Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

ščitnica in nosečnost

Default avatar

JaneG

Pozdravljeni,
leta 2009 so me slabo leto zdravili za bazedovko, od takrat se je delovanje ščitnice znormaliziralo, počutje bp. Sedaj sem v 12t nisečnosti in sem si šla preventivno pregledati ščitnične hormone, rezultati so bili sledeči:
TSH 4.01 (0.27 - 4.20)
T3 4.69 (3.1 - 6.8)
T4 17.03 (12.0 - 22.0)

Za vsak slučaj sem dala preveriti še protitelesa:
Anti Tg 740 (0 - 115)
Anti TPO 248.3 (0 - 34)

Glede na izvide bi rekla, da je delovanje ščitnice v mejah normale, kaj pa je s protitelesi? Na kaj to nakazuje in kakšni naj bodo moji nadaljni ukrepi, glede na nosečnost? Počutim se drugače super.

Hvala za odgovor, lp!
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

delovanje ščitnice je normalno. Zdravljenje ščitnice trenutno ni potrebno. Priporočam kontroloTSH in hormonov čez 4 do 6 tednov. Takrat priporočam določiti tudi TSH R protitelesa, ki so specifična za bazedovko. Pri tej bolezni so pogosto zvišana tudi antiTG in antiTPO protitelesa, ki pa ne povzročajo kliničnih težav.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog