Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

Insulinom

Default avatar

niko33

Spoštovani,

star sem 33 let in se zdravim za insuficienco nadledvičnic. To traja zdaj že dve leti in ponavadi sem jemal 20 mg Hydrocortisona. Kortizon sem zelo slabo prenašal, ranil mi je želodčno sluznico in dejstvo, da ga je bilo treba jemati trikrat dnevno je bilo zelo neprijetno. Med jemanjem kortizona sem večkrat dobil občutke hipoglikemije. Ko sem si takrat zmeril sladkor je bil okrog 3.9. Zame je to definitivno še hipoglikemija. Simptomi so potem po sladkorju vedno minili.
Ko sem to omenil endokrinologinji je rekla, da je to samo znak, da imam očitno premalo kortizola in rabim večji odmerek. Tako je rekla, da naj ne razmišljam o insolinomu in mi predpisala Deksametazon 1 mg. Na Deksametazonu je bilo zdaj tri tedne v redu. sladkor je bil vedno, tudi po velikih naporih nad 5. Danes pa se mi je zgodilo, da sem spet vzel Deksa in čet tri ure sem začel čutiti hipoglikemijo. Od obroka je bilo tudi tri ure. Zmeril sem si sladkor in je bil 4.2. Kaj je zdaj to? Stavim, da če ne bi jedel, da bi šlo še naprej dol. In pol se zdaj spet bojim, da imam mogoče insulinom!. A je možno, da je deksametazon na začetku bil malo šok za insulinom in je ta prekomeren insulin deksametazon "maskiral", zdaj pa ko se je navadilo na deksa, pa več ne deluje? Ali pa kaj bi bilo drugega lahko narobe, da bi rabil očitno pol zdaj še večje doze steroidov? A menite, da lahko pride kljub urejeni terapiji do hipoglikemije ali pa se to ne bi smelo dogajati, če ne bi bilo insulinoma ali če bi bilo zares dovolj kortikosteroida?
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

menim, da ne gre za inzulinom. Morda je dejansko odmerek Dexamethasona nekoliko premajhen.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P