Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

Ščitnica med nosečnostjo

Default avatar

JaNeG

Pozdravljeni,
cca. 6 let nazaj sem bila slabo leto zdravljena za bazedovko. Ko sem končala s terapijo se je delovanje ščitnice znormaliziralo in od takrat nisem imela težav.
Ker sem sedaj v 11.tednu nosečnosti sem šla ponovno preventivno preveriti ščitnične hormone in izvid je bil sledeč:
TSH: 4.01 (ref. vrednost 0.27 - 4.20)
T3: 4.69 (ref.vrednost 3.1 - 6.8)
T4: 17.03 (ref.vrednost 12.0 - 22.0)

Za vsak slučaj sem dala preveriti še protitelesa:
Anti Tg: 740.0 (ref.vrednost 0 - 115)
Anti TPO: 248.3 (ref.vrednost 0 - 34)

Mi lahko pomagate pri razlagi izvida? Kot lahko razberem so ščitnični hormoni v mejah normale, zakaj pa so vrednosti protiteles tako visoke? Kaj predlagate, je nujno potrebno zdravljenje? Naj povem da se počutim super, ne občutim nikakršnih znakov nepravilnega delovanja ščitnice. Vseeno pa seveda ne želim, da bi imela ščitnica kakršen koli slab vpliv na plod.

Hvala in lep pozdrav!