Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

TSH

Default avatar

alberta

Moj TSH je 19.331. Kolikšen mora biti TSH, da si lahko na bolniškem dopustu?
Default avatar

Nina

Normalen TSH je od laboratorija do laboratorija različen.
Pri nas je npr. 4,2 normalen, torej imaš ti zelooo povišanega.
Mislim pa, da ti bolniška pripada dokler nimaš normaliziran TSH oz. tvoje počutje ni vredu (jaz sem se npr. pri vrednosti 24 počutila bolje kot potem,ko sem se začela zdraviti in sem imela blago povišanega) .
Takrat sem se res počutila katastrofalno in sem dobesedno životarila (popoldan skoraj vsak dan počivala, da sem se toliko sestavila, da sem lahko naslednji dan v službi normalno delala) iz dneva v dan, ampak sem nekako zdržala brez bolniškega staleža, čeprav mi je zdravnica rekla, da ga lahko koristim.

Torej, od tebe je odvisno kakšen prag slabega počutja še preneseš.
Saj ti bo telo povedalo samo.

Sicer ti bo pa o tem povedal kaj več dr. Pirnat, ki nam je res v pomoč s svojimi odgovori.
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Pri vas je vrednost TSH izrazito zvišana kar govori za hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice). Verjetno so vam določili tudi T4 in T3, ki sta bila mejna ali znižana. Vsekakor ni direktne povezave med ravnjo TSH in počutjem bolnika in tudi ne med TSH in "pripadanjem" bolniškega staleža. O bolniškem staležu odloča vaš izbrani zdravnik. Pri bolnikih, ki imajo simptome in znake hipotiroze, izrazito zvišan TSH in znižana T4 in T3, navadno priporočamo par tednov bolniškega staleža.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Anka Banka

Tudi mene zanima glede bolniške.Izvid tireologa pravi kontrolo pri OI čez 3 mesece.Počutim se slabo in imam vrtoglavice.Kako je z bolniškim staležem?
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

kot že rečeno pri izrazitem premajhnem delovanju ščitnice (hipotirozi) v začetku zdravjenja priporočamo bolniški stalež. O tem odloča izbrani specialist družinske medicine.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog