Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

izvid

Default avatar

JennyH

Spoštovani!
Zaradi več kot leto trajajočih zdravstvenih težav, sem si dala pregledati kri še za morebitne bolezni ščitnice. Danes sem dobila tak izvid, za katerega pa ne vem, kaj naj si mislim glede nato, da imam samo en marker malo izven normale:
- TSH 0.617
- T3 4,7
- T4 21,71
- anti Tg 16,96
- anti TGO 44,89 (povišano)

Poleg tega imam sedimentacijo 21 (povišano) in 4 CRP (v mejah).

Vljudno vas naprošam za kak kometar teh nivojev, ali to kaj sploh pomeni zame. Težave, ki me še pestijo, je predvsem zmanjšana mišična moč ter bolečine v sklepih in mišicah.

Hvala za vaš čas in pomoč.
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

glede na navedeno je možno, da gre za avtoimunsko vnetje ščitnice. Delovanje ščitnice je sicer normalno. Zdravljenje trenutno ni potrebno.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

nmed

Pozdravljeni. Zanimajo me rezultati izvida. Kri sem dala pregledati v Adrialabu, saj so me zanimale vrednosti ščitničnih hormonov kot tudi splošna krva slika.
Vsak dan jemlem 75g euthyroxa(že 5 let), saj imam hipotirozo po vnetju.
Stara sem 34 let.

K-Lkci H 10,6 ( 4.0 - 10.0)
K-Erci H 5,22 (3,8 - 4,8)

Komentar hem. izvida:
MIKROCITOZA .
HIPOHROMIJA .

Monociti H 1,0 (0.21 - 0,92)

S-Glukoza 5,1 (3.6 - 6.1)
S-Bilirubin cel. H 25 ( 0 - 17)
S-Bilirubin direktni 5 (0 - 5)
S-AST 0,42 (do 0.52)
S-ALT H 0,60 (do 0.56)

S-Sečnina 4,0 ( 2,8 - 8.1)
S-Kreatinin 63 ( 44 - 80)
oGF (CKD-EPI) >90
S-Urat 330 (143-339)
S-Natrij 135 (135 - 145)
S-Kalij 4,38 (3.80 - 5.50)
S-Kalcij 2,38 (2.15- 2.55)
S-Klorid 101 (95 - 105)
S-Fosfat anorg. 1,19 ( 0.81 - 1.45)
S-Magnezij 0,87 ( 0.66 - 1.07)
S-Železo (III) 23,5( 6,6-26,0)
S-CRP 5,0 (do 5)

S-Holesterol H 5,4 ( 4.0 - 5.2)
S-Trigliceridi H 2,5 ( 0.6 - 1.7)
S-HDL holesterol L 1,1(nad 1,6)
S-LDL holesterol H 3,7 ( 2.0 - 3.5)

S-TSH 2,13 ( 0,35 - 4,94)
S-Prosti T3 3,26 ( 2,63 - 5,70)
S-Prosti T4 12,62 ( 9,01 - 19,05)
S-Feritin 44 (10 - 120) (Ž)
S-Vitamin B12 352(138 - 652)
S-Folna kislina 13,3 ( 7,0 - 46,4)

U-pH 5,0 (4.5 - 8.0)
U-Relativna gostota 1,010 ( 1.003 - 1.040)
U-Proteini, poE 0 (0)
U-Glukoza, poE 0 (0)
U-Metilketoni, poE 0 (0)
U-Urobilinogen, poE <1 ( < 1)
U-Bilirubin, poE 0 ( 0)
U-Hemoglobin, poE 0 ( 0)
U-Levkociti, poE 0 ( 0)
U-Nitriti, poE 0 ( 0)


Levkociti 0 - 5 (do 5)
Ploščati epitel malo


Zelo bom hvaležna za vaše mnenje.

Lep dan,
N.
Default avatar

Edi P

Spotovani,

kot že rečeno je glede na izvide TSH in hormonov odmerek Euthyroxa ustrezen.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

vrednosti TSH so v mejha normale. Odmerek Euthyroxa je ustrezen. Vrednosti holesterola so nekoliko povišana.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog