Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

Ponovitev hipertiroze

Default avatar

Natali123

Spostovani dr. Pirnat,

Kar nekaj vasih mnenj sem ze prebrala na forumu, vendar bi vseeno zelela, ce lahko poveste svoje mnenje se konkretno na mojem primeru.

Stara sem 26 let, pri 14ih letih sem prvic zbolela za avtoimuno bazedovko - hipertiroza. Najprej sem prejela zdravilo Atyrazol, vendar sem po jemanju cca 1 mesec dobila hudo alergicno reakcijo. Nato so mi zamenjali na Propiltiouracil povprecno 2x2 tbl na dan v kombinaciji z Eltroxinom. Tablete sem jemala 4 leta, nato je bolezen presla v remisijo.

Letos so se mi tezave ponovile in so ugotovili ponovitev hipertiroze.
Trenutne vrednosti:
TSH: 0,007
pT3: 9,74
pT4: 29,26
Ponovno imam predpisano terapijo Propiltiouracil 3x1tbl dnevno.

Na pregledu so mi predlagali terapijo z radiojodom ali kirursko odstranitev scitnice.

Zanima me, ali je mozno, da se mi je hipertiroza ponovila zaradi stresa (v zadnjem casu je bilo res veliko stvari) ter ce umirim nacin zivljenja, da preide delovanje scitnice v normalno stanje in se mi ne ponovi?
Glede na to, da je bila kar 8 let v mirovanju vsaj na krvnih izvidih, ali je mozno, da se stanje umiri samo od sebe in ne potrebujem radiojoda oz. operacije?

Nikakor se ne nagibam k terapiji z radiojodom, predvsem ker se ne ve tocnega odmerka. In skrbi me tudi to, da imas v sebi sevanje, zato moras biti locen od ljudi, zdravniki pa trdijo da na moje telo ne seva nikamor drugam, razen na scitnico? Zdi se mi malo nelogicno. Poleg tega je veliko moznosti, da se stanje spremeni v hipotirozo, kar pomeni spet slabo pocutje ter jemanje nadomestnih hormonov. In kaj bo potem, ce bom slucajno alergicna na zdravila za hipotirozo oz nadomestne hormone?
Z operacijo sem na istem.

Kako je z nadaljnim potekom zdravljenja z zdravili, ce se ne odlocim za nobeno od teh dveh moznosti, ampak pocakam da se scitnica ponovno umiri s tirostatiki? Ter kaj to pomeni v prihodnosti za nosecnost? Ali je z odstranitvijo scitnice oz. radioaktivnim jodom zmanjsana moznost za zanositev?

Naljlepsa hvala za vas odgovor.
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

glede na to, da se Vam je bolezen ponovila in ste alergični na Athyrazol je potrebno razmišljati o "definitivni terapiji" ščitnice, predvsem aplikaciji radiojoda. To zdravljenje je zelo elegantno, varno in učunkovito. Razen morebitnega pojava hipotiroze nima neželenih stranskih učinkov.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Natali123

Spostovani,

Najlepsa hvala za vas odgovor.

V tem casu sem bil pri se enem specialistu (sla sem po drugo mnenje), kjer mi je z UZ scitnice ugotovil, da imam na scitnici nekaj nodusov v premeru cca 0.5cm vsak. Zato mi je terapijo z radiojodom odsvetoval, dokler se ne ugotovi kaksnega izvora so ter ali bodo morda izginili, predlagal je tudi punkcijo nodusov. Kaj o tem mislite vi?

Sla sem pregledat tudi scitnicne hormone, ki so malo padli v teh 3 tednih, odkar jem zdravila. Vendar so se mi pojavile tezave z ocmi (meglen vid, bolecine v oceh)... Pri prvem pojavu hipertiroze leta 2005 so mi ugotovili tudi rahlo orbitopatijo. Menite, da je smiselno iti ponovno na ocesno kliniko na podrobnejsi pregled?

Hvala za vase mnenje.
Lp
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

vsekakor je potrebno oceniti za kakšne spremembe (noduse) v ščitici gre in ali je potrebno opraviti biopsijo teh gomoljev. Glede težav z očmi mora tirolog oceniti ali je potreben regled pri tirologu.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog