Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

Izvid S-TSH

Default avatar

Ida

Spoštovani.

Prosim za mnenje glede moje imunološke preiskave (ščitnica) in sicer sem dne 5.3 opravila osnovno preiskavo, rezultat S-TSH pa je 0,91 (referenčna vrednost pa je 0,35 - 4,94)

hvala
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Vaša vrednost TSH je v mejah normale, kar govori za normalno delovanje ščitnice.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

frgx

lp. Mene prav tako zanima kaj pomeni rezultat 1.62 preiskave S-TSH ref. vrednost 0.27 - 4.2 enota mlU/l pod opombe je še dodano število točk: 1,00
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

rezultat pomeni, da je delovanje ščitnice normalno.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

zori

Spoštovani,

pred dvemi leti so mi odstranili ščitnico. Diagnoza je bila papilarni rak ščitnice. Jemljem Euthyrox 150. Zadnje čase se slabo počutim, zato me je splošna zdravnica poslala na preiskave.
TSH 0,011
T3 prosti 5.4
T4 prosti 26.4

Dala mi je napotnico za endokrinološko ambulanto. Pravi, da bom verjetno morala zmanjšati dozo Euthyroxa.

lp
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

glede na diagnozo papilarnega raka ščitnice je odmerek Euthyroxa najverjetneje ustrezen in ga ne boste smeli bistveno spreminjati - pri vaši bolezni mora biti namreč odmerek Euthyroxa takšen, da vzdržuje znižano vrednost TSH. TSH je namreč eden od pomembnih stimulatorjev rasti ščitnice. Mislim, da ni modro, da vam endokrinolog prilagaja odmerek Euthyroxa, najbolje bi bilo, da se glede odmerka pogovorite z vašim onkologom. Ta bo namreč glede na velikost in razširjenost tumorja pred operacijo lahko najbolje ocenil, kakšne so vaše ciljne vrednosti TSH in hormonov.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

Vita u.

Spoštovani.

Prosim za mnenje glede moje imunološke preiskave (ščitnica) in sicer sem dne 09.10.09 opravila osnovno preiskavo, rezultat S-TSH pa je 0.15 (referenčna vrednost pa je 0,35 - 4,94)
/navajam tudi vrednosti S-fT3 5.41(ref.vrednost 2,63-5,70) in S-fT4 15.87 (ref.vrednost 9,0-19,05)/

hvala
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

vaš izvid kaže na zelo blago zvečano delovanje ščitnice, ki bi ga bilo potrebno dodatno vzročno opredeliti. Če še niste bili obravnavani pri specialistu, bi bilo najbolje, da se naročite na pregled k tirologu.

lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

sandra jakobčič

Spoštovani,


Prosim za vase mnenje glede moje ščitnice. Rezultat je2,95 (ref. vrednost je 0,35-4.94). število točk imam pa 4.1


najlepša hvala
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Pri vas je vrednost TSH v mejah normale, kar pomeni, da ščitnica deluje normalno.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

hipotka

Se mogoče ve, kolikšna so lahko odstopanja v rezultatih TSH ker nisi tešč dajal krvi? Cca leto nazaj sem imela okrog 4 (dopoldan na tešče), ta teden pa 2,9 (popoldan, pol ure pred tem pojedla tortico). Mi je rekla v Adrialabu, da so možna odstopanja zaradi tega, sama sem tudi sumila, da imam okoli 4, ne 2,9
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

na laboratorijski izvid polnjenost želodca nima nikakršnega vpliva. Koncentracija TSH nikakor ni stabilna vrednost, pač pa niha preko dneva v okviru normalnih vrednosti.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

hipotka

Ane? Hm, se je meni tudi malo čudno zdelo, ko mi je ženska tam rekla, da bodo odstopanja, ker nisem na tešče in mi priporočila, naj pridem drug dan.. Ok, hvala za odgovor.
Default avatar

Logar

Spoštovani,

prosim za mnenje glede moje ščitnice. Preiskava krvi je pokazala, da imam vsebnost hormona S-TSH 5.507, S-T3 prosti je 4.21, S-T4 prosti pa 11.39.

Zanima me, kaj pomenijo ti izvidi, ker sem poslana k specialistu.

Hvala za odgovor!
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

izvid pomeni, da ščitnica nekoliko premalo deluje. Specialist bo preveril ta izvid, opredelil morebitno ščitnično bolezen ter glede se glede na izvide odločil za zdravljenje.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

majch

Pozdravljeni. :)
Stara sem 15 let in pred krakim sem šla dat kri, da mi pregledajo če je ščitnica ok.
Rekli so mi, da se takoj naročim u bolnici za pregled ščitnice, saj je moj S-TSH 6,227
(0.470-4.640).
Zelo sem u skrbeh, prosim če mi poveste kaj to pomeni.


LP: Maja :D
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Blago zvišana vrednost TSH (6,227 mE/l), najverjetneje govori za blago premajhno delovanje ščitnice (hipotirozo), lahko pa gre za normalno nihanje ravni TSH ali laboratorijsko napako. Vsekakor je potreben pregled pri tirologu ni pa potrebna urgentna obravnava.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

natašakn

pozdravljeni
pred mesecem dni sem prosila otr. zdravnico, da je dala pregledati v lab. hčerino (7 let) kri, ker je bila pogosto utrujena in je skoraj vsak pop. šla spat, kar pa prej ni nikoli počela saj je bila vedno živahna. Moram pa povedati, da je pred tem prebolela 3 streptokok angine v 1,5 mesecu. Med zadnjo angino in laborat. preiskavami je cca 2 meseca.
No, izvidi so bili: trombociti:375, S-kreatinin:51,S-AST:0,65, S-TSH:4,53, analiza urina:Sed-levkociti:10-15.
Po enem mesecu smo ponovili pregled krvi:levkociti:10,4; ,K-trombociti:407, S-AST:0,54, S-TSH:5,76 (S-T3 prosti 7,10, S-T4 prosti 17,82)

kaj naj bi vse to pomenilo?
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

izvide je težko komentirati, saj iz napisanega ni jasno, kateri laboratorij je določitev opravil in kakšne so referenčne vrednosti. Predvidevam, da je TSH mejno višji, prav tako T3. Višja koncentracija T3 je glede na starost deklice pričakovana. Višji TSH pa bi bilo potrebno opredeliti, najbolje pri pediatričnem endokrinologu.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

T.D.

Pozdravljeni,

izvidi za TSH pri meni so bili pred dvema tednoma 23 (normalna vrednost je do 5,5), danes sem zopet dala kri in se je TSH povišal na 76....danes sem začela jemati Euthyrox 50...zanima pa me če je šekaj drugega priporočljivo pri takih vrednostih, v smislu hrane, čajev, telesnih aktivnosti, karkoli...namreč sem zelo zaskrbljena tudi moje počutje je katastrofalno, sem zelo zaspana, zebe me, potim se, imam čisto ledene in potne roke, sem zelo razdražljiva....Koliko časa lahko traja, da se stanje dokaj normalizira.
Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor,T