Med.Over.Net

Darovanje spolnih celic

fsh v menopavzi

Default avatar

tiana2

Spoštovana,


Imam eno vprašanje. Zanima me če fsh v menopavzi niha ali je stalno povišana vrednost. Lansko leto sem imela najprej vrednost 24, nato pa 12. Bila sem pri vas na kliniki za neplodnost in se pri ultrazvoku niso pokazali nobeni folikli. Ostane mi samo še darovana celica. Zdaj že 4 mesece menstruacije sploh nisem dobila, pred tem pa sem imela par mesecev redno, še pred tem pa sem jo dobivala na 2 meseca.

Imam že 2 otroka. Enega pri 28 letih, drugega pri 39, takrat po porodu pa so se začele težave z izostajanjem M, ki sem jih najprej povezovala z dojenjem. Potem pa so izvidi pokazali vrednost fhs-ja 24. Moram povedat da prej z zanositvijo nisem imela nobenih težav pa tudi s porodi ne.

Stara sem 43 let.Verjetno je možno da menstruacije sploh ne bom dobila več in da bo fsh narastla preko 40, potem pa verjetno tudi postopek z darovanimi celicami ni več možen. Ali FSH v menopavzi še niha ali je stalno povišan.Kako se ga izmeri če ni več menstruacij?Verjetno je možno da kar že noč preideš v menopavzo. Včasih čutim tudi znake kot je polivanje in obseg v pasu.

Hvala in pozdrav !
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

Oploditev z darovanimi celicami je pri nas utemeljena, če nastopi menopavza pred 40. letom starosti. Ker ste stari že 43. let, je to že normalo in ne bolezensko stanje. Tudi sicer po 43. letu ne delamo več oploditve v epruveti z lastnimi celicami, ker so možnosti za zanostive zaradi starosti minimalne.

Glede na to, da imate že na polive, ste verjeno že v sanju premenopavze. O morebitni potrebi po zdravljenju teh simptomov se posvetujte z izbranim ginekologom.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si