1. Funkcija ščitnice je bila normalna TSH 1,54, LH 10,30 in FSH 5,55. Predpisali so mi Aldactone 100 za dve leti, in sicer jemanje prve tri tedne ciklusa, nato enotedenska pavza itd. Z jemanjem Aldactona nisem pričela takoj, ker sem imela težave z želodcem. Sem pa letos januarja pričela s terapijo.

Imam vstavljen tudi maternični vložek Jaydess. Prva tri leta uporabe vložka nisem imela nobenih težav. Menstruacije so bile redne (s šibko krvavitvijo), ciklus je bil normalen. Po treh letih, ko bi ga bilo potrebno zamenjati, pa so se pričele prve težave, in sicer popolna odsotnost menstruacij za prb. pol leta, napihnjenost, nabiranje maščob okoli trebuha, malo sem pridobila tudi na teži (4 do 5 kg). Decembra (čez pol leta) so mi zamenjali Jaydess z novim. Menstrualni cikel do danes še vedno ni OK (včasih je mesečni, drugič spet odsotna M). Bilo je tudi obdobje, ko so me prsi močno bolele in so bile na dotik zelo občutljive. Imela sem tudi obdobje zaspanosti. Tiste tri tedne, ko jemljem Aldactone, se mi zdi, da dokaj blagodejno vpliva name, nisem napihnjena, lasje se mi zmastijo šele na 3-4 dni (sicer jih imam že drugi-tretji dan zelo mastne), v tem času ne pridobivam na teži.

Lani sem bila tudi na UZ, kjer so mi ugotovili cisto na jajčniku, ki pa je naj ne bi bilo videti pri naslednjem UZ.

Bila sem tudi pri dermatologu zaradi izpadanja las, naj bi bilo več vzrokov zanje: v manjši meri androgena alopecija, telogeni evflugij in pa tudi krožno izpadanje, ki se je na lasišču lepo zarastlo (in ni več prisotno), le na obrveh še malo. Vendar pa naj bi telogeni evflugij trajal bistveno krajše obdobje, zato sem pomislila tudi na hormonske motnje kot možen vzrok za izpadanje las (po celem lasišču).

Rada bi opravila preiskave za PCO, ščitnico, nadledvično žlezo in testosteron. Bi bile te preiskave smiselne? Katere so oznake oz. kratice hormonov teh preiskav? Katere laboratorijske preiskave vi predlagate? Za kakšno težavo bi po vašem mnenju lahko šlo pri meni?

V naprej hvala za odgovor in lep pozdrav!
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

glede na navedeno gre pri vas za PCOS. Priporočam določiti FSH, LH DHEAS, testosteron in morda TSH.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Martina-LJ

Ze nekaj let (4) nisem vec na hormonski kontracepciji in od takrat imam cudne menstruacije, oz. vmesne krvavitve in rjav izcedek. V celotnem ciklusu bi rekla, da je nekje 10 dni ''normalen'' izcedek. Vmesne krvavitve in rjavi izcedek se pojave kakšnih 10-5 dni pred menstruacijo in se nadaljuje 5-10 dni po menstruaciji. Prava menstruacija ce je, je 2 dni, ostalo je rjav izcedek in vmesne krvavitve. Ginekologinji se to zdi normalno. Naredi normalen pregled, pravi da je vse ok in to je to. Na dodaten pregled me ne zeli poslat.
Ciklus traja približno 28 dni (včasih kakšen dan manj ali več). V celotnem ciklusu bi rekla, da je nekje 10 dni ''normalen'' izcedek.
Katere dodatne preiskave bi bilo dobro opraviti? V juliju letos imam pregled pri tirologu, zaradi povišanih antiteles. 😊 Hvala
Default avatar

Maruša1991

Pozdravljeni,
Februraja imam endokrinološki pregled zaradi motnje menstrualnega ciklusa (nimam menstruacije), zaradi policističnih jajčnikov ter zaradi premalega delovanja ščitnice.

Zanima me, ali lahko jemljem kapljice KONOPLJIKE (Vitex agnus castus L.).

Pred nekaj časa sem jemala tablete Dabroston, ki so mi uravnale cikel, vendar mi jih ginekologinja ni predpisala več, ker naj bi 4 mesece pred endokrinološkim pregledom ne smela jemati hormonskih tablet-za optimalne rezultate pregleda.

Kako je pa potem z naravniji kapljicami Konopljike? Jih lahko jemljem pred pregledom?

Hvala za odgovor
Default avatar

Edi P

Spoštovana "Maruša 1991",

žal ne vem kaj vsebujejo kapljice Konopljike zato Vam na vprašanje žal ne morem odgovoriti.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Edi P

Spoštovana "Martina Lj",

morda je vzrok za vmesne krvavitve neustrezno razmerje med estrogenom in progesteronom.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Maruša 1991

Sestavine:
tekoči ekstrakt iz sadežev navadne konopljike - Vitex agnus - castus L., (757 mg), voda, glicerin, gama ciklodekstrini (44 mg), cinkov glukonat (28,57 mg), alfa ciklodekstrini (22 mg), vitamin B6 (piridoksin hidroklorid 1,12 mg).

Učinkovit dnevni odmerek je priporočena dnevna količina aktivnih sestavin v 2 ml:

Sestavine: V 2 ml:
Iridoidi 8 mg
Cink 4 mg
Vitamin B6 1 mg
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

glede na navedeno sestavo ni zadržka za jemanje ekstrakta sadežev navadne konopljike.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

majammaja

Pozdravljeni, endokrinologinja mi je postavila sum na insuficienco nadledvičnice in mi napisala napotnico za MR Glave s poudarkom na hipofizo (protokol za hipofizo). Ker na spletu ne najdem, kje tako slikanje izvajajo, se obačam na vas, kje mi svetujete da se naročim? Mogoče veste, koliko pride samoplačniško?

Hvala in lp.
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

magnetno resonanco hipofize (glave) lahko opravite V UKC Ljubljana, UKC Maribor, Medilab....Koliko stane smoplačniška preiskava žal ne vem.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog