Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

Hipotiroza - menstruasija, prehrana

Default avatar

jelka400

Pozdravljeni.
Jemljem Eutyrox, TSH v mejah normale.
Zanima me glede ščitnice in menstruacije. Pred jemanjem Eutyroxa so bile moje menstruacije izjemno močne. Od začetka terapaije z Eutyroxom so se menstruacije količinsko zmanjšale, ne lije več iz mene (tudi hemoglobin se je občutno izboljšal). So se pa menstruacije žal podaljšale. Prej so bile nekje 11 dni, zdaj pa že na 15 dni.
Tako je že nekaj let.
A se ta glede menstruacije še kaj narediti na področju ščitnice?
Ginekolog mi je vstavil mireno, krvavitve samo še bistveno daljše, tako, da bo šla ven.

Večkrat berem, da je pri hipotirozi pomembno odstraniti gluten in mleko. Ali je to res? Laktozo prebavljam ok, celiakalije nimam.
Pogosto berem tudi, da je pri hipotirozi nujno jemati dodatke kot so D vitamin, selen, razne vitamine. A to drži? Ne jemljem nobenih dodatkov, jem pa gluten, mleko.

Bezgavke pod čeljustjo - če so več mesecev skupaj zatečene, je lahko kaj v vezi s ščitnico? Zadevo je opazila zobozdravnica in me spraševala glede vnetij. Zadeva pa traja že več kot eno leto, bolečin nimam, bolna nisem.

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

v kolikor je TSH v mejah normale je vzrok za podaljšanje menstruacije iskati drugje. Dieta brez glutena je smiselna, če imate celiakijo. Če nimate laktozne intolerance mleko lahko uživate. Dodajanje vitaminov ne vpiva direktno na bolezni, ki povzročajo hipotirozo. Selen je morda koristen pri Hashimotovem tiroiditisu. Povečane bezgavke pod čeljustjo verjetno niso posledica bolezni ščitnice.

lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog