Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Kontrola na polikliniki

Default avatar

Mukulu

Pozdravljeni
10 let nazaj so mi odkrili hipertirozo oz bazedovko, prejela sem jod. Potem je bilo ok, v 10 letih sedaj drugic izvidi niso v redu, trenutno sem zopet hipertiroticna, izvidov nimam, vendar mi je dr po posvetu z oddelkom nuklearne medicine v LJ znizala euthrox iz 100 med tednom in 125 med vikendom na 100 vsak dan.
Sedaj je dva tedna od znizanja, pocutje pa na psu, pac poleg vsega kar spada zraven me najbolj muci povisan utrip.
Pisem vam samo zato ker me zanima koliko casa /dni lahko brez posledic srce trpi, ze en teden ne spim ker me strga iz spanca tudi 120/min...bila sem v dezurni ko mi dva dni ni padel pod 100, dobila sem propanolol cetrt tbl 2x na dan oz po potrebi. Problem je tudi ker imam gastritis in me je strah za zelodec, ker mi tudi zeli nagaja, ali propanolol vpliva na zelidcno sluznico?
Kdaj lahko pricakujem umiritev oz kdaj naj grem nazaj k dr glede srca...
Pa se zanima me, ali obstajajo kaksni kontrolni pregledi pri tirologu, kot pravim, mislim da sem bila nazadnje na nuklearni 8 let nazaj. Se mi zdi da bi bilo fajn da nas kronicne bolnike vsake toliko malo specialist pogleda??
Ce kaj pomeni, stara sem 41 let.
Oprostite za zmedeno pisanje, sem cisto obupana ze, tezko je normalno ziveti, brez spanca in cisto sem ze izcrpana in prestrasena, vcasih mislim da me bo kap...oz. je celo dr omenjala tudi nekaj o krvnih strdkih, d -dimer sem imela 1200 naj bi pa bil pod cca 700...
Hvala za strpnost in odgovor
Lp
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

vzroki za nespečnost, palpitacije in pospešen srčni utrip so lahko različni. Vsekakor je potrebno, da so vrednosti TSH in ščitničnih hormonov v mejah normale. Kontrole lahko opravi specialist družinske medicine. Pregled pri tirologu ni potreben. Propranolol je neselektivni blokator beta adrenergičnih receptorjev in zniža srčno frekvenco, omili občutek palpitacij in deluje tudi blago selektivno. Morda je odmerek 2 x 1/4 tbl. dnevno nekoliko prenizek. Priporočam posvet z izbranim specialistom družinske medicine.

LP

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P