Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

Razlaga izvida

Default avatar

Linea1

Pozdravljeni!
Moja originalna diagnoza je kronično vnetje ščitnice, vendar že nekja let nisem bila pri tirologu (imam datum šele naslednje leto)
Zadnje čase se počutim slabše, imam povišan pulz, predvsem so mogeče palpitacije. Včasih mi tako za ije, da me kar zaboli zraven. Močno mi izpadajo mi tudi lasje. Jemljem Eltroxin 50ug 13 dni, en dan pavze.
Moj izvid pa je:
TSH: 2,94 (0,35-4,94)
FT3: 2,40 (2,63-5,70)
FT4: 13,26 (9,01-19,05)

Bi lahko bila ščitnica kriva za moje počutje?
Najlepša hvala za odgovor in lep dan še naprej!
Špela
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

glede na normalne vrednosti TSH ob jemanju Eltroxina je vzrok za palpitacije iskati drugje. Nekoliko nenavaden je režim jemanja Eltroxin 13 dni in dan pavze? Menim, da ta dan pavze ni potreben.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

tiasha_a

Spoštovani,
tudi jaz bi vas prosila za mnenje oziroma razlago izvida. Z boleznijo ščitnice sem se prvič srečala že v prvem letniku srednje šole, zdravljenje pa se je začelo šele leta 2012. Vmes so bili znaki hipertiroze in hipotiroze, pravilno dozo pa smo ugotavljali kar 6 let vse do moje prve nosečnosti, ko se je doza končno ustalila in sem 9 mesecev redno jemala Euthyrox 0,75 g. Moj zadnji izvid TSH 17.5.2018 je bil 1,68 mU/L. Pri meni smo vedno bili pozorni samo na TSH, ker sta T3 in T4 vedno bila v mejah normale. Naslednji pregled pri tirologu imam 25.3.2019, moj zadnji izvid TSH opravljen 14.11.2018 pa je 0,0975 mU/L. Imam grozne vrtoglavice, obliva me vročina in mi je zelo slabo. Zanima me ali je doza 0,75 g Euthyrox trenutno previsoka in je vrtoglavica posledica te doze ali gre za kaj drugega? Mislite, da bi morala k osebnemu zdravniku po napotnico za hitrejšo obravnavo pri tirologu?
Zahvaljujem se vam za odgovore.
Lep pozdra,
Tjaša