Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

hipotalamična amenoreja

Default avatar

katjusa1

Spontane menstruacije nimam od oktobra 2005. Po večkratnem hormonskem testiranju je rezulata hipotalamična amenoreja, LH 0,17, FSH 2,68, estradiol 0,11. Endikrinolog priporoča sprožanje krvavitev z gestagenskimi preparati. Kaj povedo rezultati o delovanju hipofize in kako do zanositve? Po sproženi krvavitvi s Cycloproginovo do spontanih krvavitev ni prišlo.
Vnaprej hvala za odgovor.
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za motnjo v hipotalamohipofiznem področju, z nizkimi vrednosti gonsdotropinov (FSH, LH) in posledično estradiola. Vzroki so lahko različni (hud stres, anoreksija, kronične bolezni, tumorji v področju hipotalamusa oziroma hipofize, panhipopituitarize...). Vsekakor priporčam dodatne preiskave pri endokrinologu. Glede nosečnosti se posvetujte kasneje, ko bo ugotovljen vzrok za stanje.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

chiquita123

Pozdravljeni,
Stara sem 26 let, visoka 170 cm in tehtam 49kg. Vedno sem imela normalne menstruacije (pri teži 52-54kg), pri 19 letih pa sem pričela z jemanjem kontracepcijskih tabletk, na svojih daleč največji teži 58kg, ki sem jih jemala 4 leta. V tem času sem shujašala na sedanjo težo in ko sem pred 3 leti prenehala z jemanjem le-teh nikoli nisem dobila menstruacije. Bila sem že pri endokrinologu, ki mi je za diagnozo postavil hipotalamično amenorejo. Zadnja tri leta sem menstruacijo umetno sprožila z jemanjem tablet Cyclo Progynova, zdaj pa sem se končno odločila, da preneham z jemanjem kemije in se lotim dejanskega problema torej pridobim nekaj kg, kar mi je že takrat svetoval zdravnik. Imam pa eno vprašanje in sicer glede telesne aktivnosti, bolj ko namreč iščem informacije po spletu, večina žensk piše da so s telesno aktivnostjo popolnoma prenehale (razen joga in hoja) ker naj bi povzročala na telo prevelik stres. Vendar pa je pri meni tako, da imam sama zelo stresno življenje in je šport (različne obliek vodenih vadb) ena redkih stvari, ki me dejansko sprostijo. Seveda bi aktivnosti zaradi potreb pridobivanja kg nekoliko omejila, a me zanima ali menite, da je popolno prenehanje športa kot je recimo aerobika z utežmi potrebna?
Hvala za informacije in lep pozdrav!
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

vsekakor prenehanje športnih aktivnosti pri vas ni potrebno. Športne aktivnosti so koristne.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog