Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

Operacija

Default avatar

Nataskica

Pozdravljeni,

stara sem 28 let in imam bazedovko, ki se mi je ponovila ze drugic - par mesecev po zakljucenem zdravljenju. Trenutno jemljem Athyrazol 1/dan.
Radiojod sem odklonila, ponujena mi je bila tudi moznost operacije (in opozorilo o moznih zapletih).
O 131I sem prebrala ogromno strokovnih/znanstvenih clankov in pa tudi izkusnje ljudi, ki so prejeli terapijo (tudi statistika pve svoje). Poslabsanje SO ali celo na novo nastale tezave z ocmi, ponovitve bolezni, povecane moznosti karcinoma dojk, jajcnikov in prostate, izolacija (kako v majhnem stanovanju z malim otrokom?) so le nekateri izmed razlogov, zakaj odklanjam aplikacijo 131I.
Moznosti zapletov pri operaciji poznam, vseeno pa me zanima, koliko takih operacij (izkljucno pri pacientih z bazedovko) pri nas opravi 1 (eden) kirurg? Zanima predvsem zaradi izkusenosti kirurga, saj je pri bazedovki scitnica bolj prekrvavljena in je moznost za krvavitve vecja. Kako je z jodovimi kapljicami pred operacijo, ravno zaradi zmanjsanja prekrvavljenosti scitnice?
Kje sploh lahko zvem, kdo vse operira take primere ter kdo je najboljsi na tem podrocju?

Zelo bi bila hvalezna, ce bi mi odgovorili na vprasanja v zvezi z operacijo.

Vse dobro vam zelim in vas lepo pozdravljam,
Natasa
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

pri nas operacijo ščitnice opravljajo torakalni kirurgi. Kirurg, ki operira ščitnico opravi 100 do 150 operacij letno. Možni zapleti so poškodba povratnega živca, ki oživčuje glasilke in posledična hripavost. Lahko se pojavi tudi premajhno delovanje obščitničnih žlez, če jih kirurg pri operaciji ščitnice pomotoma odstrani. Posledica je motena presnova kalcija. Pred operacijo bazedovke svetujemo dodajanje jodnih kapljic, ki zmanjšajo prekrvavitev žleze in s tem je manjša nevarnost krvavitve pri operaciji.

lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog