Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

poporodni tiroiditis

Default avatar

valemale

Spoštovani!

Ugotovljen imam poporodni tiroiditis. Sem 5. mesecev po porodu, tretji otrok. Po prvem in drugem porodu težav s ščitnico ni bilo. Stara sem 36 let. Precej sem zaskrbljena zaradi stanja in kako se bo stvar razrešila. Kakšnih zdravil nisem prejela. Izvid krvi je sledeč:
TSH: 0,45 (0,59-4,23)
FT4: 13,6 (11,3-18,8)
FT3:4,28 (3,79 -6,05)
Tg: 14,8 (0,5-58)
antiTG: pod 15 (do 60)
antiTPO: pod 28 (do 60)
antiTSH-R: pod 0,27 (do 1,8)
recovery: 92 (70-130)
Žleza je blago povečana (vol. 18 ml), nakazuje se hipoehogen nodus (8x7x9mm, eci 1,4).

Kakšna menite da je prognoza? Glede na to, da ni protiteles - lahko upam, da se bo popravilo v normalno stanje? Zelo me skrbi. Predvsem še določeni simptomi, za katere nisem gotova, če spadajo k ščitnici ali ne. Npr. mehko blato (1x - 2x na dan), že ves čas odkar vem za težave s ščitnico, potenje, občasno tudi čudni utripi srca. Hujšam pa ne. Gre vse v sklop ščitnice?

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

poporodni tiroiditis pogosto ne povzroči trajnih motenj v delovanju ščitnice. Potrebno je spremljanje.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog