Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

Izvid S-TSH

Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Mejno normalen TSH ob povsem normalnih pT4 in pT3 lahko pomeni, da se razvija hipertiroza. Priporočam kontrolo TSH in hormonov čez dva do tri mesece.
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

avrora

Pozdravljeni

na pregledu krvi so mi ugotovili normalne vrednosti TSH - 2.51

Zaradi mojih simptomov, me zanima, če kljub temu obstaja možnost, da imam motnje v delovanju ščitnice?
V tem primeru bi šla na samoplačniški krvni test, vendar nevem katere vrednosti naj pogledam: pt3, pt4 ali protitelesa antiTPO, anti TG?
Ali se hashimoto prepozna le s prisotnostjo protiteles, ali že vrednosti TSH, pt3 in pt4 nakazujejo nanj? Ali pa je morda v mojem primeru normalnega TSH smiselno pregledati samo protitelesa?

Hvala
Default avatar

barb82

Pozdravljeni, lepo prosim za komentar izvida.

TSH 0,128
T3 2,49
T4 16,10

Stara sem 34. Od 11.leta Hashimoto, Vobenol in kasneje Euthyrox 125.

V zadnjih pol leta sem zacela z bolj intenzivnimi vajami v fitnesu, pazim na prehrano in sem v tem casu izgubila 5 kilogramov. Pocutje sicer je obupno. Zelo slabo spim, daje me nespecnost in depresija. V teh pol leta so se mi tudi razvili policisticni jajcniki :( K sreci sem enkrat ze rodila, a prej nobenih tezav. Sploh z zanositvijo Prav tako imam povisan kreatinin in prenizke trigliceride.

Menite da je terapija 125 Euthyroxa ustrezna?

Hvala v naprej.
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na vrednost TSH - 2.51je zelo majhna verjetnost, da gre za moteno delovanje ščitnice. Tudi dodatne preiskave glede opredelitve norebitnega Hashimotovega tiroiditisa trenutno niso potrebne.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na navedene izvide je mord odmerek Euthyroxa celo nekoliko prevelik.Znižana vrednost pT3 je verjetno posledica izgube telesne teže v zadnejm času. TSH je znižan. Verjetno bi bil primren odmerk REuthyrox a 5 x 125 ug in 2 x 100 ug tedensko.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Ajda17

Spoštovani!

Zaradi težav s ščitnico jemljem Eltroxin 125mg, vrednost TSH je 2,08. Ker načrtujem nosečnost, me zanima, če je vrednost ustrezna. Pred pol leta sem imela spontani splav. Prebrala sem, da se v tujini (Nemčij) kot primerna šteje vrednost okoli 1 (ne zaradi zanositve, ampak zaradi preprečevanja splava). Kaj vi mislite? Verjetno mi vrednost okoli 1 ne bo škodila? Zanima me, za koliko bi bilo potrebno zvišati odmerek.

Hvala za vaša pojasnila.

Ajda
Default avatar

Edi P

Spoštpovani!

Vrednost TSH 2,08 mE/l je povsem ustrezna tudi za nosečnost. Odmerka Euthyroxa ni potrebno spreminjati.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

koder2

Spoštovani,

pred dnevi sem bil na pregledu krvi. Rezultati so naslednji:
S-TSH: 0.004 (0,358-3,740)
S-FT4: 26.9 (11,5-22,7)
S-FT3: 8.8 (3,4-6,1)
Za ščitnico že jemlem tablete. Zaradi zelo slabih izvidov krvi so me nujno poslali na ponovni pregled ščitnice.
Zanima me, ali me mora zelo skrbeti?

Hvala za odgovor!
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Žal niste navedli katera zdravila za ščitnico prejemate. Glede na navedene izvide gre za prekomerno delovanje ščitnice, ali prekomerno nadomeščanje ščitničnih hormonov.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

sasaM

Prosim za mnenje glede na izvid za ščitnico.
Gre za zdravega otroka starega 11 let, ki pa ima izkazan prevsok T3.
Izvidi so:
TSH 1,59 (0,27-4,20)
T3 prosti 7,2 (3,1-6,8)
T4 prosti 16,8 (12,0-22,0)
Iskrena hvala vnaprej, Saša
Default avatar

sasaM

Prosim za mnenje glede na izvid za ščitnico.
Gre za zdravega otroka starega 11 let, ki pa ima izkazan prevsok T3.
Izvidi so:
TSH 1,59 (0,27-4,20)
T3 prosti 7,2 (3,1-6,8)
T4 prosti 16,8 (12,0-22,0)
Iskrena hvala vnaprej, Saša
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

vrednost T3 je popolnoma normalna za 11 letnega otroka.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Marijaaa

Pozdravljeni zanima me izvidi scitnice
s-TSH 2.34
s-T3 4.4
s-T4 14.0
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

vsak laboratorij, ki določa TSH in ščitnične hormone ima lastne normalne vrednosti. Navedene vrednosti so v mejah normale za večino laboratorijev.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

MajaMP

Pozdravljeni. Imam hashimoto 1 leto (povišana protitelesa), TSH je bil avgusta 2017 = 3.4. Kontrola v novembru 2017 je pokazala TSH 2.18, letos novembra pa 4.2. Jemljem Euthyrox 25 mikrogramov(?). Želim zanositi, vendar osebna zdravnica meni, da je TSH v mejah normale. Kaj mi svetujete? Hvala
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

glede na načrtovano nosečnost in vrednost TSH 4,2 mE/l priporočam zvišati odmerek Euthyroxa na 50 ug dnevno in kontrolo TSH čez dva meseca, oziroma takoj v primeru nosečnosti.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

MajaMP

Pozdravljeni

Najlepša hvala za odgovor.
Maja