Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

Endokrinolog, hormoni, koža, zanositev

Default avatar

Sanka

Spoštovani!

Zanima me, katerega endokrinologa priporočate za pregled hormonov. Namreč z napotnico moram čakati skoraj 1 leto, za sabo imam splav, po splavu grozne težave s kožo (nikoli ne vem kako lepa koža, ampak to zadnje mesece pa je katastrofa) in splošno slabo počutje. Želim si tudi ponovno zanositi, pa bi pred tem rada hormone preverila in po potrebi uredila.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

S.
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

predvidevam, da gre za spontani splav. Vzroki so zelo različni, včasih tudi hormonski. Če imate redno menstruacijo hormonski testi niso potrebni. Glede samoplačniških pregledov pri endokrinologu boste podatke lahko našli na spletni strani Kliničnega oddelka za endokrinologijo UKCL.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Sanka

Spoštovani!

Hvala za odgovor.
Splav je bil spontani, ja, v 10. tednu. Sicer je trajalo 3 leta, da je uspelo, vendar se mi zaradi študija takrat ni ravno mudilo.

Menstruacije imam redne, imam pa kratke cikle in prekratko lutealno fazo, kar je potrjeno s strani ginekologa in ultrazvokom, zato sem prejela Dabroston.

Bolj kot splav, ki je (vsaj upam) bil naključje, me pa skrbi moja koža, ki nikoli sicer ni bila bleščeče čista, ampak od zadnjih dveh tednov nosečnosti (splavila sem 15.junija), pa vse do danes, sem tako mozoljasta, da me je počasi že sram... poln vrat mam mozoljev, pa brado in lica in čelo... ah. Kljub redni in kvalitetni negi obraza.

Iz tega razloga razmisljam, da morda hormoni niso v ustreznem ravnovesju. Pri dermatologu sem bila, nekaj let nazaj kura z Doxyjem in izboljšanje za nekaj časa in 2 leti nazaj enako - Doxy z minimalnim izboljšanjem za čas jemanja, po doxyju ista pesem.

Ampak tako hudo kot je zdaj se ni bilo..

Stara pa sem 27 let.

Ko sem to omenila, mi je osebni zdravnik dal napotnico za endokrinologa, ampak bom na vrsti šele julija. Pomislil je namreč na povezavo koža, hormoni, splav.

Do julija se mi zdi dolgo, zato sem to želela opraviti samoplačniško, ker me res žalosti vsa ta groza na mojem obrazu.

Bi mi morda lahko svetovali, katere hormone bi lahko šla testirat sama v laboratorij?

Zahvaljujem se vam in vas lepo pozdravljam.

S.
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

glede na navedeno bi bilo potrebno izključiti PCOS. Priporočam določiti FSH, LH, estradiol, testesteron, DHEAS.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog