Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

Nizek Dhea-s

Default avatar

Lili18

Spoštovani, imam 39 let in zaradi neplodnosti sem vključena v postopke IVF. Zaradi premajhnega delovanja ščitnice jemljem 125mg eltroxin dnevno. Ginekolog je ugotovil, da imam policistične jajčnike. Danes sem po neuspelem postopku šla na odvzem krvi za pregled hormonov, 4. dan menstruacije in izvidi so:
Tsh: 0.88 (0.35 - 4.94)
Estradiol: 46 (folik faza: 21-251)
Testosteron: 0.23 (0.10 - 0.57)
Progesteron: 0.5 (folik faza <0.3)
FSH: 7.50 (folik faza 3.03 - 8.08)
LH: 5.12 (folik faza 1.8 - 11.78)
Prolaktin 34.14 (5.18 - 26.53)
DHEA-s 1.0 (2.0 - 11.1)

Lahko prosim komentirate izvide. Ali nakazujejo na PCOS? Kaj pomeni povišan prolaktin in nizek DHEA-s? Je potrebno zdravljenje, dodatne preiskave?

Hvala za vaš odgovor, Lili
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

hormonski testi sami po sebi ne nakazujejo PCOS. Prolaktin je stresni hormon in posamezna zvečana vrednost ne pomeni patologije. Potrebna he določitev poola PRL. Znižane vrednosti DHEAS so lahko posledica laboratorijske metode.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog