Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

latentna hipotiroza

Default avatar

Lonka123

Pozdravljeni,

Stara sem 35 let. Zaradi menstrualnih težav (nenehna blaga krvavitev več mesecev, kar je bilo urejeno s kontracepcijskimi tabletami), je ginekologinja naročila krvni test, rezultat je bil sledeč:
TSH 6.92, fT3 5.4, fT4 13.8

Mesec dni po tem, sem bila v ambulanti za bolezni ščitnice. UZ ščitnice: ščitnica je normalne velikosti, blago hipoehogena, nekoliko bolj prekrvavljena.

Drugih težav nisem imela in nimam, imam pa že od zgodnje pubertete težave z mastno kožo (tudi lasmi) in aknami. Edino kar mi je glede tega pomagalo so bile kontracepcijske tablete, ki sem jih od 19. leta redno jemala, z izjemo časa pred in med dvema nosečnostima (zadnji porod septembra 2017, dojiti sem prenehala pred dobrim mesecem) in dojenjem. Zanosila sem brez težav, prav tako ni bilo posebnosti med nosečnostjo. Tudi sedaj drugih težav nimam, težo imam stalno, za mojo višino kvečjemu nizko. Kadar nisem jemala kontracepcijskih tablet sem imela vedno neredne menstruacije, izostanke več mesecev, pa tudi večmesečne krvavitve.

Že med posvetom mi je zdravnik pojasnil, da gre verjetno za kronično vnetje ščitnice, česar ne zdravijo "ker nimajo s čim" in da glede na to, da nimam težav, ni razloga za kakršenkoli tretma, potrebne bodo samo redne kontrole. Potem me je še enkrat napotil v laboratorij.
Razultati:

S-TSH: 6,08 mU/L S-fT3: 4,1 pmol/L S-fT4: 15,0 pmol/L
S-anti-TG: 0,9KIU/L S-anti-TPO: 0,3 KIU/L S-TSI: 0,5 IU/L

Rezutate drugega laboratorija in diagnozo sem dobila po pošti v izvidu, z zdravnikom nisem več govorila. Diagnoza: kronično vnetje ščitnico z latentno hipotirozo. Hkrati pa: "predlagam terapevtski poskus, začne naj z jemanjem Euthyrox 25, 1tbl na dan. Kontrola čez 2-3 mesece.

Slednje me je, glede na pogovor v ambulanti, zelo presenetilo. Mogoče res kompliciram, ampak preden se grem dva do tri mesece "terapevtskega poskusa" s tabletami, ki jih večina ljudi potem mora jemati do konca življenja, bi se vseeno rada vsaj pogovorila s kom, zakaj in od kod takšna sprememba, ter kakšne učinek naj bi to sploh imelo. Lepo prosim za vaše mnenje, iskreno hvaležna bi bila tudi za kakšno pojasnilo.
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

glede na navedeno gre za blago premajhno delovanje ščitnice. Priporočam zdravljenje z Euthyroxom.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog